Taksim'den Bodrum'a: Batan Geminin Malları... / Derleyen: Dr. Noyan UMRUK

Taksim'den Bodrum'a: Batan Geminin Malları... / Derleyen: Dr. Noyan UMRUK

İletigönderen Noyan Umruk » Cmt Ağu 31, 2013 12:36

TAKSİM'DEN BODRUMA: BATAN GEMİNİN MALLARI... :olmaz:

DERLEYEN: Dr. Noyan UMRUK

'Gezi için 500 milyon dolar alındı'

Bu iddia çok konuşulur. AKP'nin parka yapmayı planladığı AVM proje aşamasındayken satılmış!

Ankara'da yabancı diplomatlar arasında konuşulanlara göre, Gezi Parkı'na yapılacak otel ve AVM daha proje aşamasındayken Orta Asya ülkelerinden birinin Cumhurbaşkanı'na satılmış. Yapılan gayri resmi satış için 500 milyon dolar peşin alınmış. Halk ayağa kalkıp projeyi iptal ettirince, Gezi Parkı'nın yerine Cennet Koyu önerilmiş.

Ankara'da diplomatik çevrelerde dilden dile dolaşan bilgilere göre, Taksim projesinin arkasında büyük bir rant pazarlığı var. Birçok diplomatın özellikle de bazı Avrupalı diplomatların Taksim Gezi parkı olayları ile ilgili olarak, ülkelerine gönderdikleri raporlarda da yer verdikleri iddialar şöyle:
Proje gizlendi satış yapıldı

Taksim Gezi Parkı projesi kamuoyundan gizlendi. İlk proje değiştirildi. Yapılan değişiklikte Başbakan Erdoğan belirleyici oldu. Gezi Parkı'na yapılması planlanan Toplu Kışlası'nın altı AVM, üstü otel olacaktı.

Bu AVM ve otel proje aşamasında iken bir Orta Asya ülkesinin Cumhurbaşkanı'na gayri resmi satıldı. 49 yıllığına satış için yapılan gayri resmi sözleşme belgelerinde ilgili Cumhurbaşkanı'nın adı geçmedi. İlk etapta 500 milyon dolar peşin alındı. Yapılan satışta projede rolü olan Karadenizli bir bakan da devredeydi.

Ancak Taksim Gezi Parkı direnişi ve binlerce kişinin olaya müdahalesi hesapları bozdu. Bunun üzerine proje aşamasında AVM ve oteli satın alan Cumhurbaşkanı 500 milyon doları geri istedi. Para geri verilmek istenmedi.

Bodrum kıyı teftişi


Bodrum'daki sit alanı Cennet Koyu'na bakanlık onayıyla villa yapılıyor!

Cumhurbaşkanı'na, Taksim Gezi Parkı'na yapılacak AVM ve otel yerine Cennet Koyu'nda(Bodrum-Gündoğan-Göltürkbükü arası) yer verilmesi teklif edildiği öne sürüldü. Bu tartışmalar sürerken, Başbakan Erdoğan'ın Bodrum kıyılarında inceleme yaptığı ortaya çıktı.

Sözcü gazetesinde yayımlanan fotoğrafta yer alan ekip de bu iddiaları doğrular nitelikte. Erdoğan'ın şapka takıp kendini gizleyerek yatla yaptığı incelemede, Erdoğan Bayraktar ve ilgili bürokratların yer alması da dikkat çekti.

İddiaya göre, Erdoğan'ın incelemeleri fotoğraflanınca, kıyı yağması tartışması gündeme getirildi. Yağmanın önemli bir bölümü AKP döneminde olmasına rağmen, kıyılarda yıkım yapılacağı ortaya atılarak tartışma başka noktaya çekilmeye çalışıldı. Arkasından da Başbakan'ın Türkmenistan ziyareti gündeme geldi. Erdoğan'ın Türkmenistan Cumhurbaşkanı ile baş başa görüşmeler yaptığı da bildirildi.

5 şehit rant için mi?

Bir diplomatın ülkesine gönderdiği raporda, ''5 gencin öldüğü, 10'dan fazla gencin gözünün çıktığı, 7 bin civarında kişinin yaralandığı'' olayların kaynağı rant. İktidar çevrelerinin para hırsı olayların durulmasını, tansiyonun düşmesini önledi.

