TRT'nin Kürtçe Kanalı ve Program Yapımcıları...

Genel & Güncel Konular

TRT'nin Kürtçe Kanalı ve Program Yapımcıları...

İletigönderen kaye » Çrş Ara 17, 2008 4:20

TRT Kürtçe kanal için sanatçı Rojin'e teklif götürdü:

TRT’nin Kürtçe kanalı yayın hayatına 1 Ocak’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “birlik ve beraberlik” mesajıyla start verecek. Hummalı bir şekilde Kürtçe TV için hazırlıklarını yapan TRT, dışarıdan Kürtçe’yi çok iyi bilen 6 kişi ile sözleşme imzaladı.

Vatan'da yer alan habere göre, TRT bir taraftan daha önce yayınlanmış 30 adet film ve belgeselin kurum dışında dublajını yaptırırken, bir taraftan da kanalda program yapacak Kürtçe sanatçılar için Doğu ve Güneydoğu’da nabız yoklaması yapıyor. Yapılan çalışmada da özellikle gençlerin çok sevdiği sanatçı Rojin liderliği kaptı. TRT de Rojin’in kapısını çaldı. Konuştuğumuz Rojin, teklifi doğruladı ve şöyle anlattı:

“Evet, TRT’den teklif geldi. Bana haftanın 5 günü Seda Sayan gibi program teklif ettiler. Ben TRT’nin görüp göreceği en light Kürtüm, hard’lıktan fayda görmedim. Ama TRT’nin teklifine henüz yanıt vermedim. Çünkü bazı çekincelerim var. Kanal iki gün sonra da kapatılabilir. Ayrıca bu kanala iki tarafın da milliyetçileri sıcak bakmıyor.”

TRT’nin kanal için anlaştığı sanatçılara sözleşme imzalattığı da öğrenildi. Sözleşmeyi fesheden ya da sözleşmeye uymayanlar ise 500 bin YTL ceza ödeyecek.

Bu arada AKP’nin Kürt milletvekilleri de “Caney Caney” türküsünün bestecisi Kürtler’in çok sevdiği Şivan Perver’in kanalın açılışında konser vermesini istedi. Ancak şimdilik kurumun Perver’e sıcak bakmadığı söylendi. Kurumun bu kararında Perver’in hukuki kısıtlarının etkili olduğunu söyledi.

Haberler de olacak

Uydudan 24 saat yayın yapacak “TRT 7-8-9” gibi numaratik bir ismi olacak kanalda ana haber bültenlerine de yer verilecek. Bültenlerde TRT’de yayınlanan haberler Kürtçe olarak seyirciye sunulacak. Siyasilerin katılacağı açık oturumların da olacağı kanalda, muhabirlerin Doğu ve Güneydoğu’da Kürt kökneli vatandaşlarla yaptıkları söyleşiler de yeralacak.Son albümü Deq/Dövme’de 7 Kürtçe 7 Türkçe şarkı seslendiren Rojin, bir röportajında da “Beni Kürtler çok Türk, Türkler ise çok Kürt görüyorlar. İki kesim de sadece o dilde şarkı söylememi istiyor. Ama ben bu ülkenin çocuğuyum ve iki dilde birden söyleyeceğim. Dillerin günahı yok. o günahları biz yaratıyoruz” demişti.

Kanalda başka kimler olacak?

Kanaldaki programlar ise şöyle:

* Şivan Perver’in yapım şirketi iki program yapacak. Bunlardan bir tanesi “Olacak O Kadar gibi komedi programı olacak.

Programın adı da Tewlo.

* Muhsin Kızılkaya edebiyat programı yapacak.

* Nilüfer Akbal ise gece programı yapacak.

