Türban değişikliğinde ilk tur tamam
[img]http://www.ensonhaber.com/images/news/92384.jpg[/img]
Anayasa'da değişiklik öngeren maddelerin görüşülmesine geçilmesi 397 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin yapılan oylamada, 397 kabul, 113 ret oyu çıktı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi oylandı. Yapılan gizli oylamaya 517 milletvekili katıldı.
Oylama sonucunda, 397 kabul, 113 ret, 4 çekimser ve 3 oy boş çıktı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, sonucu açıkladıktan sonra birleşime bir saat ara verdi.
Maddeler üzerindeki görüşmelerin gece yarısına kadar süreceği ve Başbakan Erdoğan'ın görüşmelerin sonuna kadar TBMM'de kalacağı bildirildi.
Genel Kurulda, gruplar, kişisel ve Hükümet adına yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, daha sonra teklifin maddelerine geçilmesinin gizli oylamasını başlattı.
Başörtüsüne üniversitelerde serbestlik ile ilgili yasal düzenlemenin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu'nda, sert tartışmalar yaşanıyor.
OTURUMA ARA VERDİREN GERGİNLİK
Konuşmaların ardından önergelerin görüşülmesi için kura çekilmesine geçildi. Ancak DSP Ankara Milletvekili Tayfun İçli söz istedi. Konu ile ilgili görüşmelerin sona erdiğini ve kura çekimine geçileceğini belirten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil İçli'ye söz hakkı vermedi. İçli kürsünün önüne gelerek kura çekimine izin vermeyeceğini söyleyerek Pakdil'i protesto etti. Tayfun İçli'nin protestoları devam edince ve DTP adına konuşacak milletvekilinin kürsüye çıkmasına izin vermemesi üzerine Pakdil oturuma ara verdi.
İÇLİ ÖZÜR DİLEDİ
Oturuma verilen 5 dakikalık aradan sonra kendisine söz hakkı verilen Tayfun İçli yaşanan gerginlikten ötürü özür diledi.
HEDEFTEKİ İSİM BURHAN KUZU
CHP'li Milletvekilleri Şahin Mengü ve Hakkı Suha Okay, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun komisyon görüşmelerindeki tavrı nedeniyle elştirilerde bulundular. Kuzu'nun eleştirilere verdiği cevap Mengü ve Okay'ı sinirlendirdi. Mengü ve Okay, Kuzu'yu 'Anayasa Komisyonu başkanlığı yapamayacağının ortaya çıktığını' savundular. Burhan Kuzu'nun yetersiz olduğu eleştirilerine Kuzu, "Ben 8 tane anayasa kitabı yazdım. Al da oku, böyle sorular sormazsın o zaman" cevabını verdi. Mengü ise bu sözlere, "Yazdığın kitaplara tek bir tane atıf yapılmadı" sözleri ile cevap verdi.
SANA HADDİNİ BİLDİRİRİM
Komisyon başkanı Burhan Kuzu, komisyon toplantıları esnasında çalışmaları aksatmakla suçladığı Kamer Genç, kürsüye gelerek Kuzu'ya cevap verdi. Genç, Kuzu'ya ''Benimle ilgili konuşurken sözlerine dikkat et. Yoksa haddini bildiririm" dedi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kamer Genç'i bu sözler üzerine bir kez daha uyardı.
SAMİMİ OLSANIZ KÜRT SORUNUNU ÇÖZERDİNİZ
Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına partinin görüşlerini açıklayan Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, 'başörtüsü paketine' destek vermeyeceklerini açıkladı. Tuğluk, AK Parti ve MHP'nin türban uzlaşması yanısıra CHP'yi de eleştirdi. "Sizin derdiniz özgürlük olsa Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan anadilde eğitim engelini de düzenlerdiniz" derken, CHP'nin politikalarını da eleştirerek, "Biz bu tartışmada CHP'nin yanında da yer almayacağız. Üç beş emekli bürokratın sözüyle katı bir ulusalcılık politikası tutturdunuz. Gerçek bir sosyal demokrat politika geliştirmiş olsaydınız, bugün bu sorunlar çözülmüş olurdu" dedi.
BİZ LAİKLİĞİ DİN OLARAK GÖRMÜYORUZ
Hükümet adına paketi savunan Devlet Bakanı Cemil Çiçek CHP'nin türban paketi ile ilgili eleştirilerine sert cevap verdi. Çiçek, 'Sorun laiklik anlayışımız arasındaki fark. Biz laikliği din olarak görmüyoruz. Bazıları radyoaktif sızıntı gibi topluma durmadan korku salıyor' şeklinde konuştu.
Meclis Genel Kurulu'nda değişiklik paketi ile ilgili parti grupları adına konuşmalar devam ediyor.
