Türkiye'de Tarihsel Kırılma

Genel & Güncel Konular

Türkiye'de Tarihsel Kırılma

İletigönderen Efe » Cmt Oca 31, 2009 13:48

Hamas’a koşulsuz destek veren Erdoğan diplomasi geleneğini yok saydı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki “Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli” oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le tartışıp salonu terk etmesi, Türk dış politikasında tarihsel bir kırılmayı da beraberinde getirdi.

Krizin arka planda kalan ayrıntıları şöyle:

- Davos’taki kriz, Türkiye’nin yakın dış politika tarihinde bazı ilkleri de beraberinde getirdi. İlk kez bir Türk başbakanı, bir başka ülkenin devlet başkanına “sen” diyerek birinci tekil şahıs kullanarak hitap etti. Erdoğan, diplomatik nezaket kurallarını da yok sayıp, İsrail Cumhurbaşkanı’na, “Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın, biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir” dedi.

- Yine ilk kez bir Türk başbakanının eşi, bir başka ülkenin devlet başkanını “yalancılıkla” suçladı. Emine Erdoğan, başbakan eşi olmak dışında hiçbir resmi sıfatı bulunmamasına karşın, gazetecilerin “Sayın Peres’in sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Söylediklerinin hepsi yalan” yanıtını verdi.

- Erdoğan, salonu terk etmeden önce sinirlerine hâkim olamayıp “Benim için Davos bitmiştir” dedi. Ancak daha sonra sakinleşince tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu belirterek “Ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Peres’i ne de Musevi halkını hedef aldım” açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

- İlk kez bir Türk başbakanı katıldığı bir paneldeki izleyicilerle tartışmaya girdi. Erdoğan, Peres’i alkışlayan izleyicilere, “Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur” diyerek tepki gösterdi.

- Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu sırasındaki söylemiyle ABD’deki Yahudi lobisinin tepkisine neden olmuştu. Davos’ta bu söylemini yineleyip Peres’le tartıştıktan sonra salonu terk etmesi, Erdoğan’ın ABD’de özellikle sözde Ermeni soykırımına ilişkin gelişmelerde Tükiye’ye destek vermekte olan Yahudi lobisini gözden çıkardığı yorumlarını gündeme getirdi.

- Erdoğan, Türkiye’nin kişiler değil ilkeler üzerinden yürütmekte olduğu dış politika geleneğini yok saydı. Kendisi ve eşi doğrudan Şimon Peres’i hedef alan cümleler kurup, diplomatik bir sorunu kişiselleştirdiler.

Davos’ta yaşanan kriz sonrası Erdoğan’ın İstanbul’a dönüşünde bir konuşma yapmasının planlanması ve bunun için gece yarısı sona eren metro seferlerinin ani bir kararla saat 03.00’e kadar uzatılması, iç politika yatırımı olarak değerlendirildi. Erdoğan, son dönemde Saadet Partisi’ne kaymaya başlamış olan İslamcı tabana mesaj vermek için İsrail ile Hamas arasındaki krizi kullandı. Davos’ta gösterdiği tepkiyi, iç politikaya yansıtmak istedi.

Kaynak

damnant quod non intelligunt...
Kullanıcı küçük betizi
Efe
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

İletiler: 1508

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x