Stratfor Tanıtıyor Kendini! / Erkan GÜÇİZ

Sivil örümcekler ile ilgili gelişmeler, yazılar ve değerlendirmeler

Stratfor Tanıtıyor Kendini! / Erkan GÜÇİZ

İletigönderen bezgin » Prş Mar 15, 2012 10:26

Stratfor Tanıtıyor Kendini!

Wikileaks, Stratfor yazışmalarını ortaya dökmüş ve kurucusu Julian Assange, Stratfor’u “Gölge CIA” olarak tanımlamıştı. Bu yakıştırmayı abartma olarak görenler oldu. Ama Stratfor yazışmalarına derinden bakıldığında “Gölge” olmaktan çok daha ötede oldukları aşikardır.

CIA’nın yanında, ona paralel, hatta birkaç adım daha önde hizmet vermeye yönelik çalışmaları ortadadır.

Örneğin, bir Stratfor çalışanı Aralık 2011’de merkeze gönderdiği bir e-posta yazışmasına gözatın:

“Öğleden sonramın büyük kısmını Pentagon’da Amerikan Hava Kuvvetleri Stratejik Araştırma grubunda çalışanlarla geçirdim – hani şu eylem yaptıkları bölgelerde neler döndüğünü anlamaya ve Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı’na açıklamaya çalışan kişilerle. Suriye’deki stratejik durum hakkında onlar benden bilgi almaya çalıştılar; sonra da ben onlardan askeri durum hakkında bilgi almaya çalıştım.”

Yazışmanın devamında, Suriye olayları ve aktörleri, olabilecek gelişmeler hakkında etraflı görüş alış verişleri anlatılıyor. Derlenen bilgiler “Devlet Sırrı” niteliğinde; karşı tarafın eline geçtiğinde Amerika ve Suriye olaylarındaki yandaşlarına büyük zararlar verebilecek derinlikte, öyle dedikodu diyerek geçiştirilebilecek şeyler değil.

http://wikileaks.org/gifiles/docs/16714 ... rawal.html

Stratfor’un kurucusu ve şirketin genel müdürü George Friedman çalışanlara gönderdiği “Stratfor dışına çıkmaması gerekli” dediği yazışmada, Amerikan Deniz Piyade Kuvvetleri ve diğer devlet kuruluşları tarafından Stratfor’un çalışma tekniklerini onlara öğretmelerini, onları da “Devletin Stratfor”u olmak için eğitmelerini istediklerini anlatıyor.

Devamla, “Amerikan hükümetine, düşündüklerimizi, okuyucularımıza söylediklerimizi, aynen söyleyeceğiz. Hükümete ilk dersimiz, istihbarat organizasyonlarının varlık nedeni karar mevkiinde olanları rahatsız etmektir, verdikleri kararlardan dolayı kendilerini rahat hissettirmek değil” diyor.

http://wikileaks.org/gifiles/docs/12200 ... -are-.html

Müşteri Listesi başlıklı Nisan 2011 tarihli bir yazışmada, fatura gönderilenlerin arasında Amerikan Hava Kuvvetleri ($119950) ve Amerikan Deniz Piyade Kuvvetleri ($48000) var.

http://wikileaks.org/gifiles/docs/40739 ... list-.html

Tüm bu bilgilerden sonra ortaya çıkan sonuç şöyle özetlenebilir:

· Amerikan hükümetinin CIA’ya güveni yok (Kennedy’i CIA’nın öldürttüğünü iddia eden çok inandırıcı binlerce belge var)

· CIA beceriksiz, Stratfor CIA’nın bilmediklerini biliyor (meşhur Küba’daki Bay of Pigs çıkartmasındaki beceriksizlik örneklerinde olduğu gibi)

· Kirli çamaşırlar ortaya çıktığında “Bu işi devlet veya CIA yapmadı” deme imkânı doğuyor

· Stratfor bu işi CIA’den daha ucuza yapıyor


Eğer hâlâ Stratfor’un ne olduğu hakkında bir şüpheniz kaldıysa, ya “çok iyi niyetlisiniz” ya da görmek istememenize sebep olan yalnız sizin bildiğiniz bir şeyler var demektir….



Erkan GÜÇİZ, 15.03.2012, Güncel Meydan
İşgâlciler ölmeli! :turkiye:

"Bir ülkenin nüfusunun yarıya yakın bölümünün bir bölgede, dörtte birinin bir şehirde yaşaması, başlı başına tezgahtır."
Kullanıcı küçük betizi
bezgin
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 1394
Kayıt: Prş Eki 30, 2008 1:35

Şu dizine dön: Bağlantılı Gelişmeler ve Değerlendirmeler | S. Ö.

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x