Kuruluş ve Amaç
Anadolu’nun Genç Liderleri (AGL) Derneği Tuna Bekleviç, Aslı Yaman, Elif Gürsoy, Göksel Akman, Özen Demircan, İdris Kardaş, Burak Karapınar tarafından 2004 yılında kurulmuştur.
AGL Derneği gönüllüleri Güçlü Türkiye ideali çerçevesinde örgütlenerek toplum yararına bir iş üretmek, bir eylem planı içerisinde bulunarak ortak yaşama katkı sağlamak ve Türkiye’yi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023’e hazırlayacak gençlerin ülke yönetimine katılmasını sağlamak amacı ile bir araya gelmiştir.
Dernek kuruluşu akabinde hızla teşkilatlanma çalışmalarına başlamış 2005 yılı başında Türkiye’nin tüm şehirlerine yayılmış bir şekilde 6.000 gönüllü sayısını aşmıştır. Türkiye’nin tüm şehirlerinde gerçekleştirdiği konferans, panel ve eğitim çalışmalarına ek olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye lobisini güçlendirmek hedefi ile ABD’de de 21 eyalette çalışmalar yapmıştır.
AGL’nin calışmalarına ve eğitimlerine katılan gençler tarafından Cumhuriyet tarihinin en genç siyasi partisi başta olmak üzere, tüm ülke çapında onlarca sivil toplum örgütü kurulmuştur.
2008 yılında yapılan genel kurul sonrasında dernek yönetimine Tuna Bekleviç, Mahir Toprak, Göksel Akman, Leyla Erdoğan, Nihan Eroğlu seçilmiş, Denetleme Kurulu’da İdris Kardaş, Aslı Yaman ve Elif Gürsoy’dan oluşmuştur.
Anadolu’nun Genç Liderleri (AGL) Derneği 2008 çalışma döneminde Türkiye’de demokratikleşme sürecinin irdelenmesi, ayrımcılığın azaltılması, bir arada yaşamın desteklenmesi ve toplumsal katılımcılığın teşvik edilmesini hedefleri önceliğine almıştır.
Dernek 2009 yılı Ocak ayında ismini değiştirerek “Toplum ve Demokrasi Derneği” ismini almıştır.
Dernek 2009 yılında;
- Demokrasi Kuşağı Yaz Okulu
- Kadın Girişimcilik Okulu
- Uluslararası Barış ve Demokrasi Forumu (IFFDP)
- Gençlik Filmleri Festivali
- Küresel Vatandaş
isimli projeleri sürdürmektedir.
2008 – 2010 Yönetim ve Denetleme Kurulu
- Tuna Bekleviç (Yönetim Kurulu Başkanı)
- Mahir Toprak (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)
- Göksel Akman (Genel Sekreter)
- Nihan Eroğlu (Yönetim Kurulu Üyesi)
- Leyla Erdoğan (Yönetim Kurulu Üyesi)
- İdris Kardaş (Denetleme Kurulu Başkanı)
- Aslı Yaman (Denetleme Kurulu Üyesi)
- Elif Gürsoy (Denetleme Kurulu Üyesi)
Exchange Programs (Değişim Yetişeği)
President Tuna Bekleviç was invited to “International Visitor Leadership Program” (2005) (U.S. State Department)
Secretary General Mahir Toprak was invited to “Fraser Institute Training Program” (2005) (Fraser Institute, Canada)
Member of Board Aslı Yaman was invited to “International Visitor Leadership Program” (2006) (U.S. State Department)
Member of Board Göksel Akman was invited to “Fraser Institute Training Program” (2006) (Fraser Institute, Canada)
Member of Association Baybars Örsek was invited to “Fraser Institute Training Program” (2007) (Fraser Institute, Canada)
Member of Board Leyla Erdoğan was invited to “Foreign Policy Program” (2008) (U.S. State Department)
Secretary General Göksel Akman was invited to “Foreign Policy Program” (2008) (U.S. State Department)
Member of Association Ece Erbug was invited to “Foreign Policy Program” (2008) (U.S. State Department)
Türkiye ile ABD arasında 2010 Mayıs ayında gerçekleştirilecek değişim programı için son başvuru tarihi 22 Kasım 2009 tarihine uzatılmıştır.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın desteklediği World Learning ve Dış Politika Platformu işbirliği ile gerçekleştirilecek programa katılmak için başvuru formunu doldurmanız ve tarafımıza 22 Kasım 2009 tarihine kadar iletmeniz gerekmektedir.
Turkish-Armenian Common Future Platform
Türkiye-Ermenistan Ortak Gelecek Platformu
Herkese Sevgiler,
08 Mart 2010
Erivan’a gerçekleştirdiğimiz dört günlük ziyaret beklentilerimizin çok üzerinde bir verimle gerçekleşti. Kırka yakın sivil toplum kuruluşu ile gerçekleştirdiğimiz bire bir görüşmeler sonrasında Türkiye ve Ermenistan arasında çeşitli projelerin gerçekleştirilebileceği bir platform oluşturulması üzerinde görüş birliğine varıldı. Haziran ayının sonlarında ilki İstanbul’da gerçekleşecek olan Yurttaş Diplomasisi çalıştayları yanısıra, stajyer değişim programları, Türkiye-Ermenistan Sivil Toplum Portalı’nın oluşturuluması, Ortak Tatlar başlığı altında kültürel ve sportif etkinliklerin düzenlenmesi, ve akademik değişim programlarının yapılmasını öngören çok sayıda projenin Türkiye ve Ermenistan merkezli Sivil Toplum Kuruluşlarının ortaklıkları ile gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Birbirine bu kadar yakın iki toplumun bugün yaşamakta olduğu iletişimsizlik durumu bizleri bu projeyi hayata geçirmeye itti. Türkiye ve Ermenistan toplumlarının ortaklaşa atacağı adımlar ümit ediyoruz ki kısa ve orta vadede iki ülke hükümetlerinin son yıllarda yaşanmakta olan normalleşme sürecini hızlandırmasına katkıda bulunacaktır. Bu sayede ikili ilişkilerin gelişmesi üçüncü ülkelerin ve grupların etkisinden hasar görmeyecektir.
Türkiye ve Ermenistan’dan Sivil Toplum Kuruluşlarının oluşturacağı “Türkiye ve Ermenistan için Ortak Gelecek Platformu Konseyi” her iki ülkeden de EŞİT sayıda temsilci ile oluşturulacaktır. Bu sayede gerçekleştirilecek olan projelerin gerçek sahiplerinin Türkiye ve Ermenistan toplumları olması mümkün olacaktır.
Toplum ve Demokrasi Derneği olarak Ermenistan’daki Sivil Toplum Kuruluşarına yaptığımız çağrımıza çok güçlü bir evet sesi ile karşılık verilmiştir. Bu sese kulak verecek olan tüm dostlarımızın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi yolunda atacağı adımlar sonsuz öneme sahiptirler.
Saygılarımla,
Baybars Örsek
Türkiye ve Ermenistan için Ortak Gelecek Platformu Genel Koordinatörü
İletişim için: baybarsorsek@gmail.com
Common Future for Turkey and Armenia Platform
The Common Future for Turkey and Armenia Platform has been initiated by the Society and Democracy Association and Armenian NGO’s. The Platform aims to bring the people of Armenia and Turkey together and empower the ongoing normalization process through joint projects.
Multi-Track Diplomacy Workshops
International Partners (Uluslararası Ortaklar)
European Commission
Joint Project: Global Citizen (Dünya Vatandaşlığı)
Global Citizen
The purpose of the project is that the participants through cooperation will get an opportunity to establish some of the cross-border citizen-to-citizen contacts that are vital for our common future and a more globalised world.
At the same time the participants will create results that other citizens in Denmark, Turkey the EU and the rest of the world can utilize.
The Global Citizen project is about creating an overview over and an insight into the challenges and opportunities the entire world society is faced with. It is about democracy, human rights, economy, energy, transport, social issues, the environment and much more.
Our partner for this project New Europe Association from Denmark, running with European Commission
Fraser Institute / Canada
Fraser Institute:
Demonstrating the benefits of sound economics:
We are an independent international research and educational organization with offices in Canada and the United States and active research ties with similar independent organizations in more than 70 countries around the world.
Our Philosophy:
Throughout our exploration of issues that affect citizens, we attempt to discuss complex economic subjects in a manner that can be easily understood by everyone.
Ideas that Improve People’s Quality of Life:
In raising the level of understanding about the effects of economics and public policy, the Institute’s ideas contribute directly to improving the quality of life for people of all ages and income levels. People should have choices as opposed to government telling them what to do.
What is Public Policy?
Public policy includes debate, recommendations, laws, and regulations relating to any course of action that may be undertaken by a level of government, and that affects the public.
Analyzing the Consequences:
Our researchers analyze the likely consequences of public policies and ask: based on the results of research, what should the public policy be? Is there a more effective solution to the issues and problems people face other than looking to government as the answer?
