Türkçü ve Turancı bir aydın: Seyyit Sultan Galiyev

Tarih olan olayları burda paylaşabilir, yorumlayabilir ve öğrenebilirsiniz

Türkçü ve Turancı bir aydın: Seyyit Sultan Galiyev

İletigönderen Balasagun » Sal Ağu 12, 2014 15:53

Türkçü ve Turancı bir aydın: Seyyit Sultan Galiyev

Resim
Orta Asya’daki Türk halklarını birleştirerek, sosyalist ve birleşik bir Türkistan devleti kurmak isteyen Tatar lider ve düşünce adamı

1917 Bolşevik devriminin dört büyüklerinden biri olan Sosyalist Mir Seyyit Sultan Galiyev (diğerleri Lenin-Stalin-Troçki) Kazanlı bir Tatar Türk’üdür...

Galiyev, 13 Temmuz 1882 yılında bugünkü özerk Başkırdistan sınırları içinde Sterlitamak bölgesindeki Krımsakaly (kırımsakal, kırmıskalı) kasabasına bağlı Elimbetova köyünde dünyaya geldi. İlk eğitimini öğretmen olan babasından aldıktan sonra Kazan’daki Tatar Pedagoji Enstitüsü’ne girdi. Sultan Galiyev bu okulu bitirdikten sonra bir süre öğretmenlik yaptı ve daha sonra Ufa Belediye Kütüphanesi’nde çalışmaya başladı. Galiyev sonra çeşitli gazetelerde çalıştı. 1915’te öğretmenlik mesleğine geri döndü. Bakü’de görev aldığı sırada Azerbaycan Millî Hareketine katıldı. 1917 Şubat Devrimi esnasında Bakü’deydi. Müslüman Kongresi Yürütme Komitesi Sekreterliği için çağrılınca Moskova’ya gitti ve kongrenin bitiminden sonra Kazan’a geçti. Böylece aktif olarak siyasi hayatı başlamış oldu.

Şiddetli muhalif

Sultan Galiyev Kazan’da Müslüman Sosyalist Komitesi’ne (Muskom) katıldı. Bu komitenin lideri Molla Nur Vahitov’du ve ileriki günlerde Galiyev’e rehberlik edecekti. Sultan Galiyev, 1917 yılında Rus Komünist Partisi’ne de girdi. Komünist Parti hiyerarşisi içinde en yüksek dereceli Türk haline geldi. 1918 yılında Molla Nur Vahitov, Çek lejyonerleri tarafından öldürülünce, Sultan Galiyev’in önü açıldı.

Sultan Galiyev Komünist Parti içerisinde daha ziyade Müslümanlarla ilgili görevleri üstlendi. Bunlar Merkezi Müslüman Komiserliği üyeliği, Müslüman Askeri Kollegiyumu başkanlığı, Narkomats’ın resmî yayın organı Jizn Natsionalnostey’in editörlüğü idi. Sultan Galiyev 1920-1923 yılları arasında Stalin’in millî mesellere ve mahallî özerkliklere karşı olumsuz görüş ve eylemlerine en şiddetli muhalefeti yapan isim oldu. Rusya Komünist Partisi’nin sömürgeler politikasına ağır eleştiriler getirdi. Parti içinde doğulu komünistlerden bir muhalefet örgütledi. Son olarak eleştirilerini Stalin’i Velikoruscu (Büyük Rusya) politikalar izlemekle suçlamaya kadar vardırdı. Bu bardağı taşıran son damla oldu.

Kurşuna dizildi

Sultan Galiyev asılsız deliller ve iddialar ile “karşı devrimci örgüt” kurmak suçundan mahkûm edildi ve partiden atıldı. Buna rağmen Komünist Parti içinde oluşturduğu muhalefet bloğu ile ülke siyaseti üzerinde etkili olmayı sürdürdü. Troçki, Zinoviyev, Kamenev gibi isimleri devre dışı bırakan Stalin doğulu komünistlerin muhalefet bloğuna karşı da harekete geçti. Sultan Galiyev 1929 yılında tekrar tutuklandı. Oluşturduğu muhalefet bloğunda yer alan isimlerin hepsi tutuklandı ve tasfiye edildi. Birkaç yıllık hapis ve sürgün cezasından sonra serbest bırakılan bu isimler 1937 yılında tekrar tutuklandı ve aynı yıl içinde hepsi kurşuna dizildi. Sultangaliyev ise üç yıl sonra 28 Ocak 1940’ta Lefortovo Hapihanesi’nde kurşuna dizilerek öldürüldü. 30 Nisan 1990’te Sultan Galiyev’in ve yoldaşlarının itibarları iade edildi.


Türkleri birleştirmek için çalıştı


Sultan Galiyev, Türk halklarını birleştirme çabası sadece toplulukları bir noktaya doğru yönlendirme ve onların oluşturacağı sinerjiyi enternasyonalist savaşta kullanma kolaycılığıyla hareket etmedi. O, Türkleri bir araya getirme çabasının ötesinde kültürel bir birlik için de çalışmıştı. Bütün Türk halklarının birbirleri içinde asimile olmaları ve böylece tek bir millî Türk kimliğini oluşturmaları gerektiğini savundu.

İsmail Gaspıralı’dan aldığı; dilde, fikirde, işte birlik ideali, Sultan Galiyev’in kültürel Türkçülüğünün omurgasını oluşturmaktadır.


Dostlarım!..

İster zifir karanlıkta kaplanmış olsun
Dört bir yan.
İster halkın ağlayıp inlemesi duyulsun ülkede,
İster düşmanların muzaffer kılıçlarının şakırtısı duyulsun,
İster zayıflamış olalım,
Boyun eğmeyin, dostlarım, hep ileri
Atılın!..
Bizi yıldızımız aydınlatır!..
Ölümden korkmayın, dostlarım!..
Cesurca ileri, dostlarım...
İster az olalım,
İster dört bir yanımız sarılmış olsun
Düşmanlarla...
Ölümden korkmayın...
İleri yürüyün...
Hakikat yanımızda, Allah yanımızda...


Yeniçağ, 3 Ağustos 2014
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: Türkçü ve Turancı bir aydın: Seyyit Sultan Galiyev

İletigönderen mithat akar 1923 » Prş Ağu 14, 2014 8:42

KURTULUŞ YOLUMUZ:ATATÜRK'ÜN DEVRİM MODELİ
VE
SULTAN GALİYEV

Sömürgeciliğe ve kapitalizme karşı doğru temellerde ve doğru bir program etrafında örgütlenmek için,anti emperyalizmi kendi bünyesinde barındıran iki ana ilkeyi birleştirmemiz elzemdir.Peki nedir bu iki ana ilke?

Tarihte ve bu gün emperyalizme karşı verilen bağımsızlık savaşlarında iki sac ayağı olarak, Ezilen Milletleri ayakta tutan bu iki temel,devrimcilik ve milliyetçiliktir.Devrimcilikten bahsederken Batıcılığı ve Sivil Toplumculuğu öne çıkaran,ırkçı-bölücü örgütün eteklerinden tutan ve varlığını Atatürk düşmanlığına,Türk Düşmanlığına,din düşmanlığına bağlayan komprador soldan değil;anti emperyalizmi esas alan,kendi tarihinden ve köklerinden beslenen,Türk Ulusal Bağımsızlık Savaşımızı devrimci tarihsel miras olarak kabul eden,Ezilen Dünya Uluslarının Ulusal Kurtuluş Savaşını,Batı'ya ve emperyalizme karşı savunan MİLLİ KURTULUŞÇU soldan bahsediyorum.

Milliyetçilikten bahsederken de Amerikancı-NATO'cu,kendi politikasını anti-komünist anlayışla sığlaştıran,ümmetçiliği Türklük kavramının ve gerçeğinden üstün tutan,Atatürk düşmanı sözde milliyetçilikten değil;tavrını emperyalizme karşı Türk Ulusunun Milli Kurtuluşundan yana alan,diğer Ezilen Milletleri emperyalizme karşı destekleyen gerçek milliyetçilikten bahsediyorum.

Bu iki ana temeli besleyecek ve Türk Ulusunun manevi zenginliğine katkıda bulunacak üçüncü bir ana akım ,İslam aydınlanmacılığını esas alan,İslamiyeti emperyalizmin oyuncağı olmaktan kurtaracak, burjuvazinin ve onun politik kurmaylarının elinden alacak olan, gerçek Müslüman halktan ve aydınlardan bahsetmekteyim.


Bu üç ana damar,yani anti emperyalist devrimcilik ve anti emperyalist milliyetçilikle beraber gerçek İslamiyeti esas alan aydınlanmacı akım,aslında bizim Bağımsızlık Savaşımızda Türk Devriminin önderi MustafaKemal ATATÜRK tarafından bir araya getirilmiş olan Müdafa-i Hukuk Doktrininin ta kendisidir.Bu Doktrin Galiyev tarafından da farklı bir formatta ele alınmış ve Galiyev "Orta Asya Sosyalist Türk Birliği" teorisini,Sömürgeler Enternasyonalizmi ile zenginleştirerek bize tarihte kurumayacak bir kaynak bırakmıştır.

Atatürk'ün Ulusal Kurtuluş Savaşı modeli ve Galiyev'in teorisi tarih ve bu gün tarafından doğrulanmaktadır.Bizim Ulusal Kurtuluş Savaşımızdan sonra bizi örnek alan bir çok millet, emperyalizme karşı savaş bayrağını açmış ve bir cephe oluşturmuştur.

Mısır'da Albay Nasr,Cezayir'de sömürgeciliğe karşı savaşan müslüman halk,Bolivya'da Nutuk ve Kuvvayı Milliye Destanı kitaplarıyla emperyalizme esir düşen CHE,Vietnam,Laos,Kamboçya,Çin,Kore......

Günümüzde Latin Amerika Birliğini esas alan Chavez'in Büyük Bolivar Cumhuriyeti üzerinden temellerini yükselttiği ALBA..Emperyalizme karşı Ulusal Kurtuluş Savaşları ve
Ezilen Ulusların Birliği örnekleri ile Atatürk ve Galiyev'i doğrulamaktadır.

Neden önümüzde denenmiş,sınanmış,başarıya ulaşmış program ve modelleri geliştirmek varken ,çözümü kökü dışarıda olan ideoloji ve

akımlarda arıyoruz öyleyse..Öyleyse "Ya İstiklal Ya Ölüm!"..Öyleyse "Ya Vatan Ya Ölüm!"...Öyleyse "Milletler Bir Olsun,Milletler Eşit Olsun!"
Mİthat AKAR
Kullanıcı küçük betizi
mithat akar 1923
Üye
Üye
 
İletiler: 298
Kayıt: Çrş Ağu 28, 2013 16:18


Şu dizine dön: Türk Tarihi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x