Ülkeyi yönetenler sert önlemlerle bastırırız, anlaşma bozulmaz diye hareket etti, ama sonuç alamadı. En çok müdahalenin Taksimde olması da iddiaları doğruluyor. Hükümet bir tek Taksim'de taviz vermedi'' ifadelerini kullandığı öğrenildi.

İlk planda AVM ve otel yoktu

Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, Taksim düzenlemesi için yapılan ilk planda Topçu Kışlası yok. Planı takip eden mühendisler ilk planda tek duvarlı bir yapı olduğunu ama sonra bunun değiştiğini ve Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle plana AVM ve otelin eklendiğini ifade ediyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bir yetkili Aydınlık'a, ''AVM ve otel çok gizli devreye sokuldu. Bu projede çalışan mühendisler bile AVM ve otel projesinden çok sonra haberdar oldu. Projeyi öğrenen birileri UNESCO'ya başvurmuş.

Gezi Parkı'na AVM ve otel yapılmasının önlenmesini istemiş. UNESCO o bölge kendi sorumluluk alanlarına girmediğini bildirmiş. Ama yine de incelemişler. UNESCO'dan gelenler olunca ben de merak edip konuyu araştırdım. Ben bu işlerden bilgi sahibi olmam gerekirken, haberim olmadığını anladım'' dedi. / AYDINLIK'tan

Göltürkbükü Cennet Koyu’nda Bodrum’un gelmiş geçmiş en büyük ‘turizm’ yatırımı yapılıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinin Göltürkbükü Cennet Koyu’ndaki 600 dönümlük ormanlık sit alanına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla 210 villa ve 102 odalı bir otel inşa ediliyor. Bodrumlular doğal alanın tahrip edilmesinden rahatsızken, projeye izin verenler “yatırım yapılıyor” diyor. Göltürkbükü Cennet Koyu’nda Bodrum’un gelmiş geçmiş en büyük ‘turizm’ yatırımı yapılıyor. Radikal gazetesinden Serkan Ocak'ın özel haberine göre; Astaş Holding, 600 milyon Euro’luk dev projeyi Bodrum’un incisine, ‘cennet’in ortasına yapıyor. Arazinin tamamı özel mülk. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onayı bulunan proje ilgili tüm kurumlardan izin almış. Turizm adı altında yüzlerce villa ve rezidans satışa çıktı. Dünyaca ünlü otel zinciri Mandarin Oriental 102 odalı bir otel yapacak. 3. derece arkeolojik SİT statüsünde bulunan 600 dönümlük arazide 10 bin zeytin ağacı bulunuyor. Zeytinlerin büyük kısmı söküldü. Çevreciler, meslek odaları, bölge halkı ‘cennet’in betonlaşmasından rahatsız olsa da yerel bürokratlar ‘dev yatırım’dan memnun.

Cennet Koyu, Göltürkbükü’nde tüm Bodrumluların parmakla gösterdiği özel bir mekân. Sakinliği ve bakir kalmışlığıyla ünlü. Şimdi bu koya bakan yamaçlarda The Residences Mandarin Oriental’e ait onlarca villa yükseliyor. Arazinin Cennet Koyu’na bakan tarafı 2. derece doğal SİT alanı. 600 dönümlük arazide 3. derece arkeolojik SİT alanı da bulunuyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre, 3. derece SİT alanı olan alanda Roma dönemine ait kaya mezarları da yer alıyor. Bu alanlarda yapılaşma ancak koruma kurullarının izniyle oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı projeyi onayladı.

Villalar 2014’te teslim

2011’de yapımına başlanan inşaatların kabası bitmiş durumda. 2014’te proje taamlanacak. Turizme tahsisli bu alanda, 98 villa ve 112 rezidans satılacak. Alana 102 odalı bir de otel yapılacak. İnşaata giden Saplı Koy’dan Cennet Koyu’na kadar uzanan yol toz duman içinde. Kamyonların biri gidiyor biri geliyor. Doğa artık yeşil renkte değil, sarı ile kahverengi arasında bir toz renginde. Bir zamanlar burada yükselen zeytin ağaçlarının yerlerinde yeller esiyor. İnşaat alanı dev bir şantiyeyi andırıyor. Her köşe başında iş makineleri, işçiler harıl harıl çalışıyor. Bodrum’un bu yeni yerleşim yerinde değeri 4 milyon Euro’yu bulan rezidans ve villalar sahiplerini bekliyor.

