The Guardian ona, “Kurdish Obama” diyor! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

The Guardian ona, “Kurdish Obama” diyor! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Sal Haz 09, 2015 0:34

İngiliz istihbaratının yayın organı The Guardian yeni bir “star” için yayında. Onu “Kürt Obama” olarak Türkiye’nin star’ı ilan ediyor!

İşte o yazı.

Eski avukat Selahattin Demirtaş yakışıklılığı ve geniş kapsamlı mesajı ile Türkiye’de partilerin meclise girebilmesi için konulan yüksek barajı aştı.
Türkiye’nin Kürt yanlısı partisinin lideri, partisini genel seçimlerde o aşılması zor %10 barajı geçme yolunda yönlendirdi, meclise birkaç düzine milletvekili ile girdi ve tanınması gereken bir güç olarak ortaya çıktı.

Selahattin Demirtaş Pazar günkü oylama öncesindeki parti mitinginde iki kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıya bir devlet adamı edasıyla verdiği yanıtla beğeni topladı ve kırasıya bir seçim kampanyasında Kürt olmayan seçmenlere de erişti.

Yakışıklılığı ve dinamik konuşma tarzı yüzünden Kürt Obama diye isim takılan Demirtaş oyların %13’nü alarak yeni mecliste Halkların Demokratik Partisi’nden 79 milletvekilinin liderliğini yapacak.

HDP, Türkiye nüfusunun %20’si olan Kürtlere hitap eden bir parti iken Demirtaş onu laik Türklere, kadınlara ve homoseksüellere ulaşan bir ana akım partisi haline getirdi.

Seçim sonuçları yayınlandıktan sonra Demirtaş, partisinin AKP ile bir koalisyon kurmayacağını ve başkanlık tartışmalarının sonlandığını söyledi.
Demirtaş İstanbul’da, “Türkiye’nin adalet, barış ve özgürlük isteyen ezilen halkları olarak bugün büyük bir zafer kazandık” dedi.

“Bu işçilerin, işsizlerin, köylülerin ve çiftçilerin zaferidir. Bu solun zaferidir.”

Çok sert geçen seçim kampanyasında Demirtaş, kendisini ayrılıkçı PKK’nın temsilcisi “güzel çocuk” diye küçümseyen Erdoğan’ın saldırılarının hedefindeydi.

Demirtaş’ın Diyanet İşlerini kaldırma sözü vermesinin ardından Erdoğan onu “kâfir” ilan etti, saz çaldığı için de onu “pop star”a benzetti.
Demirtaş bilinen soğukkanlılığıyla Erdoğan’a, “Biz HDP olarak senin kalbindeki aslanı kediye çevireceğiz” diyerek onu cevap vermeye zorladı.

Demirtaş, taraftarları tarafından sevgi ifadesi olarak “Selocan” diye tanınır.

Diyarbakır’da Cuma günkü kanlı saldırıdan sonra taraftarlarına sokağa çıkmamalarını söyledi ve “Barış kazanacaktır” diyen bir tvit attı.

Demirtaş, toplum önüne çıktığında çoğu zaman öğretmen olan eşi Başak ve iki kızını yanına alarak düzgün bir aile görüntüsü vermeye çalıştı.
Mayıs ayında bir özel televizyon kanalında seçimle ilgili bir programda, Diyarbakır’daki evinde zengin bir kahvaltı hazırlayışını gösterdi Demirtaş.
“Kahvaltı aile olarak birlikteliğimizin sahiden tadını çıkardığımız tek vakit. Sonrası, ya okul ya da işine gider herkes.”

Kürtlerin çoğunlukta olduğu Elazığ’da doğan Demirtaş, yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu.

Türkiye’de Kürtlerin çoğunlukta olduğu en büyük şehir olan Diyarbakır’da güvenlik güçleri tarafından öldürülen tanınmış bir politikacının cenaze merasiminde, 15 yaşında iken, Kürt kimliğinin farkına vardı.

Geçen yıl bir söyleşide, “Kürt olmanın ne demek olduğunu o gün anladım” dedi.

Cenaze merasiminde kimliği belirlenemeyen kişilerin açtığı ateş sonucu sekiz kişi öldü.

Demirtaş, saygın Ankara Üniversitesi’ni bitirdikten sonra 2007’de politikaya atılana kadar Diyarbakır’da insan hakları avukatı olarak çalıştı.

Kardeşi Nurettin, özerklik için onlarca yıldır savaşan PKK’nın bir üyesi olma suçundan hapis yattı.

Nurettin Demirtaş şimdi, PKK’nın üssü olan Irak’taki Kandil Dağı’nda.



Kaynak: http://www.theguardian.com/world/2015/jun/08/turkey-election-2015-kurdish-obama-is-the-countrys-bright-new-star
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x