Vicdani retçi değil T.C. ve TSK retçisi

ARI, TESEV, Açık Toplum Vakfı, HYD, Genç Siviller, GTP, SODEV, Bianet, STGM, TÜSEV, MAZLUMDER, STEP, LGBTT, Barış ve Kardeşlik Forumu, Türk Demokrasi Vakfı, LDP, Küresel BAK vesaire...

"Laik, Kemalist değerlere dayanan ordu, inançlarıma aykırı"

İletigönderen antalyalim » Cmt Oca 02, 2010 22:10

'Vicdani' değil 'imani' retçi!

Türkiye'de bir ilk: "Laik, Kemalist değerlere dayanan ordu, dini inançlarıma aykırı" diyerek askere gitmiyor!

ENVER Aydemir adlı vicdani retçi, 24 Aralık 2009 günü Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak “vicdani ret” konulu bir panele konuşmacı olarak katılmak üzere geldiği İstanbul’da asker kaçağı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Habertürk'ün haberine göre Aydemir, zorunlu askerliği reddettiği için ilk olarak 31 Temmuz 2007 tarihinde tutuklanmıştı. Yaklaşık iki ay cezaevinde kalan Aydemir yapılan ikinci duruşmada iki gün içinde birliğine teslim olması istenerek tahliye edilmişti. Ancak Aydemir, birliğine teslim olmayınca asker kaçağı olduğu gerekçesiyle yine tutuklandı.

Türkiye’de daha çok savaş, karşıtlığı veya politik nedenlerle askerlik reddedilirken ilk defa Aydemir, İslami inançlarını ileri sürerek askere gitmeyi reddetti. Aydemir, laik, Kemalist değerlere dayanan ordunun dini inançlarına aykırı olduğunu belirterek, görev yapmak istemediğini belirtti.

‘SAYGI DUYULMALI’

İslamcı çevreler, Aydemir’in kararının daha çok imani nedenlerden olduğunu söyleyerek, onun için vicdani retçiden çok “imani” ya da “İslami ret” kavramının kullanılmasının daha doğru olduğunu söylüyor. Mazlum Der, Aydemir’in dini nedenlerden dolayı askerlik görevini reddeden ilk kişi olduğunu söylerken, İlim ve Kültürel Araştırmalar Vakfı iman gerekçesiyle askerlik yapmayı reddedenlerin bu kararına saygı duyulmasını istedi.

İm (Kod): Tümünü seç
http://haber.gazetevatan.com/Vicdani_degil_imani_retci_/279503/1/Manset
"Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" :turkiye:
Kullanıcı küçük betizi
antalyalim
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı
 
İletiler: 522
Kayıt: Sal Ara 16, 2008 21:39
Konum: Evden

Vicdani retçi değil T.C. ve TSK retçisi

İletigönderen Urunguj » Sal Mar 02, 2010 2:30

Okuyacaklarınız nasıl yönetilip nereye savrulduğumuzu açık bir şekilde açıklıyor:

Resim

Askeri cezaevlerinde inceleme yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Eskişehir askeri cezaevinde tutuklu bulunan [b]“vicdani retçi” Enver Aydemir’le de görüştü.[/b]

Bu görüşmeden sonra bazı komisyon üyelerinin, Aydemir’in gerçekten “dini inancı” gereği mi, yoksa T.C. ve TSK’nın değerlerine karşı olduğu için mi askerlik yapmayı reddettiği konusunda şüpheye düştüğü ve bunun ortaya çıkarılmasına karar verdiği öğrenildi.

Milletvekillerinin, “vicdani retçi” hakkındaki izlenimlerini aktarmadan önce Enver Aydemir’in kim olduğunu hatırlatalım.

İktidar yandaşı medyanın büyük destek verdiği, Uluslararası Af Örgütü’nün* de serbest bırakılması için kampanya düzenlediği Enver Aydemir, 2007’de asker kaçağı olduğu gerekçesiyle yakalanıp, birliğine teslim edildi. “İslâmi inançları gereği” askerlik yapmayı reddedince de tutuklanıp, Eskişehir Askeri Cezaevine gönderildi. İlk duruşmasında tahliye edilip, 2 gün içinde birliğine mevcutsuz olarak teslim olması istendiği halde Aydemir, teslim olmadı. İstanbul’da, “Her Türk asker doğmaz” adlı bir toplantıya katılan Aydemir, bir kez daha asker kaçağı olduğu için yakalandı ve Eskişehir’deki 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı’nda bulunan iki ayrı askeri mahkemede yargılanmasına başlandı. 6 aydan, 5 yıla kadar hapsi istenen Aydemir, savunmasında şunları söyledi:

