Terör örgütleri nasıl çalışır? - Nilhan Nur Kışlalı

Terör örgütleri nasıl çalışır? - Nilhan Nur Kışlalı

İletigönderen İlteriş Kağan » Çrş Kas 23, 2022 22:26

Terörizm karşımıza tarih boyunca dalgalar halinde çıkar ve zaman değiştikçe terör de değişen şartlarla değişir ve güncellenir. Terörle mücadelede önce terörü anlamalı, amacı kavramalı ve ona göre hareket almalıyız.

Terörle mücadelede başrolü hükümet oynuyor gibi gözükse de medya ve bizler de yardımcı rollerdeyizdir. Hükümet mücadeleyi güçlendirecek taktikler kullanır, medya konuyu gündeme taşır, bizler de isteyerek veya istemeyerek birilerinin amacına bu mücadelede hizmet ederiz.

Terörizmin global oluşu 1967 yılıdır. Cezayir’de Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin Fransa’dan kurtulmak için verdiği mücadelede Fransız eliti ve BM’nin dikkatini çekmek için kullandığı taktikleri 1968’de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi bir adım daha ileri götürüp uçak kaçırarak kullanmıştır. Ve terörizmi global, yani yalnızca “ulusal” bir sorun olmaktan çıkarıp “uluslararası” bir sorun yapmıştır.

Terörizm konusunda uzman Bruce Hoffman “Modern uluslararası terörizmin başlangıç tarihi 22 Temmuz 1968’dir” diyor. O gün FHKC’nin İsrail Havayollarının Roma-Tel Aviv uçuşunu gerçekleştiren uçağı kaçırmasıyla, sorun İsrail’in sorunu olmaktan çıkarak global bir sorun olmuştur. 1968-76 yılları arası Filistinli gruplar toplam 16 uçak kaçırmıştır. Bunlara ek, diplomatları rehin ve 1972 Münih Olimpiyatlarında katılımcıları hedef almışlardır.

Uçak kaçırmak FHKC’ye hem medyanın hem de uluslararası camianın ilgi ve dikkatini sağlamıştır. Bir anda olay tüm dünyanın gündemine oturmuştur. Çoğu siyaset bilimcinin bu yönteme yorumu “100 İsrailli polis öldürmekten daha etkili’’ olmuştur. Bu uçak kaçırma olayı, FHKC’ye Birleşmiş Milletler’de “katılımcı unvanı” verilerek siyasal olarak da ödüllendirilmesi sağlamıştır. FHKC’nin terörü globalleştirme modeli böylece işe yaramıştır ve 1968’den beri bir çok terör örgütü aynı modeli izlemektedir.

Geçen hafta İstanbul’da gerçekleşen terör saldırısı üzerine New York Times’ın gündemden düşmeyen skandal Tweet’ini dersini aldığım profesörlerden birine göndererek yorumunu sordum. Gazetenin “İnsan hayatına mal olan olaya turizm gözünden bakan” skandal tweetini, ders sonrasına kalarak konuşma fırsatı buldum.

NY Times’ın tweeti şu şekilde idi: “Her yıl dünyanın dört bir yanından Türkiye’yi ziyaret eden on milyonlarca turistin çoğu, pazar günkü bombalamanın gerçekleştiği bölgede vakit geçiriyor.”

Terörizm konusunda uzman olan profesörüm, “24 Ocak 2011’de Domodedovo saldırısını hatırla” dedi.

2011 yılında kadın bir Çeçen intihar bombacısı Moskova’daki bu havalimanının dış hatlar terminalinde kendisi dahil 37 kişinin hayatına mal olarak 173 kişiyi yaralamıştı. Aynı saldırıyı “iç hatlar” terminalinde yapsa oysaki, çok daha fazla kişi ölecekti. Peki daha sakin olan dış hatlarını seçmek nedendi?

Cevap “yerde” saklıydı; adı üstünde “dış hatlar / uluslararası’’ terminali… Oradaki kitle hem daha fazla uyruktan insanı içeriyordu. O terminal, havalimanını “bir ülkeden” “pek çok ülkeye” taşıyacak alan oluyordu. Yani olay “ulusal” bir mesele olmaktan çıkıyor, “uluslarası” boyuta taşınıyor ve tüm dünyanın aynı anda gündemine oturuyordu.

İstanbul’daki saldırının İstiklal Caddesi / Taksim’de olması da bu nedenle tesadüf değildi. Terör örgütünün amacı olayı dünya gündemine taşıyarak her kitleye korku sarmaktı.

