

Yükselen ekonomiler içinde Çin, Güney Kore ve Arjantin cari fazla veriyor. Diğerleri cari açık veriyor. Üstelik Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan’ın cari açıkları giderek büyümektedir. Dahası yükselen ülkeler bu cari açığın finansmanında da giderek daha riskli yöntemler kullanmaktadır. Özellikle sermaye hareketlerinin yavaşlaması bu ülkelerin dış borçlarını hızla artırmıştır.
Yükselen ekonomileri değerlendirenler, bu ülkelerin bugünkü göstergelerine bakmakta ve gelecekte bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülkeleri geride bırakacağını söylemektedirler. Cari açık veren ülkeler için teknik olarak böyle bir realite yoktur. Çünkü bu ülkeler cari açığı yatırım yapmak için vermiyor. İç tasarruf eksiğini ve ticaret açığını kapatmak için veriyor.
İki örnek vermek istiyorum...
Bir: Türkiye gibi cari açık veren ülkeler, bu açığı dış borçla veya varlıklarını satarak kapatmıştır. Bugünkü göstergeleri iyidir. Ancak bu varlık satışlarından dolayı kârlar dışarıya gitmektedir. Dış borçları artmaktadır. Bu süreç sürdürülemez. Sermaye hareketleri iyice sınırlanınca, dünyada para bolluğu bitince bu ülkeler tökezleyecektir. Büyüme yerine dışarıya daha çok kaynak çıkacağı için yoksullaşacaklardır. Sivrisinek ısıracağı yeri önce bir sıvı ile uyuşturmaktadır. Sonra ısırmakta ve acı vermektedir. Spekülatif sermaye de şimdi aynısını yapıyor.
İki: En fazla cari fazla veren Çin de aslında ABD’ye çalışmaktadır. Çünkü kendisi 250-300 dolara işçi çalıştırmakta ve ABD’ye ucuz mal satmaktadır. ABD ise özellikle çelik sanayisi gibi sektörlerde 4-5 bin dolara işçi çalıştırmakta ve Çin’e satmaktadır. Dahası Çin, ABD dolarlarını tekrar düşük faizli ABD hazine bonolarına yatırmaktadır. Yani ABD, Çin’i çifte kaymaklı olarak sömürmektedir.
Esfender KORKMAZ, 19 Kasım 2013
esfender@esfenderkorkmaz.com