“Vicdani kanaatlerim nedeniyle mevcut düzen içerisinde laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti adına Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askerlik yapmam mümkün değildir. Ben vicdanen Allah’ın ve Kuran-ı Kerim’in emirlerinin doğrudan doğruya uygulandığı bir rejimle yönetilen ülke adına askerlik gibi önemli bir vazifeyi yapabilirim. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sisteminin benim düşündüğüm anlamda bireylere yeterli hak ve özgürlükleri tanımadığı için bu ülke için askerlik yapmam mümkün değildir…

Yargılamalarım neticelendikten sonra dahi askerlik yapmak amacıyla birliğime teslim edilirsem yine askerlik yapmayacağım. Bunun yerine ortak yaşamın gerekleri uyarınca belli kamu hizmetlerini yapabilirim. Ancak bu hizmetleri kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kurum ve kuruluşlarında yapmayacağım…”


Cezaevinde askeri elbise giymeyi reddeden ve kurallara uymayacağını açıklayan Aydemir, mahkemeye de eşofman ve ayaklarında terlikle çıktı.

Komisyon Üyeleri Rahatsız Oldu

Askeri cezaevlerini inceleme kararı alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Mamak’tan sonra Eskişehir Askeri Cezaevi’ne gitti. Komisyon üyeleri burada Enver Aydemir’le de görüştü. Kurallar uymadığı, askeri elbise giymediği ve çıplak ayaklı dolaştığı görülen Aydemir’in tutum ve konuşmaları milletvekillerini dahi rahatsız etti.

Milletvekilleri, Enver Aydemir’in gerçekte tam bir “vicdani retçi” olduğu konusunda da ciddi şüpheye düştüler. Aydemir’in dini inançları gereği, hiçbir şekilde askerlik yapmama değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri ve TSK’nın yapısına karşı olduğu için askerlik hizmetinden kaçtığı şeklinde izlenim edinen milletvekilleri, bu iki durum arasında önemli fark bulunduğuna dikkat çekerek, gerçeğin net şekilde tespit edilip, kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesini kararlaştırdı.

Aslında Askeri Mahkemedeki savunmasında söyledikleri, Enver Aydemir’in durumunu tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Gerçekler ortada olduğu halde, birilerinin ısrarla Aydemir’i “vicdani retçi” diye takdim ederek, onun üzerinden bazı misyonları yerine getirmeye çalıştığı bildiriliyor!


İm (Kod): Tümünü seç
*http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR44/002/2010/en

Haber: http://www.avazturk.com/vicdani-retci-degil-t_c_-ve-tsk-retcisi_haberi_965.html





Kişisel görüşüm cumhurbaşkanımız da başbakanımız da vicdani retçi değil!
Kullanıcı küçük betizi
Urunguj
Üye
Üye
 
İletiler: 222
Kayıt: Cmt Ara 05, 2009 0:44

Re: Vicdani retçi değil T.C. ve TSK retçisi

İletigönderen Deli Haydar » Cmt Haz 19, 2010 17:07

"Laik TSK'da Askerlik Yapmayacağım"
Odatv / 18 Haziran 2010


TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun askeri cezaevlerinde inceleme yapmasının iki sebebi vardı.

Biri “İslami inançları” gereği askerlik yapmayı reddeden Enver Aydemir’in hapis cezasına çarptırılması, diğeri de Kayseri Hava İkmal Komutanlığı’nda görevli üç astsubayın askeri belgede tahrifat yaptıkları ve “Işıkevler mensubu” oldukları iddiasıyla tutuklanmasıydı.

Kayseri’deki olay için özellikle cemaat medyası bastırdı, bu konuda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e çok sayıda talep gitti. O da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Zafer Üskül’ün devreye girmesini istedi.

Eskişehir cezaevinde olan “vicdani retçiEnver Aydemir ise sadece iktidar medyası değil, Batı’daki insan hakları örgütlerince de desteklendi. Türkiye’de vicdani ret uygulamasına geçilmesini isteyen AB ve Avrupa Konseyi, konuyu hemen gündemine alırken, TBMM ve iktidara, Aydemir’le ilgili çeşitli dilekçeler ulaştırıldı.

Bu gelişmeler üzerine Başkan Üskül, Eskişehir ve Kayseri askeri cezaevlerinin denetlenmesi amacıyla bir alt komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Ancak CHP ve MHP’li üyelerin, “Madem öyle, Hasdal’a da gidilsