Vatan'da yer alan habere göre, TRT bir taraftan daha önce yayınlanmış 30 adet film ve belgeselin kurum dışında dublajını yaptırırken, bir taraftan da kanalda program yapacak Kürtçe sanatçılar için Doğu ve Güneydoğuda nabız yoklaması yapıyor. Yapılan çalışmada da özellikle gençlerin çok sevdiği sanatçı Rojin liderliği kaptı. TRT de Rojinin kapısını çaldı. Konuştuğumuz Rojin, teklifi doğruladı ve şöyle anlattı:
Evet, TRTden teklif geldi. Bana haftanın 5 günü Seda Sayan gibi program teklif ettiler. Ben TRTnin görüp göreceği en light Kürtüm, hardlıktan fayda görmedim. Ama TRTnin teklifine henüz yanıt vermedim. Çünkü bazı çekincelerim var. Kanal iki gün sonra da kapatılabilir. Ayrıca bu kanala iki tarafın da milliyetçileri sıcak bakmıyor.
TRTnin kanal için anlaştığı sanatçılara sözleşme imzalattığı da öğrenildi. Sözleşmeyi fesheden ya da sözleşmeye uymayanlar ise 500 bin YTL ceza ödeyecek.
Bu arada AKPnin Kürt milletvekilleri de Caney Caney türküsünün bestecisi Kürtlerin çok sevdiği Şivan Perverin kanalın açılışında konser vermesini istedi. Ancak şimdilik kurumun Pervere sıcak bakmadığı söylendi. Kurumun bu kararında Perverin hukuki kısıtlarının etkili olduğunu söyledi.
Haberler de olacak
Uydudan 24 saat yayın yapacak TRT 7-8-9 gibi numaratik bir ismi olacak kanalda ana haber bültenlerine de yer verilecek. Bültenlerde TRTde yayınlanan haberler Kürtçe olarak seyirciye sunulacak. Siyasilerin katılacağı açık oturumların da olacağı kanalda, muhabirlerin Doğu ve Güneydoğuda Kürt kökneli vatandaşlarla yaptıkları söyleşiler de yeralacak.Son albümü Deq/Dövmede 7 Kürtçe 7 Türkçe şarkı seslendiren Rojin, bir röportajında da Beni Kürtler çok Türk, Türkler ise çok Kürt görüyorlar. İki kesim de sadece o dilde şarkı söylememi istiyor. Ama ben bu ülkenin çocuğuyum ve iki dilde birden söyleyeceğim. Dillerin günahı yok. o günahları biz yaratıyoruz demişti.
Kanalda başka kimler olacak?
Kanaldaki programlar ise şöyle:

Programın adı da Tewlo.
* Muhsin Kızılkaya edebiyat programı yapacak.
* Nilüfer Akbal ise gece programı yapacak.
Kaynak
Şarkısında geçen Kürdistan kelimesi yüzünden hakkında yardım ve yataklıktan tutuklama kararı çıkarılan Rojin, 4 gündür firarda:
Teslim olmayı hiç düşünmüyorum

KÜRT OLMASAYDIM
"Dört gündür evimden uzaktayım, polisten kaçıyorum. Gidip teslim olmak ve o psikolojiyi yaşamak istemiyorum. Avukatım itiraz yazıyor. Bir şarkı ile nasıl yataklık ve yardım suçunu işlediğimi çok merak ediyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurabilirim. İki gün sonra yurtdışına çıkmam gerekiyor, konserim var. Ne evime gidebiliyorum, ne de konserime. İşime engel olunuyor. Ben bu şarkıyı yıllardır söylüyorum."
Dört gündür aynı kıyafetlerle gezdiğini anlatan Rojin, hiçbir örgüte yakınlığı olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adım sadece Rojin. Güneşin Hayatı anlamına geliyor. Adana doğumluyum. Babam Nusaybinli, annem Lübnan asıllı Suriyeli. Keşke Kürt doğmasaydım. Bin pişmanım Kürt olduğum için. İnsanı bıktırıyorlar. Yıllar önce isim benzerliği yüzünden gözaltına alındım. O iğrenç geceyi tekrar yaşamak istemiyorum. Bilseydim şarkının Türkçesini yazıp söylerdim. Bu kararı çıkaran hâkime ve savcıya mahkemede aşk şarkısının önce Kürtçesini, ardından da Türkçesini okuyacağım."
Kaynak
TRT Şivan Perwer'i davet etti
TRT, 1 Ocak'ta yayına başlayacak Kürtçe kanalın açılışına ünlü Kürt müzisyen Şivan Perwer'i davet etti. Almanya'da yaşayan Perwer açılışa katılmak için konser takvimini ayarlamaya çalışıyor.
Adı da TRT 8 ya da Kürtçe (heşt) olacak. Böylece 7 kanalı bulunan TRT sekizinci kanalını Kürtçe yayına sokacak. Bu çerçevede siyasi bağlantısı olmayan Kürt sanatçılarla görüşmeler yapılıyor.
Kürtçe şarkıların Sezen Aksusu olarak bilinen Nilüfer Akbal program yapacak isimlerden. Daha bir çok isme teklif götürüldü.
TRT'nin daha liberal bir çizgide yayın yapacağının işareti de teklif götürülen isimlerin listesi.
Kürtlerin en önemli sanatçılarından Şiwan Perwer kanalın açılışına davet edildi. Perwer açılışa katılmayacak ancak TRT'nin Kürtçe kanalında program yapmaya sıcak bakıyor.
Almanya'da yaşayan ve 35 yıldır Türkiye'ye girişi yasak olan Perwer yaptığı yazılı açıklamada TRT'nin Kürtçe kanalına dair duygularını, "Şivan Perwer kültürel birlikteliği koruyacak, asırlardır bir arada yaşamış iki halkın kardeşliğini pekiştirecek, yanı sıra geri bırakılan sahipsiz bırakılan Kürt dili olan Kürtçe'ye hizmet edecek her türlü kültürel projeye saygılıdır ve imkanları dahilinde içerisinde yer alarak veya dışardan destekleyerek katkılar sunacaktır" sözleriyle dile getirdi.
ŞİVAN OLMAZSA CİWAN

KÜRTÇE SPİKER İÇİN PARİS'E
Şivan, TRT'nin klip ve konserlerinden bir bölümünü kullanma talebine de, "Eğer TRT Kürt kanalı 'Kine Em', 'Halepçe', 'Peşmerge' ve 'Kürdistan' kelimelerinin geçtiği şarkıları da yayınlayabiliyorsa bu noktada bir sorun yok" karşılığını verdi. TRT, yayında Kırmanca ve Zazaca gibi lehçelerde dönüşümlü yayın yapacak. Spiker sorunu çözülemeyince TRT yönetiminin, Kürtçe yayınlar için Paris'te Kürt Enstitüsü yöneticisi Kendal Nezan'la da görüştüğü öğrenildi. (CNN Turk/ Sabah)
Kaynak