Haftalardır konuşulan iki dizi var. Biri malum, 'Fatmagülün Suçu Ne ? ', diğeri ise, Türkan Saylan için yapılan 'Türkan' adlı dizi. İkisini dile getirenler arasında inçe bir fark var. İçinde benim gibi vatan sevgisi bulunan ve Türkiye'nin geleceği içim kaygılanıp mücadele eden kesim 'Türkan' dizisinde gerçekleri ne kadar anlatılır diye düşünüp fikir yürütürken, uyuyan ve düşünme bilincini kaybetmiş diğer topluluk ise malum diğer diziyi konuşur oldu!
Değerli dostlarım, böyle dizilerin amacının çok farklı olduğu ortadadır. Adları ne olursa olsun, ister yaprak dökümü, kavak yelleri, aşkı memnu yada küçük kadınlar, hanımın çiftliği ve en son olarakta fatmagü'ün suçu ne, olsun, hepsinin türk aile yapısını bozmak amaçlı yapılmış diziler olduğu ortadadır!
İcerisinden ders cikartilması için bu Film ve dizileri yaptık diyen yapımcıları, senaristleri sizlerin huzurunda kınıyorum!
Bu tür dizilerin yurt dışında da yayınlandığını da düşünürsek, ülke ve halk profili olarak nasıl bir izlenim bıraktığımızı da düşünün bakalım!
Merak ediyorum, Türkiye'nin temel sorunlarını kaleme alıp, çekilen bir dizi var mı?
Bir ailenin yaşamını konu alan bir dizi var mı? Hani her gün evine ekmek getirme çabasını ve eve geldiğinde masası olmadığı icin yerde çalışmak zorunda olan çocuğunu gören bir babanın hayatını anlatan bir tane, 2-3 bölümlük dizi neden yok?
Okumak istiyen, ama maddi zorluklardan dolayı okuyamayan, okuma imkanı olupta sınavlardaki hileler yüzünden hayata küsen bir gençimizi konu alan neden bir dizi yok?
Kızlarını okutmayıp, genç yaşta evlendirip, evlerine mahkum bırakıldığını konu alan neden bir dizi yok?
İşsizliği, sefaleti, yoksulluğu, din sömürüsünü, adaletsizliği, halk arasındaki uçurumu ve daha nicelerini konu alan bir dizi neden yok?
Neden neden neden.. ???
Bu böyle sürüp gider, sorular bitmez, uyuyan halk yarışma ve dizilerle uyumaya devam eder.
Sizlere sormak istediğim bir soru var:
„Tüm bu olanlarda, Türkiye'nin suçu ne ?“
Uyuyan halk kaldığı yerden devam etsin, yani dizi izleyip, Türkiye'nin (ve aslında kendilerinin) temel sorunlarından uzak dursun, bizler yine aydınlatma mücadelemizde yolumuza devam edelim!
Saygılarımla
Ümit Doğancı
23 Eylül 2010