Support Greater Choice and Personal Responsibility:
The Fraser Institute is a registered non-profit organization. We depend entirely on donations from people who understand the importance of impartial research and who support greater choice, less government intervention, and more personal responsibility.
New Europe / Denmark
Joint Project: Global Citizen
The purpose of the project is that the participants through cooperation will get an opportunity to establish some of the cross-border citizen-to-citizen contacts that are vital for our common future and a more globalised world.
At the same time the participants will create results that other citizens in Denmark, Turkey the EU and the rest of the world can utilize.
The Global Citizen project is about creating an overview over and an insight into the challenges and opportunities the entire world society is faced with. It is about democracy, human rights, economy, energy, transport, social issues, the environment and much more.
Our partner for this project New Europe Association from Denmark, running with European Union Turkish Assembly.
New Europe:
New Europe is a centre-left organisation that works towards a strong and democratic EU. We view the EU as an important tool in the fight for a globalisation with a human face.
New Europe is based in Denmark but we are always working to expand our network across country borders. The key issue is that centre-left parties and organisations, to a much larger degree than today, start joining forces both in Europe and the rest of the world.
All who share the fundamental views of New Europe, with regards to more democracy and more centre-left policy in Europe and the rest of the world, can bemome members.
International Republican Institute (IRI) / U.S.
Strengthening Civil Society Workshops (2007) (Partner: IRI)
In this project Society and Democracy Association and International Republican Institute (IRI) make joint workshops for NGOs in different cities of Turkey which is about improving their technical capacities.
IRI:
A nonprofit, nonpartisan organization, IRI advances freedom and democracy worldwide by developing political parties, civic institutions, open elections, good governance and the rule of law.
Center for International Private Enterprise (CIPE) / U.S.
Joint Project:
Women’s Entrepreneurial School (2007) (Partners: CIPE)
Training program for women entrepreneurs and businesswomen. In this project the businesswomen and women organizations give lecture to the women to gain entrepreneurial spirit.
The aim of the Women’s Entrepreneurial School Project is to increase the awareness of the experience and participation to the business life of the women working at different SMEs. They are the Women Entrepreneurs who manage their own companies and/or managers at SMEs.
40 entrepreneurs of this school between the ages of 25 to 40 will have a 1,5- month training program and lectures will be given by the academicians, opinion leaders in the sector and business leaders. Program will be a voluntary based project.
CIPE:
The Center for International Private Enterprise (CIPE) strengthens democracy around the globe through private enterprise and market-oriented reform. CIPE is one of the four core institutes of the National Endowment for Democracy. Since 1983, CIPE has worked with business leaders, policymakers, and journalists to build the civic institutions vital to a democratic society. CIPE’s key program areas include anti-corruption, advocacy, business associations, corporate governance, democratic governance, access to information, the informal sector and property rights, and women and youth. CIPE programs are supported by the National Endowment for Democracy, the U.S. Agency for International Development, the Middle East Partnership Initiative, and the U.S. Embassy in Iraq Office for Private Sector Development.
National Endowment for Democracy (NED) / U.S.
Joint Projects:
|
NED:
The National Endowment for Democracy (NED) is a private, nonprofit foundation dedicated to the growth and strengthening of democratic institutions around the world. Each year, with funding from the US Congress, NED supports more than 1,000 projects of non-governmental groups abroad who are working for democratic goals in more than 90 countries.
Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC) / Armenia
Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC) is a non-governmental organization based in Yerevan and was established in 2002.
Main directions of activities of the ACGRC are:
|
Projeler (Tasarılar)
Kadın Girişimcilik Okulu
İstanbul ve çevre illerde bulunan KOBİ’lerde çalışan yönetici pozisyonunda ve/veya kendi işini yöneten girişimci kadınların iş dünyasındaki bilgi ve deneyimlerinin yükseltilmesi ve bu yolla özel sektörde kadın katılımcılığının artırılmasını amaçlayan girişimcilik okuludur.
2009 yılında ikinci dönem mezunlarını verecektir.
Dünya Vatandaşı Projesi
Avrupa Komisyonu’nun 2008 yılını Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı ilan etmesinin ardından, Toplum ve Demokrasi Derneği’nin öncülüğünde ve Kopenhag’dan Avrupa Birliği küreselleşme politikaları konusunda uzman New Europe adlı sivil toplum örgütüyle beraber, hem üniversiteli gençlere diyalog fırsatını sağlayacak hem de dünya vatandaşı olma konusunda toplumun önünü açacak bir proje gerçekleştiriliyor.
