AKTARILAN KAYNAKLAR SIR
Unakıtan gizliyor
Maliye Bakanı, CHPli Çöllünün, dernek ve vakıflara ne kadar yardım yapıldığı sorusunu yanıtlamadı. Çöllü, Neden gizliyorsunuz? Yoksa kaynaklar, tanıdık dernek ve vakıflara mı gitti? dedi.
EMİNE KAPLANın haberi ■
Maliye Bakanı, hangi dernek ve vakıflara kaynak aktarıldığını açıklamıyor
Unakıtan gizliyor
© Hangi dernek ve vakıflara ne kadar yardım yapıldığı sorusunu geçiştiren Unakıtana tepki gösteren CHPli Çöllü, Bu kaynaklar, objektif ölçütlerle mi verildi, yoksa eş dost, tanıdık dernek ve vakıflara mı gitti? dedi.
ANKARA - AKP, Deniz Feneri davasının ardından, dernek ve vakıflara yapılacak yardımların ayrıntısına ilişkin bilgi vermeme yaklaşımını benimsedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllünün, hangi dernek ve vakıflara ne kadar yardım yapıldığı sorusunu geçiştirmeyi tercih etti.
AKP hükümeti, 2003 yılında çıkardığı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası ile kamu kurumlarının, kamu yararı gözetilerek dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllere yardım yapmasının yolunu açmıştı. Bu yasaya dayanılarak 2006 yılında çıkarılan yönetmelikle, yardımın hangi koşullarda yapılacağı bazı kriterlere bağlanmıştı. Yönetmelikte, kamu kurumlarının her yıl şubat ayında hangi kuruluşa ne kadar ve hangi amaçla yardım yapıldığını kamuoyuna ilan edilmesi öngörülüyordu.
Çöllü, geçen aylarda Unakıtana söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından hangi dernek, vakıf ve benzeri kuruluşa ne kadar yardım yapıldığını ve yardımların amaç dışı kullanımı ile ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Yönetmeliğin bazı hükümlerini anımsatmakla yetinen Unakıtan ise ayrıntılara girmediği gibi, yardımları da açıklamadı.
Unakıtana tepki gösteren Çöllü, Hangi derneğe, vakfa ne kadar yardım yapıldığı devlet sırrı mıdır? Gizli kalması gereken bir konu mudur? Eğer yaptığınız yardımlarla ilgili bir sorun yoksa bunu halktan neden gizliyorsunuz? 2 yıldır yardım mı yapılmıyor, yoksa kurumlar mı açıklamıyor? Kamunun parası kullanılıyorsa, bunun hesabı da verilmelidir. Bu kaynaklar, objektif ölçütlerle mi verildi, yoksa eş dost, tanıdık vakıflara mı gitti? Eğer iktidar, istediğime veririm, istediğime vermem, bununla ilgili hesap da vermem diyorsa bizden bu anlayışı kabul etmemiz beklenmesin diye konuştu.
Yasa tanımıyorlar
İstanbulun su havzalarındaki AKPli belediyelere 46 dava açıldı, imar planlarının çoğu iptal edildi
Sarıgazi Belediyesinin iptal edilmesi kesin olan ruhsatları belediyeye dava açmama garantisi karşılığında verdiğinin ortaya çıkmasının ardından çok sayıda AKPli yerel yönetimin de benzer uygulamalar nedeniyle davalık olduğu belirlendi.
İSKİnin dava açtığı 4 ilçe ve 11 belde belediyesinin verdiği imar planları mahkemece ya iptal edildi ya da yürütmesi durduruldu. İSKİ, İstanbul sınırları dışındaki AKPli Gebze Belediyesi ve Körfez beldesinin kararları için de yargıya başvurdu.
AYKUT KÜÇÜKKAYA
İstanbulun su havzalarındaki AKPli yerel yönetimler ne yasa ne yönetmelik tanıyor. İSKİ Havza Yönetmeliği dikkate alınmadan AKPli belediyelerce yürürlüğe konulan imar planları ile bu planlar çerçevesince verilen ruhsatların iptali için İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından İstanbuldaki AKPli yerel yönetimlere 4 ilçe ve 11 beldede toplam 46 dava açıldı. Davaların büyük kısmında İSKİnin talebi doğrultusunda ya planlar iptal edildi ya da mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararları verildi. İSKİ, İstanbulluları içme suyu havzalarındaki yerleşim bölgelerinde gayrimenkul alırken dikkatli olmaya çağırıyor.
İstanbulda AKPli yerel yönetimlere İSKİ tarafından açılan imar planlarının iptali davalarıyla ilgili son durum şöyle:
Taşoluk Beldesi (AKP): 3 dava açıldı. 1i iptal edildi, Birinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bir dava halen sürüyor.
Boğazköy Beldesi (AKP): 4 dava açıldı. 3ü iptal edildi, 1 dava sürüyor.
Yasa tanımıyorlar
Çatalca İlçesi (AKP): 8 dava açıldı. 1 plan iptal, 4 planın yürütmesi durduruldu. 3 dava halen sürüyor.
Arnavutköy Beldesi (AKP): 1 dava açıldı. Bu davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bolluca Beldesi (AKP): 1 dava açıldı. Mahkeme iptal kararı verdi.
Gaziosmanpaşa İlçesi (AKP): 2 dava açıldı. Bu davalar sürüyor.
Karacaköy Beldesi (AKP): 1 dava açıldı. Dava sürüyor.
Tepecik Beldesi (AKP): 3 dava açıldı. Hepsinde iptal kararı çıktı.
Samandıra Beldesi (AKP): 6 dava açıldı. 2si iptal edildi, 1 yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 3 dava sürüyor.
Yenidoğan Beldesi (AKP): 6 dava açıldı. 4ü iptalle sonuçlandı. 2 dava halen sürüyor.
Alemdağ Beldesi (AKP): 2 dava açıldı. 1i iptal edildi, 1 dava halen sürüyor.
Ümraniye İlçesi (AKP): 2 dava açıldı. 1 dava iptalle sonuçlandı, diğer dava sürüyor.
Pendik İlçesi (AKP): 1 dava açıldı. Dava sürüyor.
Akfırat Beldesi (AKP): 1 dava açıldı. Yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Sarıgazi Beldesi (AKP): 5 adet dava açıldı. 2si iptal edildi, 1 davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Diğer iki davada ise 2 adet planın parselle ilgili olan kısmı için iptal kararı çıktı.
İSKİnin AKPli yerel yönetimlere açtığı davalar İstanbulla da sınırlı kalmadı. AKP yönetimindeki Gebze Belediyesine 3 adet imar planının iptali için dava açan İSKİ, yine AKP yönetimindeki Körfez beldesindeki belediyeye de bir dava açtı. 4 dava hâlâ sürüyor.
4 beldede ise 3 farklı parti var
İstanbuldaki AKPli yerel yönetimlere 4 ilçe ile 11 beldede toplam 46 dava açan İSKİ; 4 beldede ise farklı partilerden belediyelere dava açtı. DPden Haraççı ve Muratbey beldelerinde açılan davalarda; Haraççı beldesinde bir davada iptal, ikinci davada ise yürütmeyi durdurma kararı verildi. Muratbey beldesinde ise bir dava iptalle sonuçlandı. CHP yönetimindeki Orhanlı beldesinde İSKİ tarafından 5 dava açıldı. Bu davaların 1inde yürütmeyi durdurma kararı çıktı, 4 dava ise sürüyor. ANAVATAN yönetimindeki Taşdelen beldesinde ise açılan bir davada iptal kararı verildi.
Cumhuriyet 24.11.2008