Sizin Makaleleriniz kısmına yazdığım makale ile GÜNCEL MEYDAN ailesi içinde fikri bir tartışma başlatmak amacındaydım. Fakat SİZİN MAKALELERİNİZ kısmında ki makalelerin son bir kaç gündür(benim makalem değil, tüm diğer makaleleri de kastediyorum)okunmadığını gördüğüm için çok daha fazla ziyaret edildiğini bildiğim GENEL GÜNCEL KONULAR kısmında bu tartışmayı başlatmak istiyorum.
Konuya gelince...
Eski TBMM Başkanı ve eski DP genel başkanı Hüsamettin Cindoruk çok uzun zamandır TEK VATAN TÜRKİYE adı ile andığı bir çalışma yapmaktaydı. Bu çalışmanın amacı meclis dışında kalan ve tek vatan, tek millet, tek dil, tek bayrak ve ATATÜRK ilke ve devrimleri etrafında toplanan siyasi yelpazenin sağındaki ve solundaki partilerin bir araya getirilmesi, önümüzdeki genel seçimlerde birlikte hareket etmesiydi. Ne yazık ki Namık Kemal Zeybek DP genel başkanı olarak seçilince bu çalışma büyük bir darbe aldı. Çünkü Namık Kemal Zeybek katı bir şekilde birleşmenin kendi partileri altında olması gerektiğini söyleyerek bir nevi bu çalışmayı baltaladı.
Yine de Pazar günü ULUSAL KANAL'da verilen Politika'nın Nabzı isimli, gazeteci Kurtul Altuğ'un sunduğu; Aslan Bulut ve Hakan Bayraktar'ın da katıldığı programda, bu projenin hala gerçekleştirilebileceğini; Saadettin Tantan'ın Yurt Partisi, Osman Pamukoğlu'nun HEPAR'ı, İP, DSP, her şeye rağmen DP ve hatta SP, Abdüllatif Şener'in partisi ve belki eklenebilecek birkaç parti ile önemli bir sinerji yaratılabileceğini söyledi sayın Cindoruk. Program sırasında gelen mesajlarda insanların da bu proje ile ilgilendiği anlaşıldı. Hatta Cindoruk programdan ayrılmadan hemen önce Kurtul Altuğ kendi programında bu partilerin liderlerini toplamaya çalışacağını ifade etti.
Tabii programda uzun uzadıya tartışıldı. Hakan Bayraktar aynı zamanda SONAR Araştırma Şirketi'nin de kurucusu olduğu için yapılan seçim anketlerinden bahsetti ve son durumu yorumladı. Bu çeşit bir birleşmenin normal şartlarda ana muhalefet partisi CHP veya diğer muhalefet partisi MHP çatısı altında olmasının en sağlıklı ve doğru yol gibi göründüğü söylendi. Ama yine hepimizin bildiği gibi bu partilerden CHP'nin bizzat genel başkanı aracılığı ile "bizi destekleyin ama milletvekili beklemeyin"yaklaşımında olduğu, MHP'ninse zaten hemen her konuda olduğu gibi, bu konuda da umursamaz tavrı olduğu söylendi. Dolayısıyla tek başlarına seçime gitmeleri halinde meclis dışında kalmaları kesin olan bu partilerin 4. BİR GÜÇ ODAĞI oluşturarak, bu oluşumun yaratacağı sinerji ile meclise girebilecekleri ve hatta belki de ilerleyen zamanda iktidar alternatifi bile olabilecekleri söylendi. Meclise girmeleri durumunda olası koalisyon senaryolarında bile yer alabilecekleri söylendi. Bunun için yapılması gerekenin ya bir partinin çatısı altında birleşilmesi gerektiği ya da ortak bir deklarasyon yayınlanarak bağımsız adaylarla seçimlere gidilmesi yolunun izlenebileceği belirtildi.
Kişisel görüşüm bu şekilde bir oluşumun desteklenmesi gerektiği yönündedir. Hemen her seçim bu türden partilerin toplam 17%-18%'leri bulan oyları çöpe gidiyor. Bu durumda adaletsiz seçim sistemi dolayısıyla özellikle de iktidar partisine yani AKP'ye yarıyor. Eğer bu partiler aldıkları oyu meclise milletvekilleri ile yansıtabilirlerse AKP'nin normal şartlarda kesin gözüyle bakılan tek başına iktidar olma düşüncesi de gerçekleşmeyebilir. CHP ve MHP'nin durumları ortada. Ben CHP'ye Baykal döneminde son seçimde oy verdim çünkü tüm eleştirilere rağmen Baykal'ın vatanseverliğinden ve cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine bağlılığından emindim. Ama Kılıçdaroğlu geldiğinden beri yaptığı hemen her şey beni rahatsız etti ve açıkçası CHP'ye oy vermemeye kararlıyım. MHP'ye zaten oy vermem kendi adıma mümkün değil çünkü Türkiye'nin değil Amerika'nın çıkarlarını hem de taa kurulduğu dönemden beri savunan bir parti olduğuna inanıyorum.
Sonuç olarak mevcut şartlar altında, 4.GÜÇ OLUŞTURACAK bu oluşumun, TEK VATAN TÜRKİYE OLUŞUMU'nun desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuda sizin leyhte ve aleyhte görüşlerinizi öğrenmek isterim arkadaşlar.