Tek kişilik oyunlarıyla tanıdığımız Utku Erişik’i İlk Kurşun internet gazetesindeki yazılarından da tanıyorsunuz. Ben de yazıyorum orada, oradan abla-kardeş gibi olduk. Oyun başlamadan önce kucaklaştık, Rizeli olduğumu bilmiyordu. Oyundan sonra da birlikte olduk.
ADD Rize yöneticileri, gençler, Mehmet Ali Çelebi, eşi, Utku ve onların özel konuklarıyla birlikte ertesi gün Mayana Kültürevimde misafirim oldular. Tarih-Kültür sohbetimize orada devam ettik. Bu buluşma benim için çok özeldi, çok güzeldi. Çünkü, Utku’nun ileride sahneleyebileceği Sırlarıyla Giden Rizeli Kuvayi Milliyelileri ona anlatma fırsatım oldu.
Akşam oyundan sonra Mehmet Ali Çelebi “Sehven Olayı ve Bir direnişim Öyküsü” kitabını, Utku Erişik de “Aferin Çocuk” adlı kitabını imzaladılar. Utku’nun kitabını hemen o gece okudum. İlkokulda çocuğu olan anne babalara satın almalarını öneriyorum, çünkü çocuğuna hediye edecek kitap bulmak artık gerçekten zorlaştı.
Utku Erişik’in sahne yeteneğini bir kere daha kutluyorum. İlk bölümde Teğmen Çelebi’yi canlandırırken hepimiz kendimizi cezaevi duvarlarının arasında hissettik. İkinci bölümde Teğmen Çelebi sahneye geldi, slaytlarla iddianameden bölümler gösterdi, kendisine kurulan “sehven” tuzağını anlattı. Üçüncü bölümde tekrar Utku Erişik sahneye çıktı, Kurtuluş Savaşında Karadenizlileri canlandırdı, yer yer gözyaşlarımızı tutamayarak izlediğimiz bir oyun sundu bize. Nazım’ın Arhaveli İsmail şiirini canlandırırken bir Rizeli olarak bir kere daha gurur duydum.
Birlikte yeni bir tiyatro türü yarattılar. Tiyatral Konferans diye bir isimlendirme kullandılar. Bu oyunu ilk kez Rize’de sahnelediler. Yolları açık olsun. Geceyi Çayeli’de geçirdiler, CHP Çayeli Kadın Kollarının misafiri oldular.
Pazar günü öğleden sonra Mayana Kültürevimin konuğu olduklarında kendi tiyatro afişleri camdaydı. Önünde fotoğraf çektirdik. Kültürevimin ilk onursal konuğu oldular, burada ilk kez gördükleri Atatürk ile dedem Miralay Mehmet Arif’in resimlerinden çok etkilendiler. Mahallemin Kuvayi Milliye kahramanlarının albümünü gördüler.
Amasyalı Teğmen Çelebi için de sürprizler vardı; MÖ.305’de Oğuz Beyi I.Mitridate’nin Birleşik Oğuz Ordusunu ilk Amasya’da topladığını, Salihli Sart’a varıp otağ kurduğunu, İskender’in Ege’de bıraktığı işgalci Atina ordusunu denize döktüğünü öğrendi. Mustafa Kemal de işgalci Yunan ordusunu denize dökmek üzere ilk toplantısını Amasya’da yapmıştı!
Mayana Kültürevimin ışığı onlarla büyüdü. Ben de kitaplarımı onlara imzaladım.
Yolu Rize’den ve Mayana’dan geçen bu iki güzel insana sevgiyle yolunuz açık olsun diyorum.
“Kuvayi Milliye Ateşi” tiyatral konferansı için tekrar tebrik ediyor, oyunun çok seyirciye ulaşmalarını diliyorum.
Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, Rize, 1 Mayıs 2016
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com