Türkiye devrede
İran ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmazlığa, Türkiye aracı oluyor.
Dünya gündeminde önemli yer tutan İranın nükleer faaliyetleriyle ilgili Ankara ile Brüksel arasında çarşamba ve perşembe günleri başdöndürücü bir telefon diplomasisi yaşandığı ortaya çıktı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABnin güvenlik ve savunmadan sorumlu yüksek komiseri Javier Solana arasındaki telefon diplomasisi sonucu İran ile ABnin 25 Nisanda yeniden bir araya gelmesi üzerinde mutabık kalındı. Buluşmanın Viyanada yapılması bekleniyor. Telefon diplomasisi, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttakinin salı günü 6 saatliğine Ankaraya yaptığı sürpriz ziyaret sonrası yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Gül ile görüşen Muttaki, İranın daha önce nükleer faaliyetleriyle ilgili AB ile yürüttüğü müzakereleri yeniden başlatmaya sıcak baktığına dair mesaj verdi. Muttaki, diplomatik bir söylemle Türkiyenin bu konuda yeniden devreye girip girmeyeceğine dair nabız yokladı. Gül, Türkiyenin sorunun "diplomasi yöntemiyle" çözülmesinden yana olduğunu ifade ederek, "mesajı aldığını" Muttakiye hissettirdi.
SOLANAYI ARADI
Muttakinin Türkiyeden ayrılmasından sonra Gül, çarşamba günü Solanayı arayarak, İranın niyetini ABye iletti. Solana da ABnin yetkili kurumlarıyla görüşmesinin ardından Güle geri döneceğini bildirdi. Ankaranın Brükselden beklediği telefon, önceki gün geldi. Solana, ABnin İranın mesajına olumlu baktığını Güle bildirdi. Bunun üzerine diplomatik kanallar üzerinden ABnin yanıtı İrana iletildi ve Tahran yönetiminin müzakerelerin yeniden başlatılması için düşüncelerini daha kapsamlı hale getirmesi istendi. Ankaranın Tahran ve Brükselle yürüttüğü diplomasi sonucu, İran ve ABnin 25 Nisanda yeniden bir araya gelinmesinde mutabık kalındı.
(HÜRRİYET)