Erdoğan, Türkiye’nin birliğe üyeliğine karşı çıkanları küresel barışa karşı olmakla suçladı
‘AB’den yük alacağız’
Uluslararası sorunların çözümü için yeni bir küresel düzene ihtiyaç olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanları da barışa karşı olmakla suçladı.
İstanbul Haber Servisi - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teröre karşı ortak bir platform oluşturulması gerektiğini belirterek, “Türkiye’yi tehdit eden teröristi hangi ülke saklıyorsa o ülke teröre yataklık ediyordur” dedi.
Erdoğan, Stratejik İletişim Merkezi, Alman Marshall Fonu ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın, Four Season Hotel Bosphorus’ta ortaklaşa düzenlediği “Dünya Siyasetinde Ortadoğu-Sorunlu Bölgede Güvenlik Arayışı” konulu “İstanbul Forumu”nun açılışında konuştu.
Konuşmasında çağın küresel sorunlarının küresel çözümlere ihtiyacı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Sorunların çözümü için yeni bir anlayışa, yeni bir küresel düzene ihtiyacımız vardır. Bu küresel düzen, herkesi kucaklayan, adil, paylaşımcı, farklılıkları zenginlik olarak gören ve güven esasına dayalı bir düzen olmalıdır” dedi.
“Komşularıyla sıfır problem” anlayışıyla hareket eden Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini geliştirdiğini belirten Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıbrıs meselesindeki yapıcı tutumumuz, Ermenistan meselesindeki yaklaşımlarımız, Irak, İran ve Suriye ile sürdürdüğümüz diyalog, barışçı politikalarımızın somut ifadeleridir. Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, özellikle de AB, Türkiye’nin bu birikiminden, konumundan ve küresel barışa katkılarından yararlanmak durumundadır. Türkiye’nin AB’ye yük olacağını iddia edenler, ülkemizin bölgesel ve küresel barışa yapacağı katkıları göz ardı ediyorlar. Ortadoğu’yu, Balkanlar’ı, Kafkasya’yı çok iyi tanıyan, aynı zamanda Avrupalı olan Türkiye, AB’ye yük olmaya değil, AB’den yük almaya namzet ülkelerden biridir.”
Başbakan Erdoğan, Ortadoğu ülkelerinin kendi hallerine bırakılmaları durumunda sıçrama yapabileceklerini söyledi. Erdoğan, bölge ülkelerinin kendi meselelerini kendilerinin çözmeleri ve kendi kaderlerine sahip çıkmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Erdoğan, Gazze Şeridi üzerindeki ablukanın daha fazla zaman kaybedilmeksizin kaldırılması ve Filistin’de ulusal birliğin sağlanması ve barış sürecinin önünün açılması için uluslararası toplumun bu yöndeki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Irak’ın geleceğinin de “Terör ve şiddet ortamından güvenlik ortamına geçilmesi”, “Irak halkı arasında sosyal barışın inşası”, “altyapının inşa edilmesine” bağlı olduğunu belirtti.
Barış ve güvenliğin tesis edilmesi için bölgedeki işbirliği mekanizmalarının da desteklenmesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Bu çerçevede, İslam Konferansı Teşkilatı bünyesinde aktif rol oynayan ülkemiz, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Konseyi ile kurumsal işbirliği mekanizmaları oluşturmuştur” dedi.
İran’a ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başbakan Erdoğan, İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası kamuoyundaki endişelerin giderilmesi gerektiğini belirterek, “Sadece İran’ın değil, bölgede nükleer silah sahibi ya da nükleer silahlanma içindeki her ülkenin tartışılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin dış politikasında da bir “eksen kayması” olmadığını vurguladı.
CUMHURİYET, 20 Ekim 2009