Vahim bir hukuk hatası
Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, DTP destekli bağımsız vekil Sebahat Tuncelin milletvekili seçildiği için tahliyesinin çok vahim hata olduğunu söyledi. Kanadoğlu, "Seçimden önce işlediği suç dokunulmazlık kapsamı dışındadır" dedi.
Hürriyet'te yer alan habere göre '367 formülü'nün mimarı Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, DTP'nin desteğiyle İstanbul'dan bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel'in, tahliyesinin "Vahim bir hukuk hatası olduğunu" savundu.
Kanadoğlu, "Yalnız DTP'li değil, hangi partiden olursa olsun, milletvekili seçiminden önce devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı işlendiği öne sürülen suç, dokunulmazlık kapsamı dışındadır" dedi. Kanadoğlu, Tuncel'in durumu hakkında şunları söyledi:
YARARLANAMAZ
"Milletvekili seçilen Tuncel hakkında, bölücü örgütle ilişkisi nedeniyle hakkında seçimlerden önce soruşturma başlıyor. Soruşturma seçimden önce başlandığı için yasama dokunulmazlığı ile ilgili hükmün uygulanması olanağı da ortadan kalkar. Tuncel, bu durumda yasama dokunulmazlığından yararlanamaz. Çünkü, yasama dokunulmazlığı kazanılmamıştır. İşlediği öne sürülen suçtan dolayı soruşturmanın yürümesi gerekir. Tuncel, milletvekili olduğu için tahliye edilemez. Böyle bir karar, hukuki bir hatadır. Anayasa'nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığına getirdiği ayrı hali gözardı edilmiştir. Anayasa'nın 14. maddesine aykırı suç işlediği öne sürülen kişinin, milletvekili seçilmesi halinde soruşturma durdurularak, Meclis'e göndermeyi mahkeme yapamaz."
ADALET BAKANLIĞI NE DİYOR?
Sebahat Tuncel'in serbest bırakılmasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Hürriyet'e "Tuncel, yalnız milletvekili olduğu için salıverilmedi. Dosyadaki delil durumu, tutuklu kaldığı süre, milletvekili seçildiği için kaçma ihtimalinin ortadan kalkmış olması da değerlendirildi. Ayrıca, Tuncel serbest bırakılmamış olsaydı, bu konuda iç ve dış tepkileri de olacaktı. Salıverilmeyle bunlar da ortadan kalktı" dedi.
Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/23071/vahim-bir-hukuk-hatası.html