Süt: Sadece beş yılda yüzde 550'den fazla zam

Genel & Güncel Konular

Süt: Sadece beş yılda yüzde 550'den fazla zam

İletigönderen İlteriş Kağan » Cmt May 06, 2023 15:59

2018 yılından itibaren Türkiye'de kabul edilen Başkanlık Sistemi, ekonomideki sorunlar adeta tavan yaptı. Başkanlık Sistemi'nin var olduğu son beş yılda günlük hayatta kullanılan ürünlerin fiyatı yüzde 500’ün üzerinde arttı, zam şampiyonu ise süt oldu.

Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi ile birlikte ekonomideki sorunlar da baş göstermeye başladı. Tarımdan dolara kadar ekonomi gerçek anlamda alarm vermeye başladı.

Türkiye yüzde 85'leri göre enflasyon oranları ile birlikte Avrupa ülkeleri arasında zirveye yerleşirken, G20 ülkeleri arasında da en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke oldu. Gelir adaletsizliği ve artan gıda fiyatları da geçim derdini büyüttü.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay'ın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden derlediği hesaplamada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ardından fiyatı en çok artan ürünün yüzde 553.11 ile süt olması, gıdaya erişimin en önemli problemlerin başında geldiğini bir kez daha gösterdi. Kubilay'ın yaptığı hesaplamaya göre son 5 yılda fiyatı en çok artan 40 üründen 25'ini gıda ürünlerinin oluşturması da bu vahim tablonun bir göstergesi oldu. TÜİK verilerine göre başkanlık sistemine geçilmesinin ardından geçen beş yılda fiyatı en çok artan ürünler yüzde 547.34 ile makarnalar, yüzde 508.71 ile mücevherat, saat ve kol saatleri, yüzde 508.22 ile çamaşır makinesi, kurutma ve bulaşık makinesi oldu.

Dana eti de yüzde 500.57 ile fiyatı en çok artan ürünler arasında ilk sıralarda yer aldı.

SON BEŞ YILDA PATLAMA
Başkanlık sitemine geçilen 2018 yılından bu yana günlük hayatta sıklıkla kullanılan, orta ve dar gelirli vatandaşların tercih ettiği ürünlerde yüksek fiyat artışlarının olduğunu belirten Ekonomist Dr. Murat Kubilay, “Başkanlık sisteminden önce bu kadar belirgin bir eğilim yoktu. Son beş yılda bir patlama oldu. Bu süreçte; orta gelirli yoksullaştı, dar gelirli ise temel ihtiyaçlarını artık sosyal desteksiz karşılayamaz hale geldi. Küresel gıda fiyatlarında ise son bir yıldır düşüş söz konusu” dedi.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x