
Kıbrıs Barış Harekatında elleri bağlı savaş esirlerini öldürdüğünü açıklayan tiyatrocu Atilla Olgaç diplomatik krize yol açtı. Yunanistan ve Kıbrıs Rum basını ayağa kalktı. Rum anneler, TVlerde canlı yayınlara çıkıyor ve Barbar Türk tiyatrocunun öldürdüğü belki de benim oğlum diyor. Atilla Olgaç bugün Yalan söyledim diyerek çark etti. Genelkurmay da açıklama yapacak.
Konuk olduğu bir TV kanalında, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, biri 19 yaşında elleri arkasından bağlı savaş esiri olmak üzere, toplam 10 kişiyi öldürdüğünü açıklayan tiyatrocu Atilla Olgaç, Türkiye ile Yunanistan arasından diplomatik skandala yol açtı. Rum basını da Olgaçın ifadelerini delil göstererek Barbar Türkler söylemlerine başladı. Olgaçın Eyleminin Türkiyenin de taraf olduğu Cenevre sözleşmesine aykırı olduğu bildirildi. Olgaç ise gelen tepkiler üzerine çark edip Yalan söyledim dedi.
GENELKURMAY DA RAHATSIZ
Olgaçın açıklamalarından Genelkurmay Başkanlığının da rahatsızlık duyduğu ve Olgaçın KKTCdeki askerlik süre ve görevine ilişkin bir açıklama yapacağı öğrenildi. Atilla Olgaçın, 1. Barış Harekatı ile 2. Barış Harekatı arasında Ağustos 1974te Kıbrısta toplam 20 gün askerlik yaptığı, Değişme Birliği ile adaya geldiği, 20 gün sonra da Türkiyeye geri gönderildiği ve Lefkoşadaki Alay kantininde görevli olduğu öğrenildi.
Olgaça, Kıbrıstaki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında geçirdiği 20 gün boyunca silah da verilmedi. Askerliğinden önce de Devlet Tiyatrosu sanatçısı olan Atilla Olgaçın dönemin Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Hilmi Özeni devreye sokarak kantinden görev almasını sağladığı bildirildi. Halen Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Hilmi Özen, aynı zamanda Rauf Denktaşın da kültür-sanat danışmanıydı.
RUM TVLERİNDE ANNELER KONUŞUYOR
Olgaçın açıklamaları üzerine gün boyu Güney Kıbrıs radyo ve TVlerinde oğullarını 1974te kaybeden anneler konuşmaya başladı. Rum annelerin Benim oğlum öldüğünde 19 yaşındaydı. Barbar Türk tiyatrocunun öldürdüğü benim oğlum olabilir biçiminde açıklamalar yaptılar. Bazı anneler de kayıp çocuklarının Olgaç tarafından öldürülmüş olabileceğini anlattılar.
Rum ve Yunan TVlerinde Olgaçın sözleri üzerine, savaş hukukunu düzenleyen, Türkiye'nin de onayladığı 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesini de gündeme getirdi. Sözleşme "Esir statüsünde veya ele geçirilen bir askerin yaşam hakkı ihlal edilemez, aşağılamak, temel ihtiyaçlarından yoksun bırakmak da savaş suçudur hükmünü taşıyor. Sözleşme, silahını bırakmış veya savaşamayacak durumda olan kişilere insanca muameleyi şart koşuyor; öldürmeyi, ayrımcılığı, işkenceyi, rehin almayı, aşağılamayı yasaklıyor.
ÇARK ETTİ
Olgaç tepkilerin ardından tamamen kendi kafasından yarattığı bir senaryoyu açıkladığını öne sürdü ve Biri esir, 10 kişiyi gerçekten öldürdüm cümlesi tamamen savaşın kötü ortamını, acımasızlığını, vahşetini, insanları şoke ederek anlatmak adına tarafımdan yazılmış bir senaryodur. Bunu bir senaryo olduğunu açıklama fırsatı bulamadım. Çünkü reklam dönüşü program bitti. Anlattığım olayın gerçekle bir ilgili yok dedi. Olgaç bir gün önce ise TVde Ben ne yazık ki bu vatan için gerçek hayatta 10 kişiyi gözlerinin yaşına bile bakmadan kurşuna dizdim. Kıbrıs Barış Harekatına katıldım. İlk öldürdüğüm çocuk 19 yaşında, esir düşmüş bir askerdi. Elleri arkadan bağlıydı. Silahı yüzüne doğrulttuğumda yüzüme tükürdü. Alnından vurdum, öldü. Sonra 9 kişiyi daha öldürdüm. Öldürdükten sonra gidip karargâhta ağlıyor, ertesi gün yine öldürüyordum demişti.
KIBRIS HAREKATINDA ASKERDİ
Tiyatro ve dublaj sanatçısı Atilla Olgaç, 28 Temmuz 1944de İstanbul'da dünyaya geldi. Kimya mühendisi olmayı kafasına koyan Olgaç, babasının telkinleriyle oyuncu olmaya karar verdi ve Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nü bitirdi. 1973 yılında askere giden Olgaç, Kıbrıs Çıkartması'na katıldı. Gazi unvanı alan Olgaç, 1970 yılında evlendi. 13 yıl sonra boşanıp, ikinci evliliğini Nurhan Damcıoğlu ile yaptı. 10 yıl sonra yeniden boşandı ve bu kez Türkan Olgaç'la evlendi. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Kılıç karakterleriyle daha iyi tanınan Olgaç, "Şirinler" isimli çizgi filmde de Gargamel adlı karakteri seslendirdi. Olgaç, 45 yıllık sanat yaşamı boyunca Pars Narkoterör, Yağmurdan Sonra, Kurtlar Vadisi, Kibar Ana, Gözlerinde Son Gece, Vur Hançerini Kadınım, Osmancık gibi yapımlarda rol aldı.
Kaynak