
Kapatılan DEPin eski milletvekili, Londrada 300 kişilik bir gruba yaptığı konuşmada İktidara gelsek, herhalde Kürtleri katliamdan geçirirler dedi
Kapatılan DEPin eski milletvekili Leyla Zana Londrada yaptığı konuşmada yine küstahça açıklamalar yaptı. Zana, Haringey Bölgesinde Kürtlerin Komite Merkezinde bir toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Milliyette yer alan habere göre, yaklaşık 300 kişiye seslenen Zana, konuşmasının ilk 40 dakikasını Kürtçe yaptığı için salonun yarısı anlayamadı. Çoğu Türk medyasını temsil eden gazeteciler de Kürtçe konuşan Zanayı anlamadıkları için toplantıyı protesto ederek salondan ayrıldı. Bu sırada dinleyiciler bölücübaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Gazetecilerin çoğunun salondan ayrılmasının ardından konuşmasına Türkçe devam eden Zana, AKPli milletvekilllerinin seçimlerden önce Diyabakırı ziyaretlerinde Kürt sorunu bizim sorunumuzdur mesajları verip oy avcılığı yaptıklarını, Ankaraya döndüklerinde başka bir tablo sergilediklerini iddia etti.
AKPye fırsat verdik
AKPnin başa gelmeden önce Avrup Birliğini Hıristiyan topluluğudiye reddedip karşı çıkarken, iktidara gelince bir anda taraftarı olduğunu ve sürecin işlemesi için her şeyi yaptıklarını öne süren Zana, AKPye güvenmek halkımıza en büyük haksızlıktır. Halkımız sadece bir fırsat vermek istedi diye konuştu. Türkiyede sistemin iki kesimi düşman gördüğünü iddia eden Zana, şöyle devam etti: Bazen diyorum ki; Sakın iktidara heveslenmeyin. Sizi iktidara getirirlerse herhalde Kürtleri katliamdan geçirirler. Kürtler kendi içinde diyaloglarını güçlendirmezlerse, ötekilerle barışık olma şansı yoktur. Kendinizle barışık olun ve aranızda ilişkilerinizi geliştirin
PARİS KÜRT ENSTİTÜSÜ: Kürt sorunu için devreye girin
Fransada faaliyet gösteren Paris Kürt Enstitüsü, Le Monde gazetesine verdiği tam sayfa ilanla, Avrupa ülkeleri ve ABDden Türkiyedeki Kürt sorununun çözümüne yönelik uluslararası bir arabulucu tayin etmesini istedi. Milliyette yer alan habere göre, aralarında şimdiki 20 DTPli milletvekili ve 25 eski parlamenterin de bulunduğu, bin kişi, bildiriye destek verdi.
Olumlu girişimler
Bildiride, Türkiyede çok sayıda aydın, yazar ve üniversite öğretim üyesinin barışçı çözüm amacıyla gösterdiği çabalar olumlu girişimler olarak nitelendirildi. Ancak bu çabaların günümüze kadar etkisiz kaldığından uluslararası arabulucu gereksiniminin ortaya çıktığı ileri sürüldü. Bildiride, halen üzerinde çalışılan anayasa değişikliği ile birlikte Kürtlerin varlığının yasal olarak tanınması, Kürtçenin başta eğitim kurumları olmak üzere, medya, parti, dernek ve diğer kurumlarda serbestçe kullanılmasının sağlanması da istendi.
KAYNAK