TESEV'in Gülü, TÜSEV'in Bülbülü Üstün'ün Yeni Görevi

Türkiye Ekonomik ve Sosyâl Etüdler Vakfı imiş...

TESEV'in Gülü, TÜSEV'in Bülbülü Üstün'ün Yeni Görevi

İletigönderen Ram » Çrş Eki 14, 2009 15:03

Resim

TÜSEV Yönetim Kurulu ve Mütevelliler Heyeti Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder 2009-2013 döneminde Avrupa üniversitelerinin akademik özgürlüğünü savunan Magna Charta Gözlemcilik Konseyi Başkanlığı’na seçilmiştir. Bu Konsey’in misyonu Avrupa’da yüksek öğrenim kurumlarının daha kaliteli, daha uluslararası nitelikli bir eğitim vermeleri, akademik özgürlük ve kurumsal özerkliğin sağlanmasıdır. TÜSEV mütevellileri adına kendisini kutluyor, sonsuz başarılar diliyoruz.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.tusev.org.tr/

Ustun Erguder Magna Charta Observatory Konseyi Baskani Secildi

Avrupa universitelerinde akademik ozgurluk savunuculugunun basina ilk kez bir Turk secildi
Prof. Dr. Ustun Erguder Magna Charta Gozlemcilik Konseyi Baskani oldu

Sabancı Universitesi Istanbul Politikalar Merkezi Direktoru Prof. Dr. Ustun Erguder Magna Charta Gozlemcilik Konseyi (Magna Charta Observatory) Baskani secildi. Avrupa Universiteler Birligi ve Magna Charta Gozlemcilik Konseyi uyelerinin oy birligi ile secilen Prof. Erguder bu goreve gelen ilk Turk oldu. 2004 yilindan bu yana Konsey Uyesi olan Prof. Erguder 2009 - 2013 yillari arasinda baskanlik gorevini yurutecek.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://ipc.sabanciuniv.edu/eng/?Duyuru/Detay.php?no=30406
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

Re: TESEV'in Gülü, TÜSEV'in Bülbülü Üstün'ün Yeni Görevi

İletigönderen Ram » Çrş Eki 14, 2009 23:19

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder Magna Charta Gözlemcilik Konseyi (Magna Charta Observatory) Baskanı seçildi. Avrupa Üniversiteler Birliği ve Magna Charta Gözlemcilik Konseyi üyelerinin oy birliği ile seçilen Prof. Ergüder bu göreve gelen ilk Türk oldu. 2004 yılından bu yana Konsey Üyesi olan Prof. Ergüder 2009 - 2013 yılları arasında baskanlık görevini yürütecek.

Magna Charta Gözlemcilik Konseyi, “Magna Charta Universitatum” deklarasyonunun 18 Eylül 1988'de 388 rektör tarafından imzalanmasından sonra Avrupa Rektörler Komitesi, bugünkü adıyla Avrupa Üniversiteler Birliği ve Bologna Üniversitesi tarafından kurulan bir vakıf. Konsey, yükseköğretimde kurumsal özerklik ve akademik özgürlüğün savunusunu yapıyor. Magna Charta Universitatum belgesi bugüne kadar, aralarında Türkiye’de Akademik Özgürlük Bildirisi’ne sahip ilk üniversite olan Sabancı Üniversitesi’nin de bulunduğu 22 Türk üniversitesi tarafından imzalanmıs. Tüm dünyada ise, İngiltere’den Çin’e, A.B.D.’den Avustralya’ya kadar toplam 77 ülkeden binden fazla üniversite tarafından imzalanmıs.

Prof. Dr. Üstün Ergüder
İstanbul Politikalar Merkezi'nin Direktörü olan Üstün Ergüder lisans eğitimini İngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde tamamladı. Lisansüstü eğitimini Syracuse Üniversitesi'nde (The Maxwell School of Citizenship and Public Affairs) tamamlayan Ergüder 1970 yılında Siyaset Bilimi dalında doktora derecesi aldı ve Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik kadrosuna katıldı.

Prof. Ergüder, ayrıca, Michigan Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi ve New York Devlet Üniversitesi'nde çesitli dönemler ders verdi. Ağustos 1992 ve Ağustos 2000 arasında iki dönem Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı. Prof. Ergüder Rektörlük görevinden önce, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İliskiler Bölümü Bölüm Baskanlığı ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Ergüder'in Türkiye'de yayınlanmıs iki kitabı, ayrıca Türkiye ve yurtdısında yayınlanmıs çesitli makaleleri bulunmaktadır. Saha arastırması içeren çesitli yerel ve uluslararası isbirliği projelerini tasarlamıs ve yönetmistir.

Prof. Dr. Ergüder akademik sorumluluklarının yanısıra, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Baskanlığı görevlerini de yürütmektedir. Prof. Ergüder ayrıca Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu ve Robert Kolej Mütevelli Heyeti üyesidir. 1996-2000 yılları arasında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunan Ergüder, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) kurucularındandır ve su anda vakfın Danısma Kurulu Baskanıdır. Üstün Ergüder çesitli uluslararası kuruluslarda da görev yapmaktadır. Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) Yönetim Kurulunda görev yapmaktadır. Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) Kurumsal Kalite Değerlendirme sürecine takım baskanı olarak aktif bir sekilde katılmaktadır ve merkezi Washington'da bulunan Yüksek Eğitimde Akreditasyon Kurulu Uluslararası Komitesi'nin bir üyesidir.

Manga Charta Universitatum bildirgesinin tam metni:

ÖNSÖZ
Avrupa’nın en eski üniversitesi olma özelliğini tasıyan Bologna Üniversitesi’nin dokuzyüzüncü yıldönümünün kutlama törenine katılan Avrupa üniversiteleri rektörleri, Avrupa ülkeleri arasındaki sınırların tümden kaldırılmasına dört senelik bir süre kaldığı ve tüm Avrupa toplulukları arasındaki karsılıklı isbirliğinin daha da gelistirilmesinin öngörüldüğü bu günlerde devletler ve halkların, değisim içerisinde olan ve beynelmilel boyutlara doğru açılan bir toplumda, üniversitelerin oynayacağı rolün öneminin bilincinde olmalarını dile getirmis ve bu konuya iliskin inançlarını söyle sıralamıslardır:

1. Bin yıllık bir devrenin kapanmakta olduğu bu dönemde, insanlığın geleceği büyük bir ölçüde gerçek anlamdaki üniversiteler nezdinde kültür, bilgi ve arastırma merkezlerinde yapılan çalısma sonuçlarının olusturacağı kültürel, bilimsel ve teknik gelismeye bağlı olacaktır.

2. Üniversitelerin genç kusaklara bilgi yayma görevi bugün için tüm topluma yönelik olmayı gerektirmektedir. Bir toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik geleceği sürekli eğitim konusunda yapılacak özel ve hatırı sayılır yatırımlara bağlıdır.

3. Üniversiteler, gelecek kusaklara öğretim ve eğitim konularında doğal çevre ve içindeki yasam öğelerine saygılı bir sistemi garanti etmelidir.

Avrupa Üniversiteleri rektörleri, tüm devletlerin ve ulusların vicdanı nezdinde asağıdaki temel ilkelerin simdi ve her zaman için üniversite kurumu anlayısına destek ve yön vereceğini bildirirler.

TEMEL İLKELER
  1. Üniversiteler bulundukları ülkelerin coğrafi ve tarihi kosullarına göre değisik sekillerde düzenlenmis, özerk kurumlar olup arastırma ve öğretim öğeleri aracılığıyla kültür üretme ve yayma islevlerinde bulunurlar. Üniversitelerin içindeki var oldukları dünyanın gereksinimlerine hazır olabilmeleri, arastırma ve öğretim çalısmalarının tüm diğer ekonomik ve politik güçlerden manevi ve entelektüel yönlerden bağımsız olmasıyla mümkündür.

2. Eğitim, toplumun ve bilimin gereksinimlerinin gerisinde kalmadığı sürece, eğitim ile arastırma çalısmaları birbirinden ayrılmaz bir bütün olustururlar.

3. Üniversite yasamının temel ilkeleri öğretim, arastırma ve olgunlastırma öğelerinde özgürlük olduğundan gerek hükümetlerin gerekse üniversitelerin her biri kendi sorumluluk alanında olmak üzere, bu ilkeleri korumaları lazımdır. Hosgörülü ve her zaman diyaloğa açık olunması üniversite ortamını ideal hale getireceğinden öğretim görevlilerinin bilgi aktarımını en iyi sekilde yapabilmelerine, arastırma ve bulus aracılığıyla bilginin gelistirilmesini sağlamalarına zemin hazırlayacağı gibi öğrencilerin yetenekli ve gönüllü olarak bu bilgilerle kendilerini zenginlestirmelerine de olanak sağlayacaktır.

4. Üniversite Avrupa hümanist geleneklerinin bir vekili olup, evrensel bilgiye ulasmayı amaçlar. İslevini daha da artırabilmek için tüm coğrafik ve politik sınırları reddeder ve değisik kültürlerin birbirini tanımasını ve birbirine nüfuzunu destekler.

UYGULAMA
Temel ilkeler halinde belirtilen bu amaçların gerçeklestirilmesinde, içinde bulunulan duruma uygun nitelikteki etkili araçlar kullanılmalıdır.

1. Arastırma ve eğitimde özgürlüğün korunmasını sağlayacak tüm imkanlar üniversite mensuplarına sunulmalıdır.

2. Öğretim üyelerinin görevlendirilmesi ve unvanlarının düzenlenmesinde arastırma ve öğretimin birbirinden ayrılmaz bir bütün teskil ettiği ilkesine bağlı kalınmalıdır.

3. Her bir üniversite, içinde bulunduğu özel sartlara uygun tarzda, öğrencilerinin özgürlüklerini koruyup kültürel ve eğitim hedeflerine ulasabilmeleri için gerekli sartları garanti altına almalıdır.

4. Üniversiteler, özellikle Avrupa’dakiler, ilmin sürekli olarak ilerlemesi için bilgi ve yayımın karsılıklı değisimini ve ortak proje uygulamalarını vazgeçilmez unsurlar olarak görürler.

Bu amaçla, tarihin erken devirlerinde olduğu gibi, bugün de öğretim görevlileri ve öğrenciler arasında değis-tokusun tesvik edilmesi, ayrıca statü, unvan ve sınav değerlerinin (ulusal diplomanın geçerliliği korunmakla birlikte) esdeğer kabul edilmesi ve burs dağıtımı genel politikasının hizmetin devamını garanti etmesi açısından vazgeçilmez olduğu kanaatinde birlesir.

İmzaları bulunan tüm rektörler kendi üniversiteleri adına yetkileri içinde tüm ulusları ve uluslararası kurulusları, üniversitelerce oybirliği ile özgünce saptanmıs ilkeleri içeren bu “Manga Charta”dan esinlenmeleri için tesvik görevini yüklenirler.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

Re: TESEV'in Gülü, TÜSEV'in Bülbülü Üstün'ün Yeni Görevi

İletigönderen Ram » Çrş Eki 14, 2009 23:22

Eğrisi Doğrusu - Üstün Ergüder - 02-10-09

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

Şu dizine dön: TESEV

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x