2008 Yılı Temmuz ayında başlayan ve Avrupa Birliği-Türkiye mali işbirliği çerçevesinde 12 ay boyunca desteklenecek “Dünya Vatandaşı/Global Citizen” projesinde, İstanbul ve Kopenhag’da düzenlenen seminerler, çalıştaylar, kültürlerarası buluşmalar, paneller ve basın konferansları aracılığıyla; global-citien Türkiye’nin Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde bugüne kadar diyalog eksikliği yüzüden gelişen sorunlar karşısında Türkiye ve Danimarka kamuoyunun farkındalığının artırılması hedeflenirken, bir taraftan da projeye katılacak iki ülkeden 30 öncü gencin oluşturacağı inisiyatifle Avrupa Birliği’nin küresel politikalarına çözüm önerileri getirilirip, küreselleşme bağlamında değişen vatandaşlık modeli tanıtılacak. Aynı zamanda Global Citizen Projesi kapsamında İstanbul’da 7 gün sürecek ‘Kültürlerarası Buluşma’da alt çalışma kollarına katılan gençlerden oluşan bir grup, Kopenhag’daki ‘Kültürlerarası Diyalog Semineri’ne katılmıştır.
Danimarkalı Gençler İstanbul’da
Toplum ve Demokrasi Derneği’nin “Evrensel Vatandaş” projesi kapsamında İstanbul’daki faaliyetleri Şubat 2009’da gerçekleştirilmiştir. Projenin bu ayağında İstanbul’da bir hafta süren çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalara Danimarka’dan 15 öğrenci ve Proje sorumluları ile Türkiye’den 15 öğrenci ile yine proje sorumluları katılmıştır.
Bir haftalık çalışmalar neticesinde iki ülke gençlerinin ortak amacı Global Citizen (http://www.globalcitizen.net/ ) internet sitesine veri girişi yaparak sitenin alt yapısını oluşturmak olmuştur. Ayrıca iki ülke gençlerinin birbirlerinin kültür yapılarını daha iyi anlayabilmeleri ve “Evrensel Vatandaş”lık unsurunun daha iyi kavranabilmesi için Türkiye’den Emre Kocaoğlu, Prof. Murat Belge, Özlem Dalkıran gençler ile 2’şer saat bir araya gelerek “Evrensel Vatandaşlık Nedir?”, “Türkiye’nin tarihi ve siyasi yapısı” üstüne sohbet gerçekleştirmiştir.
Son olarak Türkiye’ye misafir olarak gelen Danimarkalı 15 gence Türk gençlerin de katılımıyla İstanbul gezdirilmiştir.
Toplum ve Demokrasi Derneği’nin Danimarka Temasları
Toplum ve Demokrasi Derneği’nin yürüttüğü Evrensel Vatandaş projesinin Danimarka’daki faaliyetleri ise Mayıs 2009’da gerçekleştirilmiştir. Türkiye’den Danimarka’ya giden 15 gencin 3 günlük ziyaretleri neticesinde iki ülke gençleri ortak bir kültürde; Evrensel Vatandaşlıkta buluşmuşlardır. Danimarka’yı ziyaret etme fırsatı da bulan 15 Türk genci ülkenin tarihi yapısı ve tarihi eserleri hakkında da bilgi sahibi olma fırsatı yakalamıştır.
Demokrasi Kuşağı Yaz Okulu Projesi
“Toplum ve Demokrasi Derneği” Turkiye’de demokratikleşme sürecinin irdelenmesi, ayrımcılığın azaltılması, bir arada yaşamın desteklenmesi ve toplumsal katılımcılığın teşvik edilmesi temalarıyla 2006 yılında “Demokrasi Kuşağı Yaz Okulu” projesine başlamıştır.
“Toplum ve Demokrasi Derneği” bünyesinde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen eğitimlerde demokratikleşme mücadelesini Türkiye’nin geleceği olan gençlere aktarmak ve demokratikleşme mücadelesine ortak olacak cesur gençleri keşfetmek amaçlanmaktadır.
Mezunlar
“Demokrasi Kuşağı” okulu bugüne kadar 4 dönemde toplam 160 mezun vermiştir.
Mezunlar birçok farklı sivil toplum kuruluşlarına üye olmuş; bazıları yeni sivil toplum örgütleri oluşturmuşlardır. Kendi siyasi düşüncelerine göre farklı siyasi partilerde görev alan mezunlar olduğu gibi bazıları yeni siyasi partilerin kurucuları dahi olmuşlardır. Mezunların bir kısmı da iş dünyasında ilerlemeyi tercih etmişler ve çeşitli kuruluşlarda yönetim kademelerine kadar yükselmişlerdir.
