TURKCHE KHONUSALM

TURKCHE KHONUSALM

İletigönderen cenk703 » Pzt Mar 21, 2011 13:06

Bugn shöyle br düsündmde, çhevremdeki insnlrn cogu Turkche konusmuyhor. Hrkes İngilizce-Turkche karısmı bır dil ile iletşm kuruyor.
Özelkle shon zmnlarda ortya ckan intrnet dili denlen zırva ghun geçtikçe dilimzi yhok ediyor.

Yukarıda yazdıklarımı tek bir okumada anladıysanız, ne yazık ki Türkçeniz yok olmaya yüz tutmuş demektir. Günümüzde özellikle gençler arasında yaygınlaşan yabancı kelimeler, her gün daha fazla Türkçemiz ile kalıplaşıyor. Bir milleti savaşmadan yok etmenin tek yolu “kültür emperyalizmi” olduğuna göre, ülkemiz örtülü bir savaş ile karşı karşıyadır.

Bu yazıyı okuduktan sonra hepiniz çarşıya bir çıkın ve elinize aldığınız kâğıt-kalem ile dükkân isimlerini karşılaştırın. Her yabancı isime -1, her Türkçe isime 1 puan verin. En sonunda elde ettiğiniz sayısal değerleri toplayın. Eğer sonuç 10 ve aşağısı ise vay halinize.
Günümüzde ne yazık ki çağdaşlaşma ile batılılaşma birbiri ile karıştırılıyor. Televizyonlarda batı adetlerini özendiren diziler, Atatürkçü görünen İngiliz ve ABD hayranları var olduğu sürece ne kültürümüz nede dilimiz düzeleceğe benzemiyor. Aydınlarımızın gitgide halktan kopması, siyasilerin seçimlerde politika değil fakirlikten bahsetmesi, darbeci ağızlarıyla halk siyasetten ve bilimden anlamaz diyen sanatçılarımız vsvs…
Unutmadan söyleyeyim, birde batı müziği modası başladı. Gençler arasında yabancı şarkıların gitgide yaygınlaşması ile Türkçe müzik dinleyenler alaturka olarak kaldı. Artık bayanlar erkek arkadaşlarını dinlediği yabancı müziğe göre seçiyor, artık gençler arasında Türkçe müzik dinleyenler geri kafalı ilan ediliyor. Demek ki bu ülkede ileri kafalı olabilmek için dilimizi yok saymalı, ne dediğini bilmediğimiz şarkıları anlıyormuş gibi yaparak dinlemeliyiz.

Sıra geldi üniversitelere. Üniversitelerin çoğu yabancı dilde eğitim veriyor. Vermeyenler ise hazırlıkta İngilizceyi zorunlu kılıyor, doktora yapmak İngilizceyi iyi bilmekten geçiyor. Üniversite bittiğinde işyerleri İngilizce bilmeyeni kapıdan içeri bile almıyor. Sakın bana İngilizce dünya dili demeyin. Çünkü bu tür çarpık uygulama sadece bizim ülkemizde var. Çünkü sadece bizim dilimiz gün geçtikçe İngilizceye yaklaşıyor.
Neyse ben bunları kime anlatıyorum ki. Gençler çok meşgul. Bırak gazete okumayı, kitap okuyacak bile vakitleri yok. Çok çalışmaları lazım. Bol bol İngilizce kurslarına gitmeli, ileride işsiz kalmamalı…
Kullanıcı küçük betizi
cenk703
Üye
Üye
 
İletiler: 3
Kayıt: Cum Oca 28, 2011 12:30

Re: TURKCHE KHONUSALM

İletigönderen Balasagun » Pzt Mar 21, 2011 15:56

Oktay SİNANOĞU bir televizyon programında şunları söylemişti:

“Bana soruyorlar, ‘kaç dil biliyorsun?’ Ya ben tercüman değilim. Mesleğim o değil, onu ne soruyorsun? Bana matematiğin neresini biliyorsun, fiziğin, kimyanın nesini biliyorsun? Devlet adamıysa, iktisattan, devlet idaresinden, uluslar arası ilişkilerden anlıyor musun? Bunları sor. Adam İngilizce biliyor diye bakan yapılıyor.”
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: TURKCHE KHONUSALM

İletigönderen cenk703 » Sal Mar 22, 2011 13:04

Ne yazık ki öyle...
Kullanıcı küçük betizi
cenk703
Üye
Üye
 
İletiler: 3
Kayıt: Cum Oca 28, 2011 12:30


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x