'Türkiye'nin fakir olma şansı yok'

Genel & Güncel Konular

İletigönderen Pınar » Çrş Haz 04, 2008 14:21

Yavuz Semerci'nin Habertürk'te yayınlanan Bilgi Odası programının bu haftaki konğu TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'dı. TAV'ın başarı hikayesini anlatan Akın Türkiye kapatılma davasından ve küresel ekonomik krizden etkileni mi sorusu için, Türkiye'nin artık fakir olma şansı yok' dedi.

TAV Yönetim Kurulu Başkanı Akın işe yeni başladıkları dönemi ve yaptıklarını anlattı öncelikle; Bugüne kadar toplam 6 milyar iki yüzmilyon dolarlık yatırımı Türkiye'ye getirdik ve bugün 8 havalimanımızı işletiyoruz. Bu paranın yüzde 90'ı kredi olarak getirdik, diğer kısmı ise öz kaynaklarımıza dayanıyordu. Geçtiğimiz 4-5 yıl içerisinde borç para almak gerçekten kolaydı, ABD'deki kriz patlayana kadar.

Yavuz Semerci: Siz 1997 yılında Atatürk Havalimanı işletmesine talip olarak ilk adınızı duyurdunuz. O zamana kadar tanınmıyordunuz.

"O sırada bu tür bir işe teklif vermek büyük bir cesaretti. Dışardaki bankalar bize pek pozitif bakmıyordu. Biz de finansman ararkan yeterince altyapı çalışması yapılmıyor. Daha çok siyasi yatırımı olarak bakılıyor bu ihalelere. O yüzden dışarıdan fon alınamıyor. Ama gerçekten geri dönüşü olabilen iyi çalışma yapılırsa, iyi bilgi verilirse mümkün oluyor.

Yine de o dönem finansman bulmak o kadar kolay olmadı. İlk başta yuriçinden İşbankası ve Şekerbank bize destek sağladı. Yaşadığımız birçok felakete; deprem, kriz, 11 eylül saldırılarına rağmen bu proje ayakta kaldı.

'İRAN'DA HAKKIMIZDA SORU ÖNERGESİ VERDİLER'

Yavuz Semerci: Siyasi istikrar ekonomiyi patlattı değil mi?

"Evet 2004 yılında yeniden ihaleye girdik, 3 milyar dolara bu işletmeyi aldık, paranın yüzde 40'ını aldık. Ankara ve İzmir de arkasında geldik. Bugün Batum'u işletiyoruz, burası içhatlar gibi işler. Tunus'a 500 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. 2010'da burayı da bitireceğiz. 40 yıl boyunca Tunus'u biz işletiyoruz. İran'a girdik ama hayalkırıklığına uğradık. Orda ciddi bir siyasi kriz var. TAV ismi nedeniyle İsrail'le ilişkili olduğumuza dair haberler bile çıktı İran gazetelerinde. İran Meclis'inde bile neden Türkiye'den teknoloji alıyorsunuz diye önergeler verdiler. İran hala dünyaya kapalı. Şu anda Libya'da bir iş yapıyoruz. Orası da zor bir coğrafya. Tripoli iki sene içinde teslim edilecek. Kahire ise yakında açılacak.

Yavuz Semerci: Peki hep işadamı olmayı mı istediniz?

"Hayır fizik mühendisi olmak isterdim. Ama makine mühendisiyim, anne tarafımda Kayserilik var ondan iş adamı olduk. Kayseri'de her şey küçük yaşta başlar; erken evlenilir, erken iş hayatına atılınır."

Yavuz Semerci: Tüccarlar devletin yatırımının az olduğu yerlerden çıkıyor

"Evet tüccar ve mütahitlerimizin çoğu Rize, Kayseri ve Trabzonlu'dur. Dünyanın en büyük üçüncü otel işletmecisi bir grupla iş yapıyoruz. Onlar için otel yapıyoruz. Temeli atılanlar ile birlikte ülke içinde 12, Rusya'da 4 otelimiz var. İşletenler bize kira ödüyorlar.

Yavuz Semerci: Zeytinburnu'ndaki biraz çirkin değil mi?

"Buralar işadamları için uygundur, 5 yıldızlık hizmet verir ama dört yıldızlıdır ve daha çok ucuzdur."

Yavuz Semerci: Peki araç muayene istasyonları?

"Bu işletmeler Türkiye için büyük kazanç olacak, çünkü birçok kaza araba kusuru yüzünden oluyor. Şimdi artık zorunluluk var, arabaya satılırken bakılacak artık. Dünyanın en modernlerini yapıyoruz. İstanbul'da şu anda 2 tane var, 12 tane yapıyoruz şu anda. Bu işletmemizde 3000 kişi çalışyor. Bugün TAV adı altında ise 17.000 bin kişi çalışıyor. Özelleştireme ile istihdam düştüğü doğru değil."

