Küresel çetenin savaş çığlıklarından sonra BOP Eşbaşkanları devrede:Gül: Dış müdahale bir alternatif
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşşar Esad'ı bir kez daha tehditkar bir dille uyardı ve gerekli adımların atılmaması durumunda dış müdahalenin bir alternatif olarak gündeme gelebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki gelişmelerle ilgili, "Halkı ikna eden ve taleplerini karşılayan gerçek ve doğru girişimlerin olması lazım. Aksi takdirde durum daha da kötüleşecek ve içinden çıkılmaz bir hâl alacak." dedi. Katar'ın El Şark gazetesine konuşan Abdullah Gül, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından Ortadoğu'da da değişim rüzgarlarının esmeye başladığını söyledi. Cihan Haber Ajansı Gül'ün açıklamalarını haberleştirdi.
"Ancak bu bölgedeki bazı rejimler, bu gerçeği göremedi ve reform hareketlerine ayak uydurmakta geç kaldı. Biz her zaman, reformun içeriden gelmesi ve halkın meşru beklentilerinden kaynaklanması gerektiğini söyledik" diyen Gül, bölgeye dönük emperyalist müdahaleler sanki demokrasi için yapılıyormuş gibi konuşarak "Bunun olması gerektiği gibi yapılmadığı takdirde de dış müdahalelerin bir alternatif olacağını dile getirdik" diye ekledi.
"Suriye'de olup bitenlere yönelik tutumdaki değişkenlikle ilgili söylentiler oldu. Bunun gerçek yüzü nedir?" sorusuna Gül, Tunus ve daha sonrasında Mısır olayları başlamadan önce Suriye yönetimiyle konuştuklarını ve kendilerine ülkede reform sürecini hızlandırmaları gerektiğini söylediklerini belirtti ve şöyle konuştu:
"Liderlerin, reform ve halkın taleplerini yerine getirme konusunda öncü olması gerektiğini söyledik. Olaylar başladıktan sonra iletişimimiz sürdü ve kendilerine reformları hızlandırmak ve halka bu reformların derhâl uygulanmasını sağlayan bir takvim sunmak konusunda tavsiye ve öğütlerimiz oldu. Ancak olaylar hepimiz için endişe verici olmaya başladı. Diyalog ve demokratik seçeneklere başvurmak yerine akıtılan kandan ve kullanılan şiddetten dolayı acı ve keder duyduk."
"Sivil-asker en kötü senaryolara karşı hazırlığımızı yapmış vaziyetteyiz." sözlerine açıklık getirmesi istenen Gül, "Sınırdaki göç konusuyla çok iyi bir şekilde ilgileniyoruz. Biz kimsenin evini veya ülkesini terk etmesini istemeyiz. Biz, bunlara karşı olan sorumluluğumuzun bilincindeyiz." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'den daha fazla sığınmacı gelmesi halinde onları da ağırlayacaklarını söyledi ve "Çünkü bunlar insani durumlardır. İnsani durum kötüleşirse ve sınıra doğru gelmeye devam ederlerse biz bunları reddedemeyiz." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Sani'nin bugün yapacağı Türkiye ziyaretini memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
24 Haziran 2011
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyas ... beri-43900________________________________
Gül: BOP içinde ABD ile birlikte hareket ediyoruz14/03/2006
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, uzun süredir belirsizliğini koruyan Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) yaklaşımı konusuna açıklık getirdi. Kızılcahamam'da vekillere brifing veren Gül, BOP'un, Türkiye'nin dış politika hedef ve ilkelerine uygun olduğunu belirtti.
ANKARA - Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, uzun süredir Türkiye'nin rolü ve yaklaşımının tartışıldığı Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) konusunda ilk kez bu kadar net konuştu ve ABD ile birlikte hareket ettiklerini, amaçlarının da İslam ülkelerine özgürlük ve demokrasi getirmek olduğunu söyledi. Gül, "Özgürlük ve demokrasi olmasaydı, biz de iktidara gelemezdik" dedi.
Vekillere brifing
AKP'nin hafta sonunda yapılan Kızılcahamam Kampı'nda 'Türkiye'nin AB Süreci ve Dış politika' konusunda milletvekillerine brifing veren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer programı, BOP ve Kıbrıs sorunu konularında soruları yanıtladı.
İran ile ABD arasındaki krizin nasıl çözüleceğine ve olası bir savaş durumunun Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine ilişkin soru yöneltilince Gül, İran'ın üyesi olduğu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu sözleşmesi kapsamında nükleer enerjiyi silah olarak değil, barışçıl amaçlarla kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.
'Hazırlıklı olunmalı'
Gül, buna karşın Türkiye'nin olası bir müdahale durumunda hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Irak'taki sorunla ilgili dünyada farklı eğilimler mevcuttu. Ancak İran ile ilgili bölünmüşlük yok, genel bir duruş var. Biz İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında ABD ile birlikte hareket edeceğiz. Girişimlerimiz de sürecek. Ancak olumsuz bir tablo çıkarsa Türkiye, İran kapısını kapatmak zorunda kalacak. İran'a müdahale en çok bizi zarara uğratır. İranlı yetkililerle üç-dört kez telefon görüşmesi yaptık. Şu anda, sorunu daha da tırmanmadan çözmek en çok bizim işimize gelir."
'İktidar olamazdık'
BOP'u desteklediklerini ve projenin Türkiye'nin dış politika hedef ve ilkelerine uyduğunu savunan Bakan Gül, İslam ülkelerinde demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin geliştirilmesini ve tüm İslam dünyasına yayılmasını amaçladıklarını kaydetti. İslam dünyasındaki özgürlüklerin önemine vurgu yapan Gül, "Eğer Türkiye'de özgürlük ve demokrasi olmasaydı biz de şu anda iktidar olamazdık. Bunların kıymetini hepimiz bilelim; ona göre davranalım" mesajını verdi.
BOP'un eylem alanı olarak resmen ilan edilen net sınırlar olmamasına rağmen ABD kaynaklarına göre 27 ülke ilk planda BOP çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu ülkeler arasında, Afganistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin Özerk Yönetimi, Irak, İran, İsrail, Katar, Kuveyt, Komor Adaları, Lübnan, Libya, Mısır, Moritanya, Pakistan, Somali, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Tunus, Türkiye, Umman, Ürdün ve Yemen bulunuyor.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx? ... egoryID=98