Kaymakam: Zaten taşlıktı

Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, bakanlık tarafından belgeli bir tesis olduğunu belirttiği otel ve villa yatırımına olumlu bakıyor: “Turizm Bakanlığı denetiminde, yerel olarak da Göltürkbükü Belediyesi tarafından belgeli. Son haline uzaktan gidip baktım. Bölgedeki en büyük yatırım. Bodrum büyüyor. Yatırımlar geliyor. Büyük markalar geliyor. Mandarin onlardan biri. Yatırımcılara cazip gelen bir kent. Yatırımın gelmesi bizim için yadırganacak, kötü bir şey değil. Bunlar yapılırken doğaya zarar vermemesi önemli. Bir milyon bitki / ağaç diktiler, daha da dikecekler. Orası normalde taşlık, kayalık bir yerdi, bittiğinde cennet gibi olacak. İtalya’dan özel olarak çok büyük ağaçlar getirildi. Bir yandan inşaat devam ederken, diğer yandan yeşillendirme devam ediyor. Bodrum’un iki katlı olan siluetini bozmadan devam eden bir inşaat. Bodrum’da yüksek katlı yapılara izin verilmiyor” dedi.

Göltürkbükü Belediye Başkanı Mehmet Özcan, zeytin ağaçlarının dikilecek vaziyette depolarda beklediğini belirterek şunları söylüyor:
“Zeytin ağaçlarını boş olan yerlere dikecekler. Orası şahıs arazisi. Bir şey yapılamaz. Burası açısından da bu yatırım iyi. Yeni yatırımlar da olacak. Bizden görüş aldılar. Tüm izinlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı verdi. Yatırımcıya buraya yapamazsınız deme şansımız yok.”

Çevreciler: İzinler neye göre verilmiş?

Bodrum’da çevreciler kaygılı ancak inşaatın tüm izinleri olduğu için hukuki anlamda yapabilecekleri fazla bir şey yok. Bodrum’da birçok sivil toplum inisiyatifinin buluşma noktası olan Mavi Yol Girişimi’nden Filiz Dizdar, inşaatla ilgili itiraz noktalarını şöyle sıralıyor:

“Turizm kılıfı adı altında lüks konutlar yapılıp satılıyor. Amaç turizm ise turizm yapsınlar. Konut değil. Planlarında bir usulsüzlük yok. Tüm kurumların izni var. Bu izinler nasıl ve neye göre verilmiş? Yazık değil mi Cennet Koyu’na?”

Göltürkbükü Çevre ve Koruma Derneği’nden Süleyman Tokat, Cennet Koyu’ndaki ormanın 1987’de yandığını belirterek şunları söylüyor: “Daha sonra o araziyi turizme açtılar. Biz evlerimize tadilat bile yapamıyoruz. Koruma statüsünden dolayı. Ancak onlar yapıyor. Biz çivi çakamıyoruz, imar yok, izin yok...”

Bakanlık planlara uygunluğu inceliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, inşaatla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Alan ‘Muğla Bodrum Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi Tevsii’ sınırları içinde kalmakta olup, AGT Gayrimenkul Yatırım ve Turizm A.Ş.’nin özel mülkiyetindeki bir alandır. Bu özel mülkiyetin de içinde olduğu turizm merkezine ilişkin ‘Çevre Düzeni Planı’ 14 Nisan 2012’de bakanlığımızca onaylandı. Onaylı çevre düzeni planına göre hazırlanan Nâzım ve Uygulama İmar Planları alanın doğal ve arkeolojik nitelikli SİT alanlarını barındırması nedeniyle ‘Koruma Amaçlı Nâzım ve Uygulama İmar Planı’ olarak hazırlanmış, Bakanlığımızca 14 Nisan 2011’de onaylanmıştır. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca vaziyet planlarına uygun görüş 22 Haziran 2011’de verildi. Yapılanma koşulları, maksimum inşaat alan katsayısı yüzde 30, bina yüksekliği 7.5 m (2 kat) olarak belirlendi. İnşaatın planlara uygun olup olmadığı konusunda bakanlığımızca inceleme başlatılmış olup sürmektedir.”

2. ve 3. derece SİT alanı içinde

2. derece doğal SİT alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar.

3. derece arkeolojik SİT alanı: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlar./T 24' den

Soru: Tahhüdü yerine getirmek, koyu bakir teslim etmek için acaba nereleri yıkacaklar?
Sonuç: "Dinsizin hakkından, imansız gelir..."
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1067
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x