Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki seçimlerin öncesinde Türkiye yeni bir kapsamlı çözüm arayışı için girişim başlatmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , gelecek hafta New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yapacağı görüşmede BM'nin "daha aktif" olmasını isteyeceğini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise Türkiye'nin desteği ile önemli girişimler yaptıklarını, tüm dünyanın ezberini bozduklarını ileri sürüp Rum seçimlerinden sonra adım atılması beklentileri ile ilgili olarak da "Biz Türk tarafı olarak hazır olmalıyız her türlü olasılığa" dedi. Ancak Talat'ın Çankaya Köşkü'nde yaptığı konuşmada, KKTC yerine "Kıbrıs Türk tarafı" ifadesini kullanması dikkat çekti.
Talat, resmi bir ziyaret için Gül'ün gönderdiği özel uçakla dün Ankara'ya geldi. Talat, Çankaya Köşkü'nde Gül tarafından yabancı devlet başkanlarına uygulanan protokolle karşılandı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gül, Talat ile 2008 yılının getirebileceği gelişmeleri ele aldıklarını anlattı. KKTC'nin çözümden yana irade koymasına karşın haksız ve gayri meşru ambargoların sürdüğüne dikkat çeken Gül, "İnanıyorum ki uygulanan izolasyonlar ve ambargo adım adım kaldırılacaktır" dedi.
Gül, bir soru üzerine de, önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile bir görüşme yapacağını belirtti ve "Kıbrıs konusunda BM'nin daha aktif olmasını, yeni bir hareketlilik sağlamasını ondan talep edeceğim" dedi. Talat ise konuşmasında, "Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamen görüş birliği içinde olduğunu bir kez daha gözlemledik" ifadesine yer verdi. Talat, 2008 yılında kapsamlı bir çözüm planının olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Şu an itibarıyla tabii ki beklentidir, ama bu beklenti bizim değil" dedi. BM Genel Sekreteri'nin raporunu anımsatan Talat, uluslararası alanda da Rum Kesimi'ndeki seçimlerin ertesi için bir beklenti bulunduğuna işaret etti.
Talat İlk Kez Milli Oldu
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye'ye resmi ziyaret için gün sayan, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet tarafından randevu verilmeyen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün muradına erdi ve Çankaya Köşkü'nde 21 pare top atışıyla karşılandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanan Talat, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra birlikte basın mensuplarına poz verdi. Törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve diğer yetkililer katıldı.
[img]http://img409.imageshack.us/img409/3750/hlogofw5.jpg[/img]