Ve NY Times’da bu başlığı ile tam da bu hedefe hizmet etmiş, korkuyu turistlere taşıyarak, “Biz de orada olabilirdik” mesajını vermişti.

Böylece, NY Times, olaya “insandan ibaret gördüğü Batı”nın turizm gözünden bakarak Doğu’yu hâlâ “yer”lerden ibaret görmesinin yanı sıra habere yaklaşım biçimi ile de terör örgütünü hedefine de ulaştırmıştı.

Bu örnek bile, terörle mücadelede yaşananı önce anlamanın, daha sonra anlamlandırarak harekete geçmenin, olayın neresinde durursak duralım, ne kadar önemli olduğunu göstermektedir…

Kaynak: https://www.gozlemgazetesi.com/2022/11/18/teror-orgutleri-nasil-calisir/
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Re: Terör örgütleri nasıl çalışır? - Nilhan Nur Kışlalı

İletigönderen MİLLİ KURT ATILIMI ! » Prş Kas 24, 2022 11:23

Amerikalılar çok acımasızdır. Kılına dokundurmaz, üzerine geldi mi sınır tanımaz. Hukuk tanımaz, onu durduran şey hapse girme ihtimali. Kanıtlayabilir ve avukat tutabilirsen mücadele edebilirsin. Bunları yapamayacaksan üzerine gelir. Machivelian bir şekilde düşünür. Allah'ın kendisini gördüğünü, kalbinden aklından ne geçtiğini bildiğini düsünmez.

Sen New York yazıları ile fotoğraflarsan zanlıyı, New York Times da sana en çok zarar veren şekilde yayın yapar.

Amerikalıları tanımamanız çok üzücü, maalesef Hollywood ve ekranlar beyin yıkıyor.

Amerikada bilinenin aksine göçmenlere kötü davranılır, seni en zayıf anında yakaladılar mı başına gelmeyen kalmaz, hakkını yerler.

Türkler hayal aleminde yaşıyor, Amerikalıları en iyi tanıyan Kanadalılardır.

11 Eylül'ü uydurdu ( controlled demolition of WTC7) , haçlı seferleri başlattı, müslüman nüfusu 100 milyon azalttı ( 90larda sadece Irakta 500,000 çocuk öldü) , müslüman dünyayı 100 trilyon dolar zarara uğrattı ( sadece Türkiyenin 10 trilyon dolar zararı var komşuları mahvolduğu için). Suriyede ve Yunanistanda cephe açıyor. Türkler halen Amerikalıların k...nı yalıyor. Bunun bedeli çok büyük olacak.

Amerikan emirleri ile Suriyeyi bölen Türkiye'nin karşılaştığı zorluklar neler? Bunun bedeli kaç trilyon dolar?

Türkiye Suriyede kendi kendisi ile savaşıyor. Oradaki karışıklığın bir sonucu İstiklal Caddesi olayı. Halen Rusya ve Suriye ile birlikte çözülebilecek bir sorun. Kuzey Iraktaki Kürdistanı da bizimkiler inşa etti. Türkler cehaletlerinden kendi kendileri ile savaşıyor, ve daha da savaşacak. Şu anda cehalet ile, kendi kendimiz ile savaşıyoruz. Düsmanımız kendimiz. Çok üzücü ama gerçek. Böyle kalkınamayız, endüstrileşemeyiz, geleceğimizi inşa edemeyiz.

En büyük düşmanımız kendimiz, cehaletimiz, ve sahte din anlayışımız.

Kuranizm ile, Kuran dışındaki herşeyi ustura ile kesip atarak, önce dini temizlemek gerekiyor cehaletten. Önce vicdanları temizlemek gerekiyor.

Dini mezheplere ayırıp, mezhep savaşları ile müslüman kafası kesmek, bir de Obamanın emri ile Amerika istedi diye, şeytanlıktır.

Suriye'de yapılan şeytanlıkların faturası ödeniyor ise önce kendimiz suçlamalıyız.

Paraya güce ve mersedese tapanların cehaleti ve şeytanlığı. Halen devam ediyor. Amerikanın işine geldiği için, Amerikan yalakalığı için, Amerikalı efendilerimize de bir köfte atmak için. Korkaklık, cehalet, para sedası.

Doldurun ceplerinizi, binin lüx arabalarınıza.
Kullanıcı küçük betizi
MİLLİ KURT ATILIMI !
Üye
Üye
 
İletiler: 291
Kayıt: Çrş Kas 03, 2021 12:10


Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x