Türk vuruşu tam isabet!

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Türk vuruşu tam isabet!

İletigönderen Egeli » Sal Kas 20, 2007 17:22

Resim

Aselsan, hareket halinde yapılan atışlar yanında hareketli hedeflere dönük isabet oranını maksimuma yükselten, yeni 'stabilize Makinalı Tüfek Sistemi' geliştirerek, başarıyla denedi ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etti.

Aselsan, hareket halinde yapılan atışlar yanında hareketli hedeflere dönük isabet oranını maksimuma yükselten, yeni 'stabilize Makinalı Tüfek Sistemi' geliştirerek, başarıyla denedi ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etti.

Savunma Sanayi Müsteşarlığında yapılan törende konuşan Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, geliştirilen silah sistemiyle hem isabet oranının maksimuma yükseltildiğini, hem de silah kullanım riskinin azaldığını belirtti, “terörle mücadelede, özellikle karakollarda çok etkin ve caydırıcı bir sistem olacak” dedi.

RÜZGARLI DENİZDE HAREKET HALİNDE YÜZDE 84 İSABET

Ergeneman, Sahil güvenlik botlarında bir yıldır sürdürülen deneme ve geliştirme safhasının başarıyla tamamlandığını, dalgalı ve rüzgarlı denizde hareket halinde yapılan atışlarda yüzde 84 isabet oranıyla büyük bir başarı sağlandığını söyledi.

Tamamen yerli tasarım olan sisteme daha büyük kalibrede top ve bomba atar türü mühimmatın entegre edilmesi yönünde de çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Ergeneman, ilk ihracatın da Gürcistan'a yapılacağını bildirdi.
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu da konuşmasında, sistemi bizzat denediğini belirterek Aselsan'ı kutladı ve “bizler mavi vatanımızın güvenliğini sağlayan teşkilat olarak, iyi ki bu sisteme sahip olduk” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise Sahil Güvenlik Komutanlığı, Aselsan ve Yonca-Onuk tersanesini başarılı işbirliğinden dolayı tebrik etti.

Müsteşar Bayar, Aselsan'ın yerli sanayi ve küçük işletmelere verdiği işlerle savunma sanayinin tabana yayılması ve bu işletmelerin de gelişmesini sağlamasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Törenin ardından Müsteşar Murad Bayar ile Sahil Güvenlik Komutanı Erenoğlu'na günün anısına plaket verildi.
Verilen bilgilere göre, çatışmalarda en fazla kaybın ilk ateşte verildiği düşünüldüğünde, sistem terörle mücadelede ciddi kazanımlar vadediyor. Hava şartlarından kaynaklanan görüş zorlukları, gerek ateş eden asker ve hedefin hareketliliği nedeniyle en aza inen isabet yüzdesi düşünüldüğünde, bu sistem gece görüş, termal görüş sistemleri ve radarları sayesinde zırhlı kabinde veya daha uzaklardan ekrandan joistikle adeta bilgisayarda savaş oyunu oynar gibi güvenle yönetilebilecek ve hedefe kilitlenerek hareketli hedefleri büyük başarıyla vurması sayesinde çok etkili bir güç olacak.

Sistem ayrıca karakol gibi sabit tesislerin korunmasında da gece gündüz büyük kolaylıklar sağlayacak ve güvenliği artıracak.

UZAKTAN KUMANDAYLA ÇALIŞIYOR

ASELSAN tarafından tasarlanıp geliştirilen 'Uzaktan Kumandalı 12,7 mm Stabilize Makinalı Tüfek Platformu (STAMP)', Yonca-Onuk tersanesinde üretilen sahil güvenlik botuna takılarak Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi.

Yonca-Onuk tersanesi tarafından üretilen Sahil Güvenlik botuna STAMP Sistemi takılması için, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile 2 Haziran 2006 tarihinde sözleşme imzalanmıştı.

ASELSAN tarafından üretilen ilk STAMP Sisteminin Fabrika Kabul Testleri, Liman Kabul Testleri ve Deniz Kabul testleri başarıyla gerçekleştirildi. Deniz Kabul testleri kapsamındaki atışlı testler de Samsun açıklarında Karadeniz'de yapıldı. STAMP sisteminden deniz hedefine, seyir halinde hedef ve STAMP sistemi hareketli olmak üzere değişik senaryolarda atışlar gerçekleştirildi. Karadeniz gibi çetin bir denizde hedefte çok yüksek mermi isabet oranı elde edilerek, testler başarıyla tamamlandı.


STABİLİZE MAKİNALI TÜFEK PLATFORMU (STAMP)

Silahlı kuvvetler ve diğer güvenlik güçleri tarafından sabit veya kara/deniz araçları üzerine monteli değişik kalibrede makinalı tüfekler yaygın olarak kullanılmakta. Çıplak gözle görüşü ve kullanımı kısıtlayan olumsuz çevre koşullarında, bu silahların kullanılması güçleşiyor.

Özellikle hareketli hedeflere isabetli atış yapılması hemen hemen imkânsız hale gelirken, nişancı karşı ateşe hedef olabiliyor. Bu kısıtları gidermek ve silahı her koşulda daha etkin kullanabilmek üzere ASELSAN tarafından Stabilize Makineli Tüfek Sistemi geliştirildi.

Sistem, üzerinde bulunan ısıya duyarlı termal kamera ve gündüz görüş kamerası ile gece, gündüz, soğuk, sıcak gibi olumsuz çevre koşullarında kullanılabiliyor. Sistem elektronik olarak stabilize edildiği için, üzerine yerleştirildiği aracın hareketinden etkilenmiyor. Sistem, otomatik olarak hedefe kilitlenebiliyor ve uzaktan kumanda edilmesi sayesinde nişancının karşı atışa maruz kalmadan zırh koruması altında sistemi kullanması sağlanıyor.

STAMP sistemi savaş gemilerinde, sahil güvenlik ve arama kurtarma botlarında, çıkarma gemilerinde, taktik araçlarda, sınır karakollarında, hassas bölge ve tesislerdeki gözetleme ve kontrol noktalarında kullanılabiliyor.
STAMP sisteminde silah olarak, 7,62 mm veya 12,7 mm makinalı tüfek, 40 mm bomba atar veya benzeri silahlar kullanılabiliyor.


ÜSTÜN GÖRÜŞ VE İSABET KABİLİYETİ

STAMP, üzerinde bulunan termal (gece görüş) ve gündüz görüş kameraları sayesinde gece ve kötü görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen uzaklıktan hedeflerin tespit edilebilmesini ve isabetli atış yapılmasını sağlıyor.
Bilgisayar ile kontrol edilen STAMP sisteminde sabit veya hareketli hedefleri otomatik olarak belirleme, tanımlama ve takip etme yeteneği var. Bu sayede hareket halinde olan hedefler bile otomatik olarak yakalanıp, takip edilebiliyor. Nişancıya ise sadece bilgisayara atış komutunu vermek kalıyor.

GÜVENLİ KULLANIM OLANAĞI

Sistemin kumanda birimi makinalı tüfekten uzağa, istenirse zırh korumalı bir bölmeye yerleştirilebiliyor. Nişancı, gece ve gündüz görüş kameraları aracılığı ile kumanda birimi ekranı üzerinde gördüğü hedefe ateş edebiliyor. Sisteme uzaktan kumanda edildiği için, nişancının karşı ateşe maruz kalma riski ortadan kalkıyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen STAMP Sistemi, 2006 yılında Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından düzenlenen, Elektronikte Yenilikçilik ve Yaratıcılık yarışmasında Yenilikçi Ürün Ödülünü almıştı.

Hürriyet

-----------------------------------------------------------------------

Bunları Jandarma copu yiyenler yapıyor

ANKARA’da Fransız Büyükelçiliği’nin desteğiyle düzenlenen şarap gecesinde ODTܒlü bir profesörle sohbet ediyorum.

Hoca öğrencilerin başarılarını anlatıyor... Özellikle savunma sanayiindeki teknolojik konularda ODTܒlü mühendislerin başarılarını aktarıyor.

Örnekler veriyor...

Şu anda jandarmanın kullandığı telsizlerden, Güneydoğu’da kullanılan termal dürbünlere, gece görüş cihazlarına kadar birçok ürünün Aselsan’da ODTܒlü mühendisler tarafından yapıldığı anlatılıyor. Füzeleri, sahil güvenlik botlarındaki atış kontrol sistemlerini bir kenara bırakırsak, inanılmaz işler yapıyor bu çocuklar...

Bir ara şöyle diyorum:

- Hocam siz bunları söylerken bir dönem Jandarma’nın ODTܒyü çevirip herkesi coptan geçirdiği günler geldi aklıma ... Hani "bağımsız Türkiye" diye bağırıp ABD bayraklarının yakıldığı günlerde.. Yani jandarmanın "süngü taktığı" günlerde...

Hoca güldü...

Evet, işte, o coplanan çocuklar yapıyor şimdi jandarmanın bu cihazlarını...

PKK’ya karşı termal gözetleme sistemlerini kuruyorlar. Ne garip değil mi?

Acaba diyorum, devlet, örneğin bu çelişkiden bir ders çıkartır mı?

Yoksa devlet yalnızca "gözlerini kapatıp vazifesini yapan" makine midir?

Fatih Çekirge/Hürriyet 19 Kasım 2007
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40

İletigönderen Çetin Taş » Pzr Ağu 31, 2008 14:19

Yazı yeni dikkatimi çekti.Çok güzel bir yazı.Egeliye teşekkürler.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02


Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x