The Times kongreyi topa tuttu

Genel & Güncel Konular

The Times kongreyi topa tuttu

İletigönderen |Cansu| » Çrş Eki 17, 2007 13:26

İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesinde kabul edilen Ermeni tasarısı konusunda, "Geçmişi karıştırmak geleceği tehlikeye atıyor" diye yazdı. Makalede "neden Guantanamo'da yaşananlar, ya da Darfur'daki soykırımı değil de bir asır öncesine dayanan bir tartışmayı seçtiler?" sorusu dikkat çekiyor.



Dış politika yazarı Bronwen Maddox, makalesinde, tasarının kabulünü "geçen haftanın en olağandışı gelişmelerinden biri" olarak yorumladı.

Maddox, "Bu (tasarının kabulü), Türkleri daha fazla provoke edecek başka bir şey bulunmadığı ve bunu yapmak için daha kötü bir zamanlamanın olamayacağı gerçeğine rağmen yapıldı" ifadesini kullandı.

"ABD dış politikasının zaten yıpranmış olan Türkiye ile ilişkilerine büyük ölçüde bağımlı olduğunu" ifade eden yazar, "tasarının komitede kabulünün, konuyu her şeyin üzerinde tutan Ermeni lobisinin gücünü ortaya koyduğunu" kaydetti.
"Bu durumun Irak'taki istikrar, bu ülkede bulunan Amerikan askerleri, NATO ve petrol fiyatları gibi konularda ciddi sonuçlar doğurabileceğini" belirten Maddox, "meselenin, ABD Kongresinin hiçbir zaman dahil olmaması gereken bir konu olduğunu, halen tartışılmakta olan tarihi bir konunun, Kongreyi kesinlikle ilgilendirmediğini" ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisinin Demokrat üyelerinin, "Amerikan değerlerine sahip çıkmak ve soykırımı engellemek için dış politikayı kullanmak amacıyla hareket ettiklerine dair" açıklamalarına değinen yazar, "Peki bu amaçlarına hizmet için neden Guantanamo'da yaşananlar, ya da Darfur'daki soykırımı değil de bir asır öncesine dayanan bir tartışmayı seçtiler?" sorusunu yöneltti.

"Çok geride kalmış olaylarla ilgili değerlendirmede bulunarak bugünün siyasi hedeflerinin tehlikeye atıldığını" belirten Maddox, 1915 olaylarıyla ilgili kararın tarihçilere bırakılması gerektiğini bildirdi.

Financial Times gazetesi de konuyla ilgili haberinde eski ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Peter Rodman'ın görüşlerine yer verdi.

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünde çalışan Rodman, "Amerikan yönetiminin, Türkiye'nin Ermeni tasarısı nedeniyle hayati önem taşıyan ikmal yollarını kesmesi yerine, Irak'a sınırötesi operasyon yapmasını tercih edebileceğini" belirtti.

Rodman, "Bu belki de tek çözüm. Eğer ABD terör örgütü PKK ile mücadele edecek durumda değilse, Iraklılar da bu konuda gönülsüzse, Türklere başka ne söylenebilir? Hem Türkler belki PKK'yı takipten sonuç alabilirler. Oysa bizim lojistik destek damarlarımızı kesmenin Türklerin PKK ile mücadelesine bir faydası olmayacağı gibi daha büyük sorunlar yaratır" görüşünü dile getirdi.

WT: "ERMENİ ÇILGINLIĞI"

Washington Times Gazetesi’nde Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşunun dış politika editörü Hele Dale’in kaleme aldığı makalede de tasarının geçmesiyle ilgili olarak, "Ermeni çılgınlığı" tanımlaması yapıldı.

“Türk ve Ermeniler arasındaki olayların ateşinin küllenişinin neredeyse üzerinden bir asır geçmesine rağmen Washington’daki politik mercilerin aldığı kararla gündeme geldi" denilen makalede, komite kararıyla, özel çıkarların "büyük ulusal çıkarların önüne geçeceği" ifade edildi.

"ERMENİLERİN HAYALETLERİ ÇABALARA ENGEL OLACAK"

Makalede, "Belki de problem şu ki ölüm bizi asla terk etmez. Osmanlılar tarafından yapılan 'sözde Ermeni soykırımı' üzerinden neredeyse bir asır geçmesine rağmen, vahşice ölen 1.5 milyon Ermeninin hayaletleri şimdi Amerika’nın Irak’ın istikrarlı ve yaşanabilir bir ortam olması için çabasına engel teşkil edecek” denildi.

"TÜRKİYE'NİN OPERASYON HAZIRLIĞI UNUTLMAMALI"

Dış politika editörü Dale, makalesinde Amerika'nın Irak'a gönderdiği birçok malzemeyi Türkiye üzerinden taşıdığı belirtilerek, “Stratejik müttefikliğimiz Irak’taki istikrar konusunda büyük önem taşıyor. Bu noktada öncelik Irak’ın istikrarını sağlamak olmalı. Bunun yanında Türkiye'nin, Amerika sert şekilde karşı çıkmasına rağmen Irak’taki Kürt ayrılıkçılara karşı askeri bir operasyon yapma hazırlıkları içinde olduğu unutulmamalı” dedi.

Dale, Ermeniler için, "Şunu anlayabilmeleri sevindirici olacak ki bu durum gerçekten onların etnik olarak güçlü bir lobi olmalarını sağlayan, şu anki evleri olan ülkeye zarar verecek” diye yazdı.

Kongrede "tarihi bir trajedinin avantaj olarak kullanılarak ayıp edildiği"ni dile getiren Dale, makalesinde tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ABD'nin ulusal çıkarlarına darbe vuracağını bu durumun ne Amerikalılara ne de Ermenilere yararı olacağını yazdı.




Kaynak
Irak’ta savaşan ABD’li kahraman bay ve bayan askerlere, en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri arzusuyla dua ediyoruz.”
“We further hope and pray that the brave young men and women return home with the lowest possible casualties, and the suffering in Iraq ends as soon as possible.”
By Recep Tayyip Erdogan
The Wall Street Journal
March 31st, 2003
Kullanıcı küçük betizi
|Cansu|
Üye
Üye
 
İletiler: 2689
Kayıt: Cmt Nis 21, 2007 16:43

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x