Tıp tarihinde devrim gerçekleşiyor

Diğer kategorilere uymayan başlıkları burada paylaşabilirsiniz

Tıp tarihinde devrim gerçekleşiyor

İletigönderen alp » Cum Nis 06, 2007 17:10

Tıp tarihinde devrim gerçekleşiyor
Kangren nedeniyle kol ve bacak kesilmesine son veren yöntemi Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde uygulayan Op. Dr. Hakan Güven, başka doktorların ‘kesilir’ dediği 5 hastanın kol ve bacaklarını kurtardı.

Almanya'da 1998 yılından buyana uygulanan, damardaki tıkanıklık nedeniyle kol ve bacaklarına kan gitmediği için kangren haline dönüşen vakalarda hastanın ‘Cascade’ adlı bir cihaza bağlanarak kirli kanın temizlendikten sonra tekrar hastalıklı bölgeye verilmesi şeklindeki yöntem, Bursa'da 5 hastada uygulandı ve yüzde 100 olumlu sonuç alındı. Yöntemi ilk kez uygulayan Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Hakan Güven, basın toplantısı yaparak, uygulamayla ilgili bilgi verdi.

Op.Dr. Hakan Güven, kullandıkları cihazın, hastanın kanını plazmadan ayrıştırılıp, plazma içindeki kötü molekülleri temizlediğini belirterek, “Temizlenmiş plazma ile birleştirilen kan yeniden hastaya veriliyor. Temizlenerek daha akışkan hale gelen kan ana damar kurumasına karşın kılcal damarlar sayesinde kangren olan bölgeye gidiyor. Bu da hücrelerin kendisini yenilemesini ve kol ile bacakların yeniden işlev kazanmasını sağlıyor'' dedi.

Tedavi için şu ana kadar 7 hastanın kendisine başvurduğunu belirten Op. Dr. Hakan Güven, 2'sinin tedaviden vazgeçtiğini, diğer 5 hastanın sağlık durumlarının iyi olduğunu, daha önceden ‘kesilir’ denilen kol ve bacaklarının iyileştiğini söyledi. Tedaviye olan hastaları basın mensuplarına gösteren Op. Dr. Güven, hastalardan 78 yaşındaki Ramazan Yıldız'ın kendisine kolu tamamen mor halde geldiğini, haftada bir olmak üzere 10 seans olarak uyguladıkları tedavi sayesinde kolunun iyileştiğini, sadece sağ el orta parmak ucunda çok küçük bir bölgenin kesileceğini söyledi.

Tedaviye olumlu sonuç veren ve kolu kesilmekten kurtulan hastalardan Ramazan Yıldız, daha önce damar tıkanıklığı nedeniyle bacağının kesildiğini belirterek, “Sağ bacağım 1960 yılında kesilmişti. Sağ kolum da kesilseydi iyice kötü duruma düşecektim. Sadece orta parmakta bir bölüm iyileşmedi. Çok şükür bu kadar az bir sıkıntıyla sağlığımıza kavuşuyoruz'' dedi.

BİR BAŞKA HASTA
Her iki bacağında da damar tıkanıklığı bulunan 61 yaşındaki Cemil Irmak'ın da kalp rahatsızlığı nedeniyle anesteziye uygun olmadığını belirten Op. Dr. Hakan Güven, “Bu hastamıza da acıya dayanıp dayanamayacağını sorduk. Olur yanıtı üzerine lokal anestezi uygulaması ile omuzlardan aldığımız damarları, göğsünün yan bölümünden derinin hemen altından kasıklara kadar götürdük. Bu damarlar sayesinde yine aynı yöntemle tedaviye başladık. Daha önce oturmakta bile güçlük çeken hastamız şimdi yürüyor, oturabiliyor, kısacası her türlü işini görebiliyor'' dedi.

Hastalığı nedeniyle neredeyse yatağa bağımlı bir hayat sürdüğünü dile getiren Cemil Irmak ise “Daha önce ayağa kalkamıyordum, hatta oturmakta dahi güçlük çekiyordum. Neredeyse yatalak haldeydim. İki adım attım mı yoruluyordum. Tedavi sayesinde şimdi yürüyorum, oturuyorum, merdiven çıkıyorum'' diye konuştu.

Bu yöntemin dünyadaki başarı oranının yüzde 80- 90 civarında olduğunu kaydeden Op. Dr. Güven, şu ana kadar tedaviye olumsuz cevap veren hastasının olmamasının da sevindirici olduğunu kaydetti.

Kaynak:DHA
Kullanıcı küçük betizi
alp
Üye
Üye
 
İletiler: 335
Kayıt: Sal Nis 03, 2007 18:33

İletigönderen reisbey » Pzt Nis 09, 2007 20:46

pae, Dr. Hakan ....adaşım ben bi dr olayı asıl ozaman gör sen devrim nasıl alıyor.haber için saol
Kullanıcı küçük betizi
reisbey
Üye
Üye
 
İletiler: 1609
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 9:04
Konum: Kuytularımdan

İletigönderen Hasta » Pzt Nis 09, 2007 20:50

pae, teşekkürler.Böyle haberler,insanın içini ısıtıyor...reisbey, inşallah... :wink: :)
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52


Şu dizine dön: Diğer

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x