Telekulak dosyası - Haşim Kılıç 4 yıldır neyi bekliyor!?

Genel & Güncel Konular

Telekulak dosyası - Haşim Kılıç 4 yıldır neyi bekliyor!?

İletigönderen hirbo06 » Pzr Oca 18, 2009 10:52

Kılıç 4 yıldır neyi bekliyor!

Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu ’telekulak’ yasasını hatırlattı:

10. Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer’in herkesin dinlenmesine imkan tanıyan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde açtığı davanın, 4 yıldır gündeme bile alınmadığını hatırlatan Kanadoğlu, “Yurttaşlarıma her gün için geçmiş olsun diyorum” dedi.

Telekulak dosyası Haşim Kılıç’ın önünde bekliyor

Herkesin dinlenmesine imkan tanıyan yasanın iptali için Sezer’in açtığı dava, tam 4 yıldır Anayasa Mahkemesi gündemine alınmadı

Türkiye’de 70 milyon kişinin dinlenip izlenebilmesine olanak tanıyan yasanın iptali için dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapılan başvuru, Anayasa Mahkemesi tarafından tam 4 yıldır gündeme bile alınmadı. Son olarak Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu bu konuyu gündeme getirerek “ Türkiye’de 70 milyon kişiyi izlenme imkanına kavuşturulan bir siyasi iktidar ile karşı karşıya isek, o zaman ben 70 milyon yurttaşıma geçirdikleri her gün için geçmiş olsun diliyorum” dedi.

Dinleme yolunu açtı

Tüm iletişimin dinlenmesine ilişkin esaslar, 23 Temmuz 2005 günü yürürlüğe giren 5397 sayılı bir yasayla belirlendi. Yasayla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kuruldu, başkanının da, Başbakan tarafından atanması öngörüldü. Bu yasaya dayanılarak da 10 Kasım 2005 günü bir yönetmelik çıkarıldı. Yasa ve yönetmelikle, Emniyet Genel Müdürü, İstihbarat Daire Başkanı, Jandarma Genel Komutanı ve İstihbarat Başkanı, MİT Müsteşarı ve Müsteşar yardımcısının talebi ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, hakim kararı olmadan da dinleme yapılabilmesi ve bu kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması, hakimin de 24 saat içinde karar vermesi öngörüldü. Böylelikle hakim kararı olmadan da 48 saat telefon dinlenmesine olanak tanındı.

İptal başvurusu

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı 22 Temmuz 2005 günü onaylamış ancak Anayasa Mahkemesine iptal davası açmıştı. Bu iptal davası aradan geçen 4 yıla rağmen mahkemece görüşülmedi ve gündeme dahi alınmadı. Sezer yasa için yürütmeyi durdurma da istemişti.

Anayasa Mahkemesi yasayı gündemine almazken, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden 2007’de Türkiye çapındaki tüm iletişim araçlarının 3 ay süre ile izlenmesine olanak tanıyan karar aldı. Ancak mahkeme Jandarmanın aynı yöndeki talebini reddetti. Bu karar ortaya çıkınca Emniyet Genel Müdürlüğü, her dinleme için mahkemelerden ayrı karar alındığını açıkladı. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise 50 bin kişinin dinlendiği yolunda bilgisi olduğunu söyledi.

Baykal da eleştirdi

CHP lideri Deniz Baykal da yasayı eleştirerek, “Dinleyen Telekomünikasyon İletişim Kurumu. Bir kanun çıkmış. Dinleyenleri denetleyen de Başbakanın emrinde. Dinleyeni tek başına atayan da Başbakan” demişti.

Tarafsızlığına gölge düşürüyor

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Anayasa Mahkemesi’nin 70 milyon kişinin şikayetçi olduğu bir yasayı gündemine almamasının çok düşündürücü ve üzücü olduğunu söyledi. Ersin, “Dinleme konusunda çok ciddi bir karışıklık var. AKP’ye muhalefet edenlerin hepsi dinleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir konuda sessiz kalması maalesef Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın tarafsızlığına gölge düşürüyor” şeklinde konuştu.

Gündemine alarak çözmeli

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Anayasa Mahkemesi’nin konuyu bir an önce gündemine almasını istedi. Seyhan şunları kaydetti: “Kişisel hak ve özgürlüklerin sorun olduğu bir toplumda, sorun hukuksal sürece yayılarak çözülemez. Bu sorun hiç vakit kaybetmeden çözülmelidir. Türkiye’de dinleme konusu devletin kontrolünden çıkmıştır. Durum bu hale gelmişken Anayasa Mahkemesi bunu acilen gündemine almalı.”

Görevinden istifa etmelidir

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı istifaya davet ederek, “Bugüne kadar böyle bir şey olmadı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç tarafsız davranamıyor. Nedeni ise kafası özgür değil. Özgürlükten anladıkları sadece laiklikle mücadele. Ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanı hukukçu değil. Seçilmesinde Anayasamıza aykırılık vardır ve derhal istifa etmelidir” diye konuştu.



Kaynak: http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=12577
Kullanıcı küçük betizi
hirbo06
Üye
Üye
 
İletiler: 156
Kayıt: Cmt Kas 10, 2007 18:48
Konum: ONCE AHLAK,TERBIYE VE NEZAKET SONRA FIKIR ALISVERISI! SAYGIMIZ; BILGI,DUSUNCE VE EMEGE, REP'E DEGIL!

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x