2006, 2007, 2008 ve 2009 dönemlerinde her biri kendi alanlarının uzmanı 47 eğitimci yaz okulunda “Demokrasi Kuşağı”na katılmaya hak kazanan şanslı gençlerle ile bir arada olmuştur.
Uluslararası Barış ve Demokrasi Forumu Projesi
Uluslarası Barış ve Demokrasi Forumu hükümetlerden bağımsız olarak 2006 yılında anti demokrat uygulamalara karşı sivil taktikler geliştirmek için kurulmuştur.
Çeşitli ülkelerden gelen siyasi parti yöneticilerinin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin iştirak ettiği forumun seçilmiş genel sekreterliğini Toplum ve Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Bekleviç yürütmektedir.
IFFDP’nin ilk genel kuruluna 42 ülkeden 74 katılımcı iştirak etmiştir. Forumun üçüncü genel kurulunun İstanbul’da gerçekleştirilmesi için derneğin çalışmaları devam etmektedir.
IFFDP’nin tüm Dünya’dan üyeleri bulunmaktadır.
Eğitimciler (Terbiye Ediciler)
Prof. Mehmet Altan
2006, 2007 ve 2008 yıllarında yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
Mehmet Altan Ocak 1953′de Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1979 yılında İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olduktan sonra 1979 yılında Lisansüstü ve doktora eğitimi için Fransa’ya gitti.
Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesi’nde, Türkiye-IMF ilişkilerini inceleyen çalışmasıyla 1980 yılında uzman, Türkiye’nin ABD ve SSCB ile ilişkilerini inceleyen teziyle de iktisat doktoru unvanı aldı.
Yüksek öğrenimi sırasında özel bir şirkette ve Türk Haberler Ajansı’nda çalıştı. Doktora eğitimi sırasında ise çeşitli gazetelerde yazılar yazdı. Cumhuriyet Gazetesi’nin Paris muhabirliğini yaptı. 1985 yılında Paris’te yazdığı denemeleri Kanatlı Karınca adlı kitapta topladı. Akademi Kitabevi Deneme Ödülünü alan bu kitaptan sonra, tezinden esinlenerek yazdığı Süperler ve Türkiye adlı bilimsel çalışması yayımlandı.
1984 yılında Türkiye’ye döndükten sonra Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’de planlama uzmanı olarak çalıştı. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak girdi. 1987’de doçent, 1993’de profesör oldu. Mehmet Altan halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Politikası Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevi yanı sıra, Star Gazetesi’nde köşe yazılarına devam etmektedir.
Prof. Süheyl Batum
2006, 2007 ve 2008 yıllarında yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
Prof. Dr. Süheyl Batum Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Vatan Gazetesi yazarı[1]. 1955 yılında Istanbul’da doğdu.
Orta ve Lise öğrenimini (1966-1975) Galatasaray Lisesinde tamamladı.
1979 yılında Paris I Panthéon – Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1980’de İstanbul Üniversitesi’de Anayasa Hukuku kürsüsünde asistanlık yapmaya başladı. 1985 yılında “Siyasal Katılma Aracı Olarak Referandum” konulu tezi ve ‘pekiyi’ derecesiyle doktor, 1990 yılında “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Anayasal Sistemine Etkileri” başlıklı teziyle doçentlik unvanını aldı.
1996 yılında “Avrupa İnsan Hakları Anlaşması ve Türkiye üzerine Etkileri” isimli teziyle Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Profesör unvanını aldı.
Galatasaray Üniversitesi’nde 1997-2000 yılları arasında İletişim Fakültesi Dekanlığı ve 2000-2003 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. 2003 yılından 2007 yılına kadar Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü görevini yapmıştır.
Halen, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.
Batum ayrıca Vatan Gazetesi ve Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi (UHP) yazarlığı da yapmaktadır.
Prof. Şahin Alpay
2006 yılı yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
1944 yılında Ayvalık’ta doğdu. Sabiha ve Ahmet Alpay’ın oğlu. Kendi ifadesine göre ataları 1923 sonrası mübadele safhasında Serez ve Midilli’den Türkiye’ye göçetmişler. 1961-62 eğitim yılında AFB bursu ile bir sene ABD’de lisede okudu. Robert Lisesi’nde ve AÜ SBF’de okudu.
Gençlik yıllarında Doğu Perinçek liderliğindeki gizli örgüt, Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi’nin ilk kurucu çekirdeği içinde yer aldı. Şimdi liberal.
Stockholm Üniversitesi’nde doktora yaptı. 1982 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazarlığa başladı, Sabah’ta devam etti. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde yazdı ve Entelektüel Bakış sayfasını yönetti. CNN Türk’te aynı adlı haftalık programı yönetti. Zaman gazetesinde yazıyor. İngilizce ve İsveçce biliyor. Evli ve iki çocuk babası.
Şanar Yurdatapan
2008 yılı yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
Müzisyen (besteci, söz yazarı, düzenleyici) ve İnsan Hakları savunucusu Şanar Yurdatapan, 1941 yılında Susurluk’ta doğdu. (Babası emekli korgeneral Daniyal Yurdatapan). 1958 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde kurdukları “Kuyrukluyıldızlar Vokal Topluluğu”nda amatör olarak başlayan müzik, daha sonra mesleği haline geldi. 1965 yılında M. Ali Aybar’ın başkanı olduğu Türkiye İşçi Partisi’ne kaydoldu ve partinin parçalanışına kadar üyesi olarak çalıştı.
1971 yılında tekrar İstanbul’a yerleşti. Attila Özdemiroğlu ile ortak olarak, Türkiye’nin ilk müzik yapım firması ŞAT Yapım’ı kurdular. 8 yıl kadar süren bu verimli dönemde besteci, söz yazarı ve arranjör olarak tanındı. Yüzden fazla yapıta bu kimliklerle imza attı.
1974 yılında müziklerini yaptığı “Arkadaş” filminin baş oyuncusu Melike Demirağ ile evlendiler. 1981′de Kıbrıs’ta düzenlenen “Türk, Yunan ve Kıbrıs Filmleri Dostluk Şenliği”ne birlikte katıldılar ve bu nedenle askeri cunta tarafından “Yurda dön” çağrısı aldılar, dönmeyince de yurttaşlıktan çıkarıldılar. Bu zorunlu sürgün 12 yıl sürdü. Türkiye için demokrasi mücadelesiyle dolu bu yıllar boyunca, Newyork’tan Moskova’ya, Mexico City’den Sydney’e kadar, dünyanın her yanını dolaştılar. Konserler verdiler, toplantılara katıldılar.
1991 seçimleri sonunda gerçekleşen hükümet değişikliği, onlara dönüş yolunu açmıştı. Ama Şanar Yurdatapan, daha vatan hasretini gidermeye bile fırsat bulamadan, tanık olduğu bir işkence olayını kamuya açıklamaya kalkıp, bunu sağlayabilmek için düzenlediği basın toplantısında kafasını usturaya vurdurunca tekrar lanetlendi. (O yıllarda sporcuların ve genç iş adamlarının kafalarını usturaya vurdurmaları henüz moda olmamıştı)
1995 Ocak ayında Yaşar Kemal’in DGM’de yargılanması büyük bir tepki doğurmuştu. “Düşünce Suçu’na Karşı Girişim” başlatıldı. Yurdatapan, bu girişimin yürüttüğü ve hala devam eden sivil itaatsizlik eyleminin sözcüsü oldu.
1996 Ocak ayında, ülkede süren “adı konulmamış savaş”a son vermek amacıyla oluşturulan “Barış İçin Bir Araya” girişiminin de sözcülüğünü üstlendi. İnsan hakları ihlallerini saptamak ve kamuya duyurmak için savaş bölgesine çok sayıda gözlem heyeti yollandı. Bu çalışmaların doğal sonucu olarak 1997 sonbaharında ve 1998 Nisanında tutuklanan Yurdatapan, her seferinde ilk celsede serbest bırakıldı, sonra da beraat etti.
Ancak “Düşünce suçu” nedeniyle 2000 yılında 2 ay hapse mahkum edilince, bu cezayı, gönüllü olarak Kartal Özel Tip Cezaevinde, çok tartışılan izolasyon hücrelerinden birinde geçirdi.
2006 yılına kadar, “Düşünceye Özgürlük” hareketinde 7 kitap 50’ye yakın “hepsi de suç sayılan yazıları içeren” kitapçık yayınlandı. Yeni Türk Ceza Kanununun 22 ayrı maddesinin tek tek çiğnendiği Düşünceye Özgürlük 1995 – 2005 kitapçığı için açılan soruşturma sürüyor, yeni Terörle Mücadele Kanununu çiğneyen kitapçık hazırlanmakta. Harekete aktif olarak katılanların sayısı ise 80 bini aştı.
Müzikler:
Şanar Yurdatapan’ın bir çok yapıtı arasında bugünün kuşaklarınca da tanınan şarkıların başında “Arkadaş” ve “İstanbul’da olmak” geliyor. Senfoni orkestrasının “Saz” a eşlik ettiği ilk yapıt olan ANATOLIA (Anadolu) ise ilk olarak 1985 yılında Köln WDR Radyo salonunda, 2 yıl sonra da Köln Flarmoni Orkestrası eşliğinde ünlü Flarmoni salonunda seslendirildi, WDR studyolarında kaydedildi.
