TÜİK'e göre otomobildeki fiyat artışı yüzde 16'ymış

Genel & Güncel Konular

TÜİK'e göre otomobildeki fiyat artışı yüzde 16'ymış

İletigönderen İlteriş Kağan » Pzt Ara 13, 2021 19:40

Son dönemde TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığına dair eleştiriler yoğunlaşmaya başladı. Bu eleştiriler öne sürülürken, dayanak gösterilen konulardan biri de otomobil fiyatlarındaki artış. TÜİK verilerinde, ocak ayından kasım ayına, otomobil fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 16 görünüyor.

Özellikle son aylardaki fiyat artışlarının enflasyon verilerini etkilememesi/az etkilemesi konusunda TÜİK, "Bazı otomobil modellerinde çip krizi ve temin sorunları sebebiyle satış olmadığını, bu yüzden satışın gerçekleştiği son fiyatın hesaba dahil edildiğini" dile getiriyor.

Dünya gazetesinden H. Bader Arslan, bazı otomobil modellerinin ocak, kasım ve aralık fiyatlarını ve fiyatlardaki değişimi derledi.

Türkiye'de en çok satılan modellerden biri olan Toyota Corolla'nın fiyatı ocak ayında 203 bin 500 TL iken, kasım ayında yüzde 25 artışla 254 bin 300 TL'ye çıkmış. Aralık fiyat listesinde fiyat 350 bin TL'yi geçmiş. Ocak-kasım fiyat artışı yüzde 25 iken, ocak-aralık döneminde artış yüzde 72'ye ulaşmış.

Audi A3, ocak ayında 438 bin TL iken, fiyat kasımda 551 bin liraya, aralıkta 738 bin liraya çıkmış. ocak-asım fiyat artışı yüzde 26, ocak- aralık fiyat artışı yüzde 68. Renault Megane'ın en ucuz versiyonu ocak ayında 206 bin TL iken, kasımda 250 bin TL'ye, aralıkta 375 bin TL'ye çıkmış.

Ocak-kasım fiyat artışı yüzde 21, ocak- aralık fiyat artışı yüzde 82.

Arslan, "Elbette TÜİK, verileri derlerken çok daha fazla model fiyatını inceliyor. Ancak bunlar bize durumu tasvir etmek için yeterli bilgi verir düşüncesindeyim" diyor.

TÜİK verilerinde, ocak ayından kasım ayına, otomobil fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 16 görünüyor. Ancak yukarıdaki 7 modelde yaşanan fiyat artışları yüzde 21 ile yüzde 44 arasında değişiyor. Bu durumda nedeni ister ne olursa olsun fiyat artışları enflasyon verisine yansımamış oluyor. Piyasa verileri aralık fiyatlarının kasım fiyatlarına göre yüzde 30-50 arasında zamlandığına işaret ediyor. Yılbaşından bu yana yapılan fiyat artışları ise ortalama yüzde 70'lerde. TÜİK şu ana kadar bunun yüzde 16'sını verilere yansıtmış durumda.

Enflasyon sepetindeki payı yüzde 7 olan benzinli ve dizel otomobillerde, şimdiye kadar verilere tam olarak yansıtılmamış fiyat artışları aralık enflasyonu açıklandığında net olarak görülecek.

http://bc.vc/dOA1Xzq
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk

x