Ankara, Tahran ve Şam’ı kaybetme pahasına Washington’daki eski müttefiklerine yeniden sarılıyor.
PKK Türkiye’ye kanlı bir dönüş yaptı. Uluslararası Kriz Grubu’nun raporuna göre 2011 yazından bu yana PKK terörü 700 kişinin ölümü ile sonuçlandı.
PKK terörünün dönüşü bir tesadüf değil. Bu doğrudan Türkiye’nin Suriye’deki ayaklanma hareketine desteğinden, Esad rejimine ve onun koruyucusu İran’a karşı aldığı küstah tutumundan kaynaklanıyor. Bunun Batı için olumlu tarafı ise Ankara Washington’daki eski müttefiklerine yeniden sarılıyor.
Türkiye-Suriye bağlantıları 2011 yazında çözülmeye başladı. Şam, o zamandan beri PKK’nın Suriye’de hareketini yeniden serbest bıraktı. Aynı zamanda İran liderleri, Ankara’yı cezalandırmak için, savaştıkları Kürtlerle barış yaparak PKK’nın tüm gücünü Türkiye’ye yönlendirmesine imkân verdiler.
Ankara’nın hesabında bu yoktu.
Esad, on yıldır engellediği PKK’ya Suriye içinde serbesti tanıdı. 1998’de, Türkiye’nin PKK’ya yataklık yapmaya devam ettiği takdirde Suriye’yi işgal edeceği tehdidinden sonra Esad’ın babası uzun zamandır Suriye’de bulunan Kürt militanların üzerine gitti. Esad, bu ilkbaharda 2000 PKK militanın Irak dağlarındaki kamplarından Suriye gelmelerine müsaade etti. Esad’ın Ankara’ya mesajı: “Sen benim düşmanıma yardım edersen ben de seninkine ederim."
Şimdi Ortadoğu’da yerinden oynayan taşlar Ankara’yı eski müttefiki ABD’ye yaklaştırıyor. Türkiye, Batılı Müttefikleri İran veya başka kaynaklı nükleer tehditlere karşı koruyacak NATO Füze Kalkanı Projesinin ülkesine yerleştirilmesine razı oldu.
Soner ÇAĞAPTAY, Wall Street Journal , 25 Eylül 2012
Çeviri: Erkan GÜÇİZ