Ödüller:
1975’te Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filmine yaptığı müzikle Antalya Film Şenliği “Altın Portakal” ve 1993 yılında POP-SAV’ın düzenlediği “35 Yıl 35 Besteci” ödüllerini kazandı. 1980 yılında TRT Eurovision Şarkı Yarışmasında birinci olan “Peter Oil” adlı şarkının söz yazarı olarak verilen ödülü ise TRT’deki baskılar nedeniyle ve canlı yayında reddetti
Düşünce özgürlüğü için yaptığı çalışmalar nedeniyle İHD, MAZLUM-DER ve ÇGD’nin çeşitli tarihlerde verdikleri “Düşünce Özgürlüğü” ödüllerinin yanısıra, 2001 yılında Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütünün) Hellman-Hammett ve 2002’de “INDEX on Censorship”in verdiği “Best Circumvention of Censorship” (Sansürün tekerine en iyi çomak sokma) ödüllerinin de sahibi. Gene 2002 yılında Human Rights Watch’ın en büyük ödülü olan “Global Rights Defender” ödülüne layık görüldü, HRW’nin bir yıl süre ile dünyadaki üç “Monitor”undan biri oldu..
Kitaplar:
1995 yılında yayınlanan “Düşünceye Özgürlük” ve onu izleyen kitapcıklar, bu çalışmanın ilk 5 yılının anlatıldığı ve tüm yayınların bir kez daha tekrarlandığı “Düşünceye Özgürlük- 2000”, gene aynı yıl yayınlanan 77.663 yayıncılı “Düşünceye Özgürlük: Herkes İçin”, adı geçen yılları özetleyen “Düşünceye Özgürlük- 2001, 2002, 2003, 2004, 2005” (her biri, adını taşıdığı yılı izleyen yılın 23 Ocağında yayınlandı), Abdurrahman Dilipak’la birlikte yazdıkları “Kırmızı ile Yeşil / Yeşil ile Kırmızı”(2002), “Kırmızı-Yeşil Anılar” (2003), “Kırmızı-Yeşil Ortak Payda” (2004) dışında “Fatoş’un Günlüğü” (1998) adlı bir de mizah öyküleri kitabı var.
Pınar Eczacıbaşı
2006 yılında yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile 2007 yılında “Kadın Girisimcilik Okulu”nda kadın liderlerle bir araya gelmiştir.
Pınar Eczacıbaşı, 1961 yılında İstanbul’da doğmuştur. New Hampshire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü mezunu olan Pınar Eczacıbaşı, Bogaziçi Üniversitesi’nde işletme (MBA) dalında yüksek lisans yapmıştır. Yüksek Lisans tez konusu “Aile şirketlerinin halka açılması yoluyla sermaye piyasalarına olan katkıları” üzerinedir.
Kariyerine finans sektöründe 1986 yılında Manufacturers Hanover Trust Company İstanbul’da başlamıştır. 1988 – 1992 yılında Tekstilbank’ta Muhabir İlişkiler Bölümü Müdürü olarak çalışmıştır. 1992-1998 yıllarında ING Bank N.V Barings Istanbul’da Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmıştır.
1999’dan beri kişi ve kuruluşlara finans ve yatırım danışmanlığı hizmetleri veren Pınar Eczacıbaşı halen dünyanın en büyük yatırım ve finans kuruluşlarından Schroder & Co Banque SA’nın Türkiye temsilciliğini yapmaktadır.
Pınar Eczacıbası, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanıdır. Ayrıca Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği üyesi ve İstanbul Tarihi Eserleri Koruma Vakfı Kurucu üyesidir.
Dr. Can Paker
2006 ve 2007 yıllarında yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
Nafiz Can Paker (d. 1942, İstanbul) Türk makine mühendisi, yönetici ve sivil toplumcu.
Paker, sırasıyla Robert Kolej, Berlin Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Columbia Üniversitesi’nde öğrenci oldu. Yıldız Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nde lisansüstü ve doktora yaptı. Columbia Üniversitesi’nden MBA sahibi oldu.
TÜSİAD, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, TESEV gibi birçok sivil toplum kuruluşunun yönetiminde yer aldı. Robert Kolej Mütevelli Heyeti, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti, ENKA Okulları Danışma Kurulu üyeliği gibi görevler üstlendi. Ayrıca George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Danışma Kurulu üyeleri arasında yer alır ve danışma kurulu başkanıdır.
