Süheyl Batum Ne Diyor?
Geçen Pazar günü Karadeniz TV’de Süheyl Batum konuktu. Konuşmasının bir bölümünü dinledim, yazdım. Ne dediğini, ne demek istediğini, bir dinleyici olarak ben pek anlayamadım, belki siz okurlar anlarsınız.
Süheyl Batum
Atatürk:
“Türkiye halkına Türk milleti denir.”
“Ne mutlu Türküm diyene!” demiştir.
Sen, Türk milletinin bir parçasısın ama etnik olarak Türk değil, Türk milletinin parçasısın demiş. 1980’den beri bir tek konuşmamda demedim, hep “Türkiyelilik “ diye bir kavram olmaz diye yazdık…
Ama yurttaşlık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı diye bir şeyin olabileceğini düşünüyorduk…
Bakalım bu AKP on senedir demokrasi, özgürlükçülük diyor, biz özgürlükçüsüzüz buna göre.
Biz Türkiyelilik gibi bir kavramı kabul etmiyoruz. Türk milleti kavramının kaldırılmasını kabul etmiyoruz!
Türk vatandaşının sonuna kadar haklarını korumaya hazırız!
“Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından oluşur” diye bir kavramı kullanmıştık.
Sunucu: Analitik beyin durumu. Duygusal tepki var, akıl tutulması yaşıyoruz.
Süheyl Batum:
Fransa’ya, İngiltere’ye, Almanya’ya gidin. Almanya falan ne diyor?” Türkler geliyor, kara kafalı… bunlar ırkımız değil diyor, bunu diyene hepsi karşı çıkıyor.
Kadın mı kız mı ne, anlamam dediği, siyasetin bu kadar belden aşağı yapıldığı bir ülkede herkes… Adam ne dedi, adam diyorum, sayın Başbakan ne dedi?
Bir buçuk ay, “Dört, artı dört, artı dört, artı dört” tartıştık, İmam Hatiplerin ortası için…
En son gün, MHP, “Kuran Kursu dersi, Hazreti Muhammet’in Hayatı dersi öğretelim”, dedi.
Başbakan, dedi, “Bir buçuk aydır Hazreti Muhammet’in Hayatı’nı öğretmek için tartışıyorlar, dedi.
Bu ülkede halk ne yapsın?
Sunucu: Halk, Karadeniz TV izlesin.
Süheyl Batum:
Cumhurbaşkanı beş yıl için seçilir, dediler. Açın bakın böyle yazıyor. Yedi yıl yok. Hayır dediler, yasayla yedi yılı getirdiler. Nerden buluruz 367’yi, referanduma gidemeyiz diye…
Yasa korkunç bir yasa. Yasa Recep Tayyip Erdoğan adaylığını koyarsa Cumhurbaşkanı seçilsin diye çıkarılmış bir yasa.
Sen bir parti il başkanına bile istifa edeceksin diyorsun, başbakan isen istifa etmene gerek yok. Başbakan aday olursa istifaya gerek yok. Rezil bir yasa!
Buna Anayasa Mahkemesi ne getirsin?
Tayyip Erdoğancılar, Cemaat, Abdullah Gülcüler…
Tayyip Erdoğancılar Anayasa Mahkemesi’ni çevirmiş baskı yapıyor. Abdullah Gül’ün önünü kesin veya Tayyip Erdoğan mücadele etsin yasası…
Rezil bir yasa. İsme göre düzenlenmiş. Ağustos ayında seçimler başlamalı, çünkü beş yıl yazıyor.
O, bugün Cumhurbaşkanı olursa bu yetkiler “ona” yetmez.
Özal baktı, en çok kim benim yetkilerime bakmaz, dokunmaz, dedi, Yıldırım Akbulut’u buldu. Sonra partiye giremedi!
Biliyor ki, adam, iki gün gittiğinde kimse onu oraya sokmaz. Sadullah Erginler bile bırakmaz!
Biz olmasak, babadan oğula geçer diye madde koysak, tadından yenmez diye düşünüyordur. Obama ağbisi de öyle demiştir.
Soru: 19 Mayıs’ı kutlamak yasak, stad cemaate serbest.
Süheyl Batum:
Bu çelişkiyi bütün Türk halkı görmesi lâzım. “Stadlarda bayram mı kutlanır, oralar sporun yapıldığı yerler,” dedi, şimdi orada bayram kutluyor. Her şey simgesel.
“Ben sana kömür dağıttım, beğenmiyor musun?” dediğinde, Galatasaraylılar korkacak sandı. Yuhalandığı için bir taşla iki kuş vuruyor!
Stadların yeni işini öğreniyoruz.
Diktatörler çok akıllı insanlar değildir! ABD’nin gücü, her ülkede başa kendi işini yapacak çok akıllı olmayan insanları getiriyor.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan , sayın Başbakanımız da, Hitler ne yapıyordu stadlarda , o da şimdi stadlarda kutlayacak… Zavallı Hitlerin bir Gobels’i vardı. Bunun yirmi tane! Köşe yazarı ne diyor? “Özel Yetkili Mahkemeleri biliyorduk, şimdi bize yapıyorsunuz, olur mu? “ diyor.
19 Mayıs’ta, 19 Mayıs’ın stadlarda ne işiniz var deyip… Şimdi partisinin toplantıları stadlarda…
Soru: İçinde Atatürk geçen her şeyi eğitim sisteminden kaldırmak istiyorlar.
Süheyl Batum:
Bir kere CHP’lilerin bu konuda (19 Mayıs’ta tören) yargıyla hemfikir olduğunu düşünüyorum.
Karşı devrimi yüzde yüz gerçekleştirdiler. Bunun için onlara çok önemli bir engel nedir? Türk Ordusu!
Yapısı ve gelenekleriyle , halktaki itibarıyla, kahramanları aracılığıyla kurtuluşta yer aldığı için Türk Ordusu derhal etkisizleştirilmeliydi! Bunu gerçekleştirdiler.
Nato’yla bunu yapmışlar…
Ne bu, bayramlar askerlerle kutlanıyor dediler. Fransa’ya git, 14 Temmuz’da askerler geçer. Amerika’ya git bak, Amerikan futbolu şampiyonluk maçında uçaklar, tanklar geçer. Gücünü gösterir.
Bizimkiler, a doğru değil, der. Şimdi git, Recep Tayyip Erdoğan’ın olmadığı, bir tane bile resmi (fotoğrafı) olmayan oda bulamazsın.
Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek istiyorlar. Kralın soytarıları ortada!
Baktın çok iyi söyleyemiyor, onu al, öbürünü koy!
Atatürk , sadece Cumhuriyeti kuran kişi değildir!
Atatürk, Avrupa’da yerleşmesi 400 yıl süren ilkeleri, 10 yılda Türkiye’de yerleştiren felsefî hareketin adıdır!
Fransa, 1789 ilkesi der. Herkes anlar.
Atatürk ilkeleri neymiş der, bizdeki kralın soytarıları.
Atatürk, devrimleri 10 yıla sığdırdı. Bu süreç dünyada tektir!
Bir gücümüz var. Parasızlığın gözü kör olsun!
AKP iktidarı yıkıldığında, görün yıkılacak, adamlarının dörtte üçü ben sendendim diye ortaya çıkacak.
Bunları kaale almayın, paramız olsa veririz parasını. Dokuz yıl, ne güzel iktidar deyip, böyle yazıp, sonra kovulunca, böyle şey olmaz diyen liberalleredir sözüm.
Ergun Babahan, bir Fener maçından sonra bir yazı yazdı, kovdular. Bir anda Başbakanlık uçağı bitti…
Ne söylüyorlarsa tersini yaparsak, mutlaka başarılı olacağımıza inanıyorum.
12 Eylül Anayasasını yapanlar, dinle yönetim fıstık gibi olur dedikleri için bu maddeyi de kaldıracağız. Mecburi din dersini…
Soru: Ekolojik Anayasa nedir?
Süheyl Batum
Biz bunlara komisyon olarak bakıyoruz…
Dünyanın en kötü durumdaki gençliği Türkiye’de yaşıyor.
Dünyadaki en kötü durumdaki kadınlık Türkiye’de yaşıyor.
Kadın türban takınca daha rahat sokağa çıkar dedi, buna pedagog dedik (!)
Çevreciler bize çok güzel yön verdiler.
Anayasanın bütün felsefesine sinmeli bu dediler, ekolojik anayasaya her yönüyle çevre sinmeli…
Feza Tiryaki, 29 Mayıs 2012