“Stratejik Derinlik”

“Stratejik Derinlik”

İletigönderen Erkan Güçiz » Pzr Ağu 24, 2014 14:30

4 Şubat 2010’da ABD Irak Silahlı Güçleri kumandanı Raymond Odierno ile Dışişleri Bakanı arasında bir özel görüşme yapılmış.
ABD Büyükelçisi Jeffrey’nin Washington’a gönderdiği görüşme tutanağını içeren kriptodan birkaç alıntı var aşağıda.

“Stratejik Derinlik” adlı eserin yazarı yeni Başbakanımızı daha iyi tanımamıza yardımcı olur.

Davutoğlu, planın ilerlemesinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) işbirliğinin önemli olduğunu belirtti. Ekim ayında Erbil’de KBY Cumhurbaşkanı Mesut Barzani ile görüştüğünde PKK’ya karşı somut destek isteğini olumlu karşıladığını ancak KBY’nin doğru adımı atabilmesi için ABD’nin teşvikine ihtiyaçları olduğunu ekledi: “Sizin ağzınızdan duymaları lâzım”. Davutoğlu söz verdi, eğer KBY Türkiye’ye yardım ederse, “biz onlara 10 katını geri ödeyeceğiz”.

Devam ederek, bir istikrar sağlayıcı olarak, Türkiye’nin Irak ve bölgedeki amaçları ABD’ninkilerle tam olarak örtüşüyor. Daha da ötesi, Amerika’nın Irak’taki hedeflerine ulaşması için Türkiye coğrafyası gerekli: “Haritaya bir bakıverin, bizim ne kadar önemli olduğumuzu görmek için”.

Davutoğlu, 2007 Ekim’inde, 12 askerin öldüğü, sekizinin kaçırıldığı PKK’nın Dağlıca Karakol saldırısının teröristlere karşı ABD’nin Türkiye ile işbirliğinde bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı. Mecliste muhalefetin, KBY karşı bir askeri harekât istediğini söyledi. “Biz aksini yaptık. Erbil’i darmadağın edebilirdik fakat yapmadık. Onun yerine KBY ile karşılıklı ekonomik dayanışmayı arttırdık”.

Türkiye’nin bu sabırlı davranışının karşılığı olarak KBY de, PKK liderlerinin Kuzey Irak’ta serbestçe dolaşmalarına mani olmalı demeye getirdi. Dediğine göre, geçen Ağustos’ta MİT, PKK’nın Avrupa temsilcilerinin “hava alanından Kandil’deki PKK kongre toplantısına” KBY tarafından götürüldüğünü öğrenmiş. “İsterseniz size arabaların plaka numaralarını verebiliriz.” Sizin Barzani üzerinde baskınız onun bu türlü davranışlarını önleyebilir. “Belki KBY, PKK ile savaşa girmeyecek” fakat sizin müdahaleniz onların teröristlere doğrudan yaptığı yardımları durdurur.

Odierno, ABD Irak güçlerinin lojistik ulaşımında Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü ve Habur sınır kapısında gösterdiği kolaylık için minnettar olduklarını tekrarladı.



Kaynak: https://wikileaks.org/cable/2010/02/10ANKARA268.html
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x