Güvenlik Sektörü Siyasa Raporu 2
Basım Tarihi: 24.06.2010
Yeni Yayın: Türkiye'de Askeri-İktisadi Yapı: Durum, Sorunlar, Çözümler
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Demokratikleşme Programı kapsamında 2009- 2010 yılları arasında Türkiye'de güvenlik sektörünün demokratik, hesap verebilir ve şeffaf hale gelmesi yönünde siyasa önerileri sunmayı hedefleyen Siyasa Raporları hazırlamaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi ve Almanak Türkiye 2006-2008: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim adlı çalışmanın yazarlarından İsmet Akça tarafından hazırlanan bu serinin ikinci yayını, Türkiye'de Askeri-İktisadi Yapı: Durum, Sorunlar, Çözümler adlı rapor Türkiye'de militarizmin merkezindeki aktör olarak ordunun iktisadi alan ve süreçlerdeki yerini inceliyor.
Rapora göre Türkiye'deki askeri-iktisadi yapı üç ayak üzerinde yükseliyor. Birinci ayak, Türkiye'de ordunun doğrudan bir iktisadi aktör olarak varlığının ifadesi olan askerlerin holdingi OYAK'tır. İkinci ayak, Türkiye'de ordunun neredeyse mutlak kontrolü altında olan yüksek askeri harcamalar'dır. Üçüncü ayak ise, Türkiye'de hızla geliştirilen ve sanayinin militarizasyonuna yol açan askeri sanayi'dir. Bu ayaklarda temel ortaklık, bu alanların Türkiye'de ordunun belirleyiciliği altında olmasıdır.
İsmet Akça raporda mevcut askeri-iktisadi yapının, "(milli) güvenlik eksenli militarist siyaset anlayışını" geriletmeye yönelik çabalar üzerinde olumsuz etkide bulunduğuna vurgu yapıyor. Zira askeri-iktisadi yapı, aynı zamanda bir güven(siz)lik siyasasına ve kültürüne ihtiyaç duymakta. Sonuç olarak, demokratik bir sosyopolitik ve sosyoekonomik hayat bu alanların demilitarizasyonu gerçekleşmeden mümkün değildir.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.tesev.org.tr/default.asp?PG=DMKMMMDTR&MMM00_ITEM_CODE=GSR-Siyasa-2&MMH00_CODE=010406&MMG00_CODE=001&MMM20_CODE=&MMM21_CODE=
Raporun tam metni: