
ABD'li muhafazakar gazetelerden Christian Science Monitor, Türkiye'de iftarların siyasi bir içerik kazandığı ve zenginlik göstergesine dönüştüğü yorumunu yaptı.
Yigal Schleifer imzalı haberde, Türkiyede iftar geleneğinin aile içinden çıkarak ekonomik ve sosyal konumun belirlenmesine yönelik büyük bir yemek davetine dönüştüğü belirtildi.
Haberde, Türkiyede şirketlerin ve diğer kuruluşların giderek daha fazla iftar yemeği vermesinin, ülkede dinin kamu hayatında daha geniş yer bulduğunu ortaya koyan örnek olduğuna dikkat çekildi.
Haberde, aralarında Türkiyenin de yer aldığı Müslüman dünyasında iftar yemeklerinin ticarete dönüştüğü kaydedildi. İş çevreleri ve diğer organizasyonların verdikleri cömert iftar yemeklerini adeta bir halkla ilişkiler aracı olarak kullandıkları belirtilerek, bu gösterişin eleştirileri de beraberinde getirdiğine vurgu yapıldı.
Haberde, iftar yemeklerinde gözlenen artışın, dinin ülkede kamusal yaşamda kendisine daha fazla yer bulduğunun ve İslamcı burjuva elitin sayısının arttığının bir göstergesi olduğuna dikkat çektikleri belirtildi.
GÖSTERİŞLİ YEMEKLER
Bir zamanlar orucun aile arasındaki yemekle açıldığı belirtilen haberde artık iftarın giderek siyasi bir içerik kazandığı ve zenginlik göstergesine dönüştüğü savunuldu.
Bahçeşehir Üniversitesinden sosyolog Nilüfer Narlının Bu yemekler çok daha fazla göz önünde ve gösterişli olmaya başladı sözüne de yer verilen gazetede, ayrıca Fethullah Gülen hareketine yakınlığıla bilinen Kültürlerarası Diyalog Platformu Genel Sekreteri Cemal Uşakın neredeyse her akşam bir iftar yemeğine gittiği ve Ramazanda ailesiyle şu ana kadar sadece 2 kez iftar yapabildiği yönündeki açıklaması da yer buldu.
bilkent Üniversitesinden Prof. Özlem Sandıkçı ise, iftarla ilgili yeni eğilimi Hıristiyanların Noeline benzetti. Lüks düğünlerin yapıldığı Çırağan Otelinin, Ramazanda lüks iftar davetlerine evsahipliği yaptığını yazan gazete, otel yetkililerinden birinin Bir şirket için burada iftar vermek bir çeşit statü göstergesi şeklindeki sözlerine de yer verdi.
Kaynak