Yavuz Semerci: Havalimanlarında sizin tarafınızdan çarşaflıların aranmadığı doğru mu?
"Hayır öyle bir riski alamayız, özel sektör olarak biz öyle bir tavizi veremeyiz."

Yavuz Semerci: Yeni oyun aları var mı?

"ABD'deki krizden sonra yeni oyun alanları açılıyor. Kısa vadele işler artık azalıyor. 10 yıllık yatırımlar yaparsınız, uzun vadeli sektörleri tercih edersiniz kazanırsınız. Gençken ben de kısa vadeli işleri istiyordum ama yaşım ilerledikçe uzun vadeli işleri yapmayı tercih ettim."

'EKONOMİ VE SİYASET AYRILMALI'

Yavuz Semerci: Ne oluyor Ankara'da, burada hep komplol teorileri konuşuluyor

"Bence komplo teorileri İstanbul'da üretiliyor, Ankaralılar ise bunları konuşuyor. Siz bugünkü duruma kriz diyebilirsiniz ama demeyedebilirsiniz. Yatırımcı açısından bakarsınız, yatırımcı ülkenin bugünüyle ilgili değil. Dış dünya Türkiye'nin 2015'iyle ilgileniyor. Türkiye'nin artık fakir olma şansı kalmamıştır. Türkiye'nin kuzeyi güneyi, doğu, batısı zengindir. Biz nasıl fakir olabiliriz. 2001 krizinden sonra ülkemizin komşularıyla ilişkileri ve ticareti çok arttı.

Hatta bazı dış yatırımcılar kriz çıkarsa fiyatlar düşer yatırım yaparız diye bekliyorlar. Özellikle İstanbul kendisini ispatlamış durumda. Dış yatırımcılar kapatma davası nedeniyle tereddüt geçiriyorlar ama masadan kalkmadılar. Ekonominin siyasetten ayrı hareket etmesi gerektiğini kavramamız lazım.
2008'de seçim olacak, tüm oyuncular pozisyonlarını ona göre mi alacak? Hiç sanmıyorum. Biz yerel oyuncular olarak bu pastanın adil dağılmasını sağlamamazı gerekir. ABD'de ki kriz bence aşılacak, Büyük bir bankadan kötü bir haber gelmezse, resesyona girilmeyecek. Bugün fon aradığımızda rahatlıkla bulabiliyoruz, bu önemli."

'KAPİTALİZMİN VE KOMÜNİZMİN SENTEZİ YAPILMALI'

Yavuz Semerci: Kapitalistler kapitalizmi para kazandıkça mı sorguluyorlar?

"Yok eskiden söylerdik ama o zaman kimse kaale almazdı. Ben şöyle yorumluyorum: Kapitalizm olması gereken bir model, sosyalizm de şansız değerlendirmelere maruz kaldı. Kapitalizmin son aşaması komünizmdir derken; yaratılan şirketin herkesin olduğunu ben sadece yöneticisiyim diye düşünürseniz çok rahatlarsınız. Ama sosyalist arkadaşların da şirketi yaratanın pay alması gerektiğini kabul etmesi lazım.

Yavuz Semerci: Elron'da da karşımıza çıkan olaylardan sonra, profesyoneller yerine patronlar olsun denmeye başladı.

"Doğru adam, doğru iş, finans ortağının da doğru ortam olması gerekir. Doğru yöneticiyi işin başına koyduğunuz zaman şirke başarılı olacak. Komünizm ve kapitalizmin de doğrularını alıp ortak bir sentez yapılabilir."

Yavuz Semerci: Sermaye piyasasının faydasını gördünüz mü?

"Gördük ve halka açılmaya devam edeceğiz"

Yavuz Semerci: İyi bir Fenerbahçeli olduğunuzu biliyorum? Başkan olsanız Emre'yi alır mıydınız?

"Ben almazdım Emre'yi hayır. İki sol ayaklı, teknik oyuncu fazla takıma. İyi bir Galatasaraylı ve bu da sorun elbette. Zaten bir senedir de oynamıyor."

Yavuz Semerci: Fenerbahçe Fatih Terim'i düşünüyor diyorlar.

"Sanmıyorum böyle bir şeyi."

Yavuz Semerci: Fenerbahçe'ye başkan olmak ister miydiniz?

"Hayır diyemem."

[img]http://img527.imageshack.us/img527/1563/gazeteportsmallsi9.gif[/img]
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x