Türkiye: Güvenilirliğini Yitiren Müttefik

Türkiye: Güvenilirliğini Yitiren Müttefik

İletigönderen Erkan Güçiz » Prş May 07, 2015 15:17

ABD dış politikasını yönlendiren en önemli düşünce kuruluşlarından biri olan İki-Partili Politika Merkezi’nin (Bipartisan Policy Center) Nisan 2015’de yayınladığı “Türkiye: Güvenilirliğini Yitiren Müttefik” (Turkey: An Increasingly Undependable Ally) başlıklı raporda çarpıcı ifadeler var.

Raporu hazırlayan ekibin başında ABD'nin Ankara eski Büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman var. CIA ajanı Henri Barkey ve “Fal bakarak” iki yıl önceden, Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olacağını söyleyen Svante Cornell ile Halil Karaveli bu rapora katkısı olan kişiler.

Rapordan alınan aşağıdaki kesitte, ABD’nin Türkiye’den memnuniyetsizliği yanında üstü kapalı bir tehdit de var. Bu, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki günlerde nereye sapacağının bir göstergesi olabilir.

“En önemlisi, Türkiye, ABD koalisyon güçlerinin İncirlik hava üssünü arama ve kurtarma görevleri için bile kullanmasına izin vermeyi reddetti.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) bir üyesi Ankara’nın bu kararı, yalnız IŞİD’e karşı kampanyanın etkinliğini azaltmakla kalmaz, Amerikan ve müttefik kuvvetlerinin hayatlarını risk altına sokar.

Türkiye, görünüşte ABD ile işbirliğinde olsa bile, farklı bir stratejik amaç güttüğü için Türkiye ile ABD’nin görüş birliğinde olduklarını konularda sağlam işbirliğini engelleyen anlaşmazlıklara yer açar.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ile Suriyeli savaşçıların eğitiminde yardımcı olmak için Şubat ayında anlaşmış olmasına rağmen, ABD’den farklı olarak hedefinde IŞİD değil, Esad rejimini vardı.

...

İktidarda olduğu sürede AKP Türkiye’de kişi başına Gayri Safi Hasılayı (GSH) üç kat arttırdı; bu, Türkiye’de siyasi gücün büyüyen bir tekel olmasına yardım etti.

AKP'nin seçim başarısı ekonomik büyümenin hızına bağlı olduğundan ekonomik büyümenin hızını devam ettirmek parti merkezi için bir öncelik haline gelmiştir.

Ancak, muhaliflere karşı giderek kısıtlayıcı politikalarla bir arada siyasi gücü sürdürmek amacıyla AKP'nin kısa vadeli büyüme üzerinde odaklanması Türkiye ekonomisinde risk oluşturmaya başlıyor.

Yukarıda sayılan unsurlar, dış ekonomik ortamın gelişen ülkelerin üstündeki olumsuz etkisiyle birleştiğinde, eğer önlem alınmazsa Türkiye’yi çok keskin bir ekonomik krize sürükleyebilir.”


Kaynak: http://bipartisanpolicy.org/wp-content/uploads/2015/04/BPC-Turkey-Alliance.pdf
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x