Tıpta çığır açacak gelişme

Forumda gereksiz, yanlışlıkla açılmış veya kilitlenmiş başlıklar buraya taşınır.

Tıpta çığır açacak gelişme

İletigönderen Pınar » Prş Nis 17, 2008 12:52

Tıpta çığır açacak gelişme


Üzerinde çalışılan cihazla vücuda temas olmaksızın hasta dokular tespit edilebilecek.


ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Biyomedikal Araştırma Laboratuvarında, insan vücudundaki dokuların herhangi bir zarar görmeden görüntülenmesi için proje yürütülüyor. Üzerinde çalışılan cihazla vücuda temas olmaksızın hasta dokular tespit edilebilecek.

ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gençer, insan vücudundaki dokuların elektriksel iletkenliklerinin, dokuya zarar vermeden ölçülmesi ve görüntülenmesinin tıbbi görüntüleme alanının önemli araştırma konularından birisi olduğunu söyledi.

Biyomedikal Araştırma Laboratuvarında, bir yıldır TÜBİTAK'ın desteğiyle literatürdeki iletkenlik görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak, ''dokunmasız'' yöntemlerle dokuların yüzey altı iletkenliğinin görüntülenmesine yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Gençer, ''Bu yöntem tek başına teşhis amaçlı kullanılabileceği gibi başka görüntüleme yöntemleri için tamamlayıcı da olabilir'' dedi.

Projeyle, dokuların elektriksel iletkenliğinin görüntülenmesinin amaçlandığını ifade eden Gençer, şunları kaydetti:

''Geliştirilecek cihazı vücuda temas ettirmeden, sadece tarama yapılacak bölgeye yaklaştırarak tehlikeli olmayacak tarzda bir elektromanyetik alan gönderilerek vücudun tepkisi ölçülecek. Bu süreçte cihazla vücut arasında hiçbir fiziksel temas olmayacak. Vücuttan alınacak veriler de matematiksel bir algoritmayla görüntüye dönüştürülecek. Yani vücuttan alınacak görüntüler bir ekrana yansıtılacak. Bu yansıtılan verilerden dokuların elektriksel iletkenlik haritası çıkartılacak. Buradan dokuların yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilecek.''

İletkenliği değişen hastalanan dokuların gönderdiği verilerin de değiştiğini belirten Gençer, ''Bu cihazla vücudun herhangi bir bölgesindeki farklılaşma olan dokuları saptayabilmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

CANLI HAYVAN GÖRÜNTÜSÜ ELDE EDİLDİ

Yöntemle literatürde ilk kez canlı hayvan görüntüsü elde edildiğini, dokuların elektriksel iletkenliğinin çoklu frekansla görüntülenmesiyle ilgili deneyler yapıldığını ve elde edilen sonuçların, geliştirilen teoriyi desteklediğinin tespit edildiğini anlatan Gençer, ''Böylece, geliştirilen sistemin klinikte uygulanabilirliği konusunda önemli bir aşama kaydedildi'' dedi.

Gençer, bu çalışmalar kapsamında elde edilen sonuçların ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulduğunu, en nitelikli dergilerde yayınlandığını bildirdi.

Projede görev alanların bazı ulusal ve uluslararası toplantılarda ödül aldığını kaydeden Gençer, ''Projenin tamamlanması için 2 yıllık süremiz daha var. Bu süre sonunda klinik ortamda kullanılabilecek bir cihaz geliştirebilmeyi umuyoruz'' dedi.

Cihazın öncelikle deneysel amaçlı kullanıldıktan sonra işlevselliği ve uygulama alanlarının araştırılacağını belirten Gençer, ''Bu cihazla beyin kanaması veya iç organ kanamaları ile tümörlü dokular girişimsel işlem yapılmadan tespit edilebilecek. Ancak, şunu özellikle vurgulamak isterim ki, bu cihaz, tanıya yönelik yöntemleri ortadan kaldıracak değil, tamamlayacak bir cihaz olacak'' diye konuştu.

KAYNAK
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye
 
İletiler: 1380
Kayıt: Çrş Haz 06, 2007 7:47

Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x