Kaynak

Şarkısında geçen Kürdistan kelimesi yüzünden hakkında yardım ve yataklıktan tutuklama kararı çıkarılan Rojin, 4 gündür firarda:

Teslim olmayı hiç düşünmüyorum

Doğubeyazıt Festivali’nde konser veren Rojin, bir şarkısında geçen Kürdistan kelimesi yüzünden dört gündür polisten gizleniyor. Doğubeyazıt Sulh Ceza Mahkemesi’nin hakkında tutuklama kararı verdiği şarkıcı Rojin’i Milliyet gizlendiği yerde bulup konuştu. Dokuz yıl önce isim benzerliği nedeniyle gözaltına alındığını, o anı bir daha yaşamamak için firar ettiğini anlatan şarkıcı, teslim olmayı hiç düşünmediğini söyledi. TCK’nın 169. maddesi uyarınca "örgüte yardım ve yataklıktan" hakkında tutuklama kararı verilen Rojin, şöyle konuştu:

’KÜRT OLMASAYDIM’
"Dört gündür evimden uzaktayım, polisten kaçıyorum. Gidip teslim olmak ve o psikolojiyi yaşamak istemiyorum. Avukatım itiraz yazıyor. Bir şarkı ile nasıl yataklık ve yardım suçunu işlediğimi çok merak ediyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurabilirim. İki gün sonra yurtdışına çıkmam gerekiyor, konserim var. Ne evime gidebiliyorum, ne de konserime. İşime engel olunuyor. Ben bu şarkıyı yıllardır söylüyorum."
Dört gündür aynı kıyafetlerle gezdiğini anlatan Rojin, hiçbir örgüte yakınlığı olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adım sadece Rojin. ‘Güneşin Hayatı’ anlamına geliyor. Adana doğumluyum. Babam Nusaybinli, annem Lübnan asıllı Suriyeli. Keşke Kürt doğmasaydım. Bin pişmanım Kürt olduğum için. İnsanı bıktırıyorlar. Yıllar önce isim benzerliği yüzünden gözaltına alındım. O iğrenç geceyi tekrar yaşamak istemiyorum. Bilseydim şarkının Türkçesini yazıp söylerdim. Bu kararı çıkaran hâkime ve savcıya mahkemede aşk şarkısının önce Kürtçesini, ardından da Türkçesini okuyacağım."

Kaynak

TRT Şivan Perwer'i davet etti

TRT, 1 Ocak'ta yayına başlayacak Kürtçe kanalın açılışına ünlü Kürt müzisyen Şivan Perwer'i davet etti. Almanya'da yaşayan Perwer açılışa katılmak için konser takvimini ayarlamaya çalışıyor.

ANKARA - TRT 1 Ocak'ta 24 saat Kürtçe yayına başlıyor. TRT'nin Kürtçe kanalı 24 saat yayın yapacak.

Adı da TRT 8 ya da Kürtçe (heşt) olacak. Böylece 7 kanalı bulunan TRT sekizinci kanalını Kürtçe yayına sokacak. Bu çerçevede siyasi bağlantısı olmayan Kürt sanatçılarla görüşmeler yapılıyor.

Kürtçe şarkıların Sezen Aksusu olarak bilinen Nilüfer Akbal program yapacak isimlerden. Daha bir çok isme teklif götürüldü.

TRT'nin daha liberal bir çizgide yayın yapacağının işareti de teklif götürülen isimlerin listesi.

Kürtlerin en önemli sanatçılarından Şiwan Perwer kanalın açılışına davet edildi. Perwer açılışa katılmayacak ancak TRT'nin Kürtçe kanalında program yapmaya sıcak bakıyor.

Almanya'da yaşayan ve 35 yıldır Türkiye'ye girişi yasak olan Perwer yaptığı yazılı açıklamada TRT'nin Kürtçe kanalına dair duygularını, "Şivan Perwer kültürel birlikteliği koruyacak, asırlardır bir arada yaşamış iki halkın kardeşliğini pekiştirecek, yanı sıra geri bırakılan sahipsiz bırakılan Kürt dili olan Kürtçe'ye hizmet edecek her türlü kültürel projeye saygılıdır ve imkanları dahilinde içerisinde yer alarak veya dışardan destekleyerek katkılar sunacaktır" sözleriyle dile getirdi.

