
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği kabul edildi.
Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine, grubunda en fazla oyu alarak seçildi.
Türkiye, 192 ülkenin oy kullandığı 1. tur seçimlerde gerekli olan üçte iki çoğunluk olan 128 oyun çok üzerinde, 151 oyla BMGK üyesi oldu.
BM Genel Kurulunda herkes, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Daimi Temsilci Büyükelçi Baki İlkin ve Türk heyetini kutluyor.
Avusturya da ilk turda 128 oyu geçerek, 132 oyla seçilmiş oldu.192 üyeli BM Genel Kurulundaki oylamada, BM ülkelerinin daimi temsilcileri oy kullandı.
Türkiye'nin Batı Avrupa Grubundan İzlanda ve Avusturya'ya karşı yarışacağı seçimlerde, Türkiye'nin 2009-2010 üyeliğine seçilmesi için Genel Kurul'da kullanılacak oyların üçte ikisini alması gerekiyordu.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan bir haftadır New York'ta BM'de temsil edilen bölgesel gruplara üye ülkelerin daimi temsilcileriyle çeşitli toplantılarda bir araya geldi ve Türkiye'nin BMGK üyeliği için destek talebinde bulundu.
Türkiye'nin aday olduğu Batı Avrupa grubundan BMGK'ya Türkiye ile birlikte Avusturya seçildi.
Diğer bölgesel gruplarda Afrika bölgesinden Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden Meksika tek aday olarak seçimlere girerken, Asya grubunda İran ve Japonya yarıştı.
Yeni seçilen üyeler görevlerine 1 Ocak 2009'da başlayacaklar.
Seçim neden önemli
Ankara, Türkiyenin 1961 yılından beri üstlenmediği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini elde edebilmesi için 2003 yılından yoğun bir çaba sürdürüyor.
Türkiyenin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine yeniden seçilebilmesi için son 5 yıldır süren yoğun temaslarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Türkiyenin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, muhataplarıyla bir araya gelmiş ve Türkiyenin Güvenlik Konseyi adaylığı için destek istemişlerdi. BM Güvenlik Konseyi seçimleri öncesi, New York'a gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan da seçimlerin yapılacağı son güne kadar BMye üye ülkelerin daimi temsilcileri büyükelçiler ile bir araya gelmiş Türkiyenin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için destek istemişti.
Dördüncü kez BM Güvenlik Konseyinde görev yapacak olan Türkiye daha önce 1951-1952, 1954-1955 ve 1961 dönemlerinde geçici üye olarak Güvenlik Konseyinde yer almıştı.
Buna karşın, Avusturya, sonuncusu 1991-1992 yıllarında olmak üzere, iki dönem Güvenlik Konseyinde bulundu. İzlanda ise, daha önce hiç görev yapmadı.