Paker uzun yıllar politika ile ilgilenmiş, bir dönem Deniz Baykal’ın danışmanlık görevini de üslenmiştir. Politik olarak liberal-demokrat çizgidedir.
Can Paker; Şişli Terakki Lisesi Yönetim Kurulu üyesi olan kuzeni Lütfü Paker’in kız kardeşi Mihriban Paker ile evlidir. Mehmet Barlas’ın gazeteci eşi Mecbure Canan Barlas kızkardeşidir.
Prof. Murat Belge
2008 yaz okulu programında “Demokrasi Kuşağı” ile bir araya gelmiştir.
Murat Belge, Türk yazar, çevirmen, öğretim üyesi ve siyasi aktivist (1943). Türkiye’nin en tanınmış sol-liberal aydınlarından biridir.
Ankara’da doğdu. İşadamı ve milletvekili Burhan Belge’nin oğlu, yazar ve diplomat Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yeğenidir. 1966′da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde asistanlık ve doktora yaptı. Faulkner ve Joyce’den başarılı çeviriler yaptı. 12 Mart döneminde iki yıl cezaevinde kaldı. Bu dönemde Veli Küçük’ün Ziverbey köşkünde kendisine işkence yaptığını söylemiştir.
1974′te üniversiteye döndü. Doktora tezi Christopher Caudwell üzerinedir. Halkın Dostları (1970) ve Birikim (1975) dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Bu dergilerde sosyalist teori ve siyasete ilişkin yazılar yazdı. Fransız düşünürü Althusser’in görüşlerini savundu. 1980′de doçent oldu. 1981′de YÖK yasasının çıkmasından sonra üniversiteden ayrıldı.
Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yazılar yazdı. 1983′te Yeni Gündem dergisinin ve İletişim Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendi. İletişim’in kısa sürede Türkiye’nin en başarılı ve güvenilir yayınevlerinden biri haline gelmesinde öncü rolü oynadı. Yeni Gündem dergisinde bir dönem Sadık Özben takma adıyla mizah yazıları yazdı. Ayrıca İstanbul’un tarihi bölgelerinde düzenlediği kültür turlarıyla tanındı; yemek ve mutfak kültürü ve geziye ilişkin kitaplar, gezi rehberleri ve popüler tarih kitapları yazdı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığını 24 Mayıs 2008′e kadar sürdürdü. 1 Haziran 2008′de Taraf gazetesinde yazmaya başladı.
Belge halen, bir dönem uluslararası başkanlığını yaptığı Soros fonlarından destek alan Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin Türkiye şubesi yöneticisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü başkanıdır. Yanısıra Açık Radyo’da programlar yapmaktadır. İki çocuk sahibi olan Belge, tanınmış film artisti Hale Soygazi ile 10 yıl kadar birlikte yaşadıktan sonra birkaç yıl önce evlenmiştir.
ÇİZELGE:
Prof. Mehmet ALTAN | Prof. Murat BELGE | Prof. Eser KARAKAŞ | Prof. Gaye ERBATUR |
Prof. Süheyl BATUM | Prof. Melih BULUT | Prof. Fuat KEYMAN | Prof. Hande PAKER |
Doç. Ferhat KENTEL | Dr. Can Fuat GÜRLESEL | Dr. Özgür ÜNAL | Nevzat YALÇINTAŞ |
Pınar ECZACIBAŞI | Şahin ALPAY | Ahmet KUTAY | Göksel AKMAN |
Aslı YAMAN | Bülent SOMAY | Can PAKER | Nasuh MAHRUKİ |
Yavuz SALTIK | Tuna BEKLEVİÇ | Tamer GAZİOGLU | Grant McMURRAN |
A. Misbah DEMİRCAN | Leyla ALATON | Ozan CEYHUN | Nuh ALBAYRAK |
Ekrem DUMANLI | Erol KAYA | Besim TİBUK | Yasemin Tutal GÜZELKAN |
Derya AKALIN | Emre KOCAOĞLU | Hürriyet ŞENER | Sandra OUDKIRK |
Abdurrahman DİLİPAK | Hüseyin ÇAKIR | Oğuz DEMİR | Mahmut ÖVÜR |
Ayşe ARKIŞ | Nurettin ÖZDOĞAN | Cem TOKER | Barış SULU |
Ürün GÜNER | Soli ÖZEL | Toktamış ATEŞ | Demokrasi Kuşağı Yaz Okulu Projesi |
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
www.toplumvedemokrasi.org.tr