ŞİVAN OLMAZSA CİWAN

Sabah gazetesinin haberine göre TRT, 1 Ocak'ta yayına başlayacak olan Kürtçe TV'nin açılışı için "Doğu'nun Pavarotti" si olarak nitelendirilen Kürt sanatçı Şivan Perver' den "Hayır" yanıtı alınca bu kez Civan Haco'yu gündemine aldı. Haco'nun davete sıcak baktığı belirtiliyor. Kürtçe TV'nin açılışını Başbakan Erdoğan yapacak. Açılışta sahne alacak Kürt sanatçı ya da grup bulmakta ise zorluk çekiliyor. Kürtçe TV'nin yöneticileri, AK Parti'nin Kürt kökenli milletvekillerinin önerisi doğrultusunda, uzun yıllardır yurtdışında yaşayan ve Kürtçe müziğin babası olarak görülen Şivan Perver'e teklif götürdü. Ancak Perver, "Türkiye'ye 32 yıl sonra bu vesileyle dönmem. Gelirsem halkımla kucaklaşmaya, halk konseriyle gelirim" diyerek bu daveti reddetti. Bunun üzerine, TRT yönetimi, açılışta birkaç parçasını kullanmak için izin istedi.

KÜRTÇE SPİKER İÇİN PARİS'E

Şivan, TRT'nin klip ve konserlerinden bir bölümünü kullanma talebine de, "Eğer TRT Kürt kanalı 'Kine Em', 'Halepçe', 'Peşmerge' ve 'Kürdistan' kelimelerinin geçtiği şarkıları da yayınlayabiliyorsa bu noktada bir sorun yok" karşılığını verdi. TRT, yayında Kırmanca ve Zazaca gibi lehçelerde dönüşümlü yayın yapacak. Spiker sorunu çözülemeyince TRT yönetiminin, Kürtçe yayınlar için Paris'te Kürt Enstitüsü yöneticisi Kendal Nezan'la da görüştüğü öğrenildi. (CNN Turk/ Sabah)

Kaynak

Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Ara 17, 2008 11:42

2003'de hakkında örgüte yardım ve yataklıktan tutuklama kararı çıkarılan Rojin yazdı:Ben TRT’nin görüp göreceği en light Kürtüm

Civan yazdı:"Eğer TRT Kürt kanalı 'Kine Em', 'Halepçe', 'Peşmerge' ve 'Kürdistan' kelimelerinin geçtiği şarkıları da yayınlayabiliyorsa bu noktada bir sorun yok"

Yaaa.... Böylelikle TRT'nin kürtce kanali kültürel birlikteligi koruyacak, asirlardir bir arada yasamis iki halkin kardesligini pekistirecekmis...
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen asimerter » Çrş Ara 17, 2008 12:47

Türk-Kan yazdı:
2003'de hakkında örgüte yardım ve yataklıktan tutuklama kararı çıkarılan Rojin yazdı:Ben TRT’nin görüp göreceği en light Kürtüm

Civan yazdı:"Eğer TRT Kürt kanalı 'Kine Em', 'Halepçe', 'Peşmerge' ve 'Kürdistan' kelimelerinin geçtiği şarkıları da yayınlayabiliyorsa bu noktada bir sorun yok"

Yaaa.... Böylelikle TRT'nin kürtce kanali kültürel birlikteligi koruyacak, asirlardir bir arada yasamis iki halkin kardesligini pekistirecekmis...

Bir deneyelim bakalim derim....
Kullanıcı küçük betizi
asimerter
Üye
Üye

İletiler: 17

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Ara 17, 2008 13:03

asimerter, söylemler ortada, neyi deniyorsun?
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen İlteriş » Çrş Ara 17, 2008 13:26

Bu olanlar, adi "HALA" Turkiye Cumhuriyeti olsa da, bu devletin "Kurt Milliyetciligi" yaptigini gostermektedir. Turk devletlerini; Kazakistan, Kirgizistan, Azerbaycan, Turkmenistan, K.K.T.C. ve "kismen Turkiye" seklinde ifade edecegimiz gunler gelebilir. Vatanimiza nufus artirma stratejisi ile el koyuyorlar!
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen kaye » Çrş Ara 17, 2008 14:05

civan yazdı:"Eğer TRT Kürt kanalı 'Kine Em', 'Halepçe', 'Peşmerge' ve 'Kürdistan' kelimelerinin geçtiği şarkıları da yayınlayabiliyorsa bu noktada bir sorun yok"

asimerter yazdı:Bir deneyelim bakalim derim....

Türk-Kan yazdı:asimerter, söylemler ortada, neyi deniyorsun?

