Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dört yeni GDO’lu tavuk yemine izin çıktı; Yemlerden ikisini ABD’li Monsanto firması

Genel & Güncel Konular

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dört yeni GDO’lu tavuk yemine izin çıktı; Yemlerden ikisini ABD’li Monsanto firması

İletigönderen İlteriş Kağan » Cmt Haz 11, 2022 15:28

Bugün Resmi Gazete’de Biyogüvenlik Kararı başlığında yayınlanan kararlar doğrultusunda Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği BESD-BİR’in başvurusu üzerine ikisi soya bazlı ikisi mısır bazlı olmak üzere dört çeşit tavuk yeminde GDO’ya izin çıktı. Buna göre bugünden itibaren tavuk yemi olarak bahsi geçen genetiği değiştirilmiş soya ve mısır çeşitleri kullanılabilecek. Gıda Dedektifi olarak yaptığımız arşatırmada söz konusu yemlerin geçen yıl itibariyle Avrupa Birliği tarafından da onaylandığını ve 2014 yılından itibaren çeşitli ülkelerde kullanıldığını tespit ettik. Karar genetiği değiştirilmiş yemlerin 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerdeki şartlara bağlı olarak kullanımına izin veriyor.
Resim
Buna göre Lepidoptera takımındaki böceklere karşı dayanıklılık sağlayan cry2Ab2 ve cry1A.105 genini ihtiva eden ve Monsanto firması tarafından üretilen MON87751 soya çeşidi ithalat izni verilen GDO’lu yemlerden biri oldu. Yaptığımız araştırmada söz konusu GDO’lu yemin Brezilya, Kanada, Japonya, Meksika, Filipinler, Güney Kore ve ABD’de de tavuk yemi olarak izinli olduğu görülüyor. Yemin son olarak 22 Ocak 2021 tarihinde Avrupa Birliği’nden de kullanım onayı aldığını görüyoruz.
Resim
İthalat izni verilen diğer ise Lepidoptera takımı böceklere karşı dayanıklılık sağlayan cry1Ac ve cry1F ve seçici marker pat genini ihtiva eden DAS-81419-2 çeşidi olarak ilan edildi. Dow AgroSciences LLC firması tarafından üretilen GDO’lu yemin Arjantin, Brezilya, Kanada, Japonya, Malezya, Filipinler, Güney Kore ve ABD’de tavuk yemi olarak izinli olduğu anlaşılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kullanımına onay verilen bu yeme 17 Ağustos 2021 tarihinde Avrupa Birliği tarafından da kullanım onayı verildiğini öğreniyoruz.
Resim
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ithalatına izin verilen bir diğer GDO’lu yem ise mısır kök kurtlarına karşı koruma sağlayan cry3Bb1 ve DvSnf7 genleri ile glifosat herbisitine tolerans sağlayan cp4epsps genini ihtiva eden genetiği değiştirilmiş MON87411 mısır çeşidi olarak açıklandı. Monsanto firması tarafından üretilen GDO’lu mısır yeminin Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Japonya, Meksika, Filipinler, Güney Kore ve ABD’de de tavuk yemi olarak kullanımına izin verildiği görülüyor. Yaptığımız araştırmada bahsi geçen GDO’lu mısır yeminin 26 Temmuz 2019 yılından bu yana Avrupa Birliği tarafından da onaylandığını görüyoruz.
Resim
Bugün Resmi Gazete’de Karar no: 32 ile onaylanan son GDO’lu yem ise Coloeptera takımı böceklere karşı dayanıklılık sağlayan ecry3.1Ab ve mcry3A genleri ile glifosinat amonyum herbisitine tolerans sağlayan pat genini ihtiva eden genetiği değiştirilmiş MZRI098 mısır çeşidi olarak yayınlandı. Syngenta firması tarafından üretilen mısır yeminin 2016 yılından bu yana ABD ve Kanada’da, 2018 yılından itibaren Brezilya, Kolombiya, Japonya, Malezya ve 2019 yılından itibaren de Filipinler’de kullanım onayı aldığı anlaşılıyor. Bahsi geçen GDO’lu yemin son olarak 17 Ağustos 2021 tarihinde Avrupa Birliği’nden de onay aldığı görülüyor.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x