Vergi iadesi kalktı, KDV tahsilatı %80 azaldı

Genel & Güncel Konular

Vergi iadesi kalktı, KDV tahsilatı %80 azaldı

İletigönderen Türk-Kan » Prş Mar 22, 2007 12:26

Vergi iadesi kalktı, tahsilat %80 azaldı

Vatandaşların Ocak ayından itibaren fiş-futara toplamayı bırakması yüzünden Şubat’ta tahsil edilen KDV miktarının yüzde 80 azaldığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanının yasayı Meclis’e iade etmişken vergi iadesinin yeniden getirilmesi istendi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bu yıl şubat ayında tahsil edilen Katma Değer Vergisinin (KDV), geçen yıla göre yüzde 80 oranında azaldığını belirterek, “Hazır, Cumhurbaşkanı Sezer yasayı Meclise iade etmişken vergi iadesi yeniden getirilmeli” dedi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, vergi iadesinin kaldırılacağının açıklandığı günlerde bunun kayıtdışılığı artıracağı uyarısında bulunduklarını ifade ederek, Şubat ayı bütçe uygulama sonuçlarının, uyarıda ne kadar haklı olduklarını ortaya koyduğunu ifade etti. Buna göre, 2006 Şubat ayında 647 milyon YTL olan beyana dayanan KDV’nin, bu yıl Şubat ayında yüzde 82.4 azalarak, 114,3 milyon YTL’ye gerilediğini kaydeden Aygün, şöyle devam etti:
“Stopaj yoluyla alınan KDV yüzde 55 azalarak 31 milyon YTL’de kaldı. Şubattaki toplam KDV geliri ise yüzde 80 azaldı ve 146 milyon YTL’ye indi. 2006 yılı Şubat ayında toplam 717 milyon YTL KDV tahsil edilmişti.

Maliye Bakanlığının, KDV gelirlerindeki azalmayı KDV gelirlerinden yapılan ‘ret ve iadelerle’ açıklamaya çalışacaktır. Ancak ret ve iadeler de dahil edildiğinde Şubatta KDV tahsilatında yüzde 60 oranında azalma yaşandığı gözlenecektir. İhracata yapılan KDV iadesi dikkate alındığında bile yüzde 26’lık bir azalma yaşandı.”

Mükelleflerinin Ocak ayında topladıkları KDV’yi Şubatta vergi dairelerine beyan ederek ödediklerini hatırlatan Aygün, “Şubatta yaşanan bu gelişme, vergi iadesi alamayacağını bilen vatandaşların, Ocak ayından itibaren fiş-fatura toplamayı bırakmalarından kaynaklanmaktadır” dedi.
Vergi iadesinin kaldırılmasının, “kayıtdışılığın ekmeğine yağ sürdüğünü” ifade eden Aygün, vatandaşların fatura ve fiş toplanmaması nedeniyle vergi gelirlerinde 4 milyar YTL’lik kaybın ortaya çıkmasının beklendiğini belirtti.

Vergi iadesi yeniden getirilmeli

Vergi iadesi kaldırılarak asgari geçim indirimi uygulamasının getirilmesini öngören yasal düzenlemenin, bir maddesinin yeniden görüşülmesi istemiyle TBMM’ye iade edildiğini anımsatan Aygün, “Hazır yasa yeniden TBMM gündemine gelmişken, yanlışın neresinden dönülürse kardır denilerek vergi iadesi sistemi yeniden getirilmeli ve yeni getirilen asgari geçim indirimiyle birlikte uygulanmalı. Eğer bu yanlıştan dönülmez ise gelecekte daha yüksek bir fatura ödenebilir” dedi.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x