Asimerter anlayamamış demek ki, herif ne diyor, peşmerge, kürdistan kelimeleri geçerse sorun yok, eee bu ne demek, geçmezse sorun var demek.. Hadi maddeleyelim:
1) Bu naneyi de yemeye başlayan TRT sizce bu kelimeleri geçirecek mi geçirmeyecek mi?
2) Kim denetleyecek geçip geçmediğini, asimerter mi!
3) Geçtiğini farzedelim (ki kesin geçecek, baksanıza müstakbel program yapımcıları şimdiden başlamışlar bile), RTÜK özel kanallara yaptığı gibi TRT'ye ceza verecek mi!
4) RTÜK'ün başında kim var Allahaşkınıza!!
5) Bu TV kanalının ardından sırada gelecek hangi istek var dersiniz??
6) Sizce bu kanal ortada olan problemi çözecek mi yoksa büyütecek mi bu söylemlere bakarak!!!
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen Ram » Çrş Ara 17, 2008 15:01

Kabız Sürgünolmuşoğlu yazdı:" 'TRT' 'KRT' olursa sorun yoktur. Ne var canım, ne güzel işte, kültür oynaşması yapılıyor. Hemen bunlardan da özür dilememiz gerekir. Kandil'deki katliam da dursun ayrıca. "

Bu dört cümle için fonlanmak istiyorum. Haysiyetsiz, rezil, ahlâksız olmak, örümcek olmak istiyorum. ARI, TESEV, MUZLUMDER, Genç Siviller, Taraf, Çognar, Altan ve tüm ağ örenler, sesimi duyuyor musunuz¿? Gözünüzün yağı, ağınızın sineği olayım, ne olur.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen asimerter » Çrş Ara 17, 2008 15:04

Yani benim bildigim Pkk Terör örgütü bile karsi cikiyor böyle bir kanala. Demek istedigim devletin ve milletin birlik ve beraberligni bölmiyecek bir cabaysa desteklerim.
Kullanıcı küçük betizi
asimerter
Üye
Üye

İletigönderen Ram » Çrş Ara 17, 2008 15:11

asimerter yazdı:

Yani benim bildigim Pkk Terör örgütü bile karsi cikiyor böyle bir kanala. Demek istedigim devletin ve milletin birlik ve beraberligni bölmiyecek bir cabaysa desteklerim.

Peşmerge kimlere denir¿? İt örgütünde bulunan robot canilere mi, yoksa KDB-KYB kabilelerinin üniformalı kelplerine mi¿? Bu dönemde içinde etniklik barındıran hiçbir mevzu, ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamaz, sağlaması için sunulmaz, tam zıttıdır.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletigönderen asimerter » Çrş Ara 17, 2008 15:46

Ram yazdı:
asimerter yazdı:

Peşmerge kimlere denir¿? İt örgütünde bulunan robot canilere mi, yoksa KDB-KYB kabilelerinin üniformalı kelplerine mi¿? Bu dönemde içinde etniklik barındıran hiçbir mevzu, ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamaz, sağlaması için sunulmaz, tam zıttıdır.

Bakalim bir önce kanala 1 Araliktan 09 sonra devam yazarim.
Kullanıcı küçük betizi
asimerter
Üye
Üye

İletigönderen Ram » Çrş Ara 17, 2008 15:54

asimerter yazdı:
Ram yazdı:
asimerter yazdı:[quote="Türk-Kan"]asimerter, söylemler ortada, neyi deniyorsun?

Bakalim bir önce kanala 1 Araliktan 09 sonra devam yazarim.[/quote]

Bak bak, yazarsın.

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletigönderen BAŞKAN » Çrş Ara 17, 2008 20:42

asimerter, kamyon şarampole yuvarlandıktan sonra ne halta yarar!
Kullanıcı küçük betizi
BAŞKAN
Üye
Üye

İletiler: 6

İletigönderen Raider_Turk » Çrş Ara 17, 2008 21:03

samimi ve meşru olmak kaydıyla her düşünceye saygımız var ancak bu iş ne samimi ne de meşru görünüyor...
TARİH ONDAN ÇIKARDIĞIMIZ ANLAMDIR!
Şimdiki gibi devam edersek tarih intikamını alır ve hak ettiğimiz ceza bizi yakalarken asla gevşek davranmaz!
Kullanıcı küçük betizi
Raider_Turk
Üye
Üye

İletiler: 19

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x