TÜRKLERİN İşkencede Bir Yılı Bekirağa Bölüğü

Kitapları bu bölümde tanıtabilirsiniz.

TÜRKLERİN İşkencede Bir Yılı Bekirağa Bölüğü

İletigönderen Başkomutan » Cmt Haz 19, 2010 2:27


Türklerin İşkencede Bir Yılı Bekirağa Bölüğü

Tanıtım Yazısı'ndan

Usta gazeteci Taylan Sorgun'un kaleminden “Türklerin İşkencede Bir Yılı Bekirağa Bölüğü”

Mustafa Kemal Paşa’nın 13 KASIM 1918 – 16 MAYIS 1919 tarihleri arasında İstanbul’daki ikameti sırasında yapılan hazırlıkları, dönem içerisindeki İttihatçıları ve aynı dönemde Anadolu’yu işgal ederek yeni birtakım ülkelerin temellerini atan İtilaf Devletleri’nin istekleri ile tutuklanan İttihat ve Terakki erkânının Bekirağa Koğuşu diye anılan hapishaneye konulmalarını, oradaki yaşantılarını, Mustafa Kemal Paşa’nın Bekirağa Bölüğü koğuşunu ziyaretlerini, orada yaptığı konuşmaları ve İstanbul’da yaşanan dramatik hadiseleri yaşayanların ve anlatanların dilinden okuyucuya aktarıyor.

Gerçek bir belge ve başvuru kaynağı olan bu kitap; bir gazetecinin araştırmaları ve yaşayanlardan dinledikleridir. Bekirağa Bölüğü Hapishanesi komutan yardımcısı Mülazım Şadi Bey’in, Mustafa Kemal Paşa’nın daha mütarekenin ilk zamanlarında “Küçük Doktor” şifre adını taktığı İttihatçı Doktor Fahri’nin ve o dönemi yaşayan öteki İttihatçıların yazara anlattıkları bu oluşturmaktadır.

Taylan Sorgun 1957 yılında başladığı gazetecilik mesleğini ara vermeden halen sürdürmektedir. 27 Mayıs Müdahalesi ve sonraki zamanları da kulisleri ile yaşayan Sorgun, tarihi dönemlerin önde gelen tanıklarından olmuştur…




1957 yılında gazetecilik hayatına başlayan Taylan Sorgun, o yıl sonunda Başyazarlığı’nı Ahmet Emin Yalman’ın yaptığı, dönemin en etkin gazetelerinden biri olan VATAN Gazetesi’ne geçti. Vatan Gazetesi’nde çeşitli konularda yazan Sorgun, daha sonra siyasi dalda kariyer yapmaya başladı. 27 Mayıs’ı yaşadı. Gazetesi adına Yasssıada duruşmalarını ilk gününden kapanışına kadar izledi. Aynı dönemde AKİS ile birlikte Hür Vatan Gazetesi girişimine katıldı.

Gazetecilik mesleğine Falih Rıfkı Atay’ın başyazarlığını yaptığı Dünya Gazetesi’nde devam eden Sorgun gazetenin üst düzey yönetiminde bulundu. Bir gazeteyi bağımsız olarak yayına sokmak için buradan ayrılan Sorgun, daha sonra 7 Gün Dergisi hareketine katılarak derginin İstanbul Temsilciliği görevinde bulundu. 1980 yılı Haziran ayından itibaren Tercüman Gazetesi’nde mesleğini sürdürmeye devam eden Sorgun, Tercüman’da ‘’günlük yazıları’’ yanında yasaklı dönemden başlayarak siyasi ve iktisadi söyleşiler yaptı. Bunlar bir dönemin belgeleri olarak tarihe aksetti. Vatan Gazetesi’nde çalıştığı yıllarda ‘’ Yakın tarih araştırmacılığına da ilgi duyan Sorgun, İttihat ve Terakki’den başlayan ve 1938’e kadar olan dönemi belgeleri ile araştırdı.

Taylan Sorgun 1957 yılında başladığı gazetecilik mesleğini ara vermeden halen sürdürmektedir. 27 Mayıs Müdahalesi ve sonraki zamanları da kulisleri ile yaşayan Sorgun, tarihi dönemlerin önde gelen tanıklarından olmuştur. Sorgun’un bir gazeteci olarak yaptığı araştırmaları 1904’den başlayan 1938’e kadar devam eden süreçte o süreci yaşayanların anlattıklarına dayanmaktadır ve kaynak olarak başka yazımlarda kullanılmıştır.

Taylan Sorgun’un yayımlanan kitapları

1- Bitmeyen Savaş belgeseli,

2- İttihat ve Terakki belgeseli,

3- İmparatorluktan Cumhuriyete belgeseli

4- Mütareke Dönemi ve Bekirağa Bölüğü belgeseli

Her belgesel o zamanların bilinmeyen taraflarını gün ışığına çıkaran ilk belgesellerdir.Yeni hazırlanmakta olan belgesel çalışmanın adı ise ‘’Yakup Cemil ‘’ dir.

Destek Yayınları
ilknokta.com






...Malta Sürgünleri ve Bekirağa Bölüğü
Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler!

Eğer bir milletin kurtarıcıya gereksinimi yoksa artık millet olmuştur
Sakın kurtarıcı bekleme‚ yoksa sana karşı olan vazifemi yapamadım sayarım

Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha tanıyacaktır

Beni hatırlayınız
Kullanıcı küçük betizi
Başkomutan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 2297
Kayıt: Pzt Eki 12, 2009 23:24

Şu dizine dön: Kitap Tanıtımları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x