Türkiye AB'ye askeri desteğini çekti!
Türkiye, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde ABye verdiği askeri desteği geri çekti.
AB'nin çeşitli operasyonlarına hava ve deniz unsurlarıyla desteklenmiş tugay düzeyinde desteğini 2000'li yılların başından beri sürdüren Türkiye, kararına, "sıkıntılara çözüm getirilmemesini ve beklentilerinin yanıt bulmamasını" gerekçe gösterdi.
Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Ankara'nın bu kararı, NATO ve AB nezdinde Türkiye'nin en yüksek düzeydeki askeri temsilcisi olan NATO Askeri Temsilciliği (TMR) Başkanı Korgeneral Yılmaz Oğuz tarafından, geçen Mayıs başında AB'ye resmen bildirildi.
Türkiye'nin bu kararını NATO'ya danışmadığı ve bildirmediği, NATO bünyesinde konunun tartışılmadığı öğrenildi.
KARARIN GEREKÇELERİ
Edinilen bilgilere göre, AB'ye iletilen kararda, Türkiye'nin AGSP'yi başından beri desteklediği, AB'nin temel hedefine katkıda bulunduğu, bunu yaparken ortaya çıkan bazı sıkıntıları ve beklentileri de dile getirmeyi sürdürdüğü hatırlatıldı. Şimdiye kadar elle dokunulur bir gelişme görülmediği, Türkiye'nin AB temel hedefine yoğun katkılarının belgelerde sadece bir "ilave" olarak nitelendirilmesinin devam etmesinden kaynaklanan rahatsızlık dile getirildi.
Türkiye'nin AGSP bağlamında tüm yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirdiği de hatırlatılan kararda, Türkiye'nin AB ile ilişkilerindeki gelişmelere değinildi, artık bir aday ülke olmak konumunun geride kaldığı, katılım müzakerelerinin başladığı ifade edildi.
Türkiye, AB'ye katkısını geri çekme kararını bir NATO konusu olarak değerlendirmedi ve "memnuniyetsizliğini yansıttığı" bu kararı NATO'ya resmen duyurmadı. Türkiye bu kararı İttifak bünyesinde de tartışmaya açmadı.
SABIR TAŞTI
Brüksel'deki kaynaklar, AGSP operasyonlarına katkıda bulunan Türkiye'nin, operasyonların planlama boyutuna "kısmen" katıldığını hatırlatarak, Ankara'nın karar ve komutaya katılamaması durumunun devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı uzun süre ifade ettiğini belirtiyor.
Öte yandan, Türkiye'nin, Avrupa Savunma Ajansı ile işbirliği yapması için gerekli idari düzenlemelerin sonuçlandırılması beklentisi de yanıtsız kaldı. AB, Norveç ve Türkiye'nin ajansa katılımı için bazı özel idari düzenlemelere gidilmesini kararlaştırmış, Norveç bu konuda bir metin imzalamıştı. Türkiye'nin katılımını sağlayacak metinin imzalanması ise "AB üyesi" Kıbrıs Rum kesimi tarafından veto edilerek engelleniyor.
Aynı sorun, AB ile bilgi alışverişine olanak sağlayacak bir güvenlik anlaşmasında da ortaya çıkıyor. Rum kesimi, uzun yıllardır üzerinde çalışılmış olan ve sonuç aşamasına gelen bu anlaşmanın imzalanmasını veto yoluyla engelliyor.
Türkiye'nin askeri katkısını geri çekme kararının AB bünyesinde şok etkisi yarattığı, kararın ulaşmasından bu yana bazı "ikna girişimlerinin" sürdürüldüğü belirtiliyor.
Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/18836/türkiye-ab'ye-askeri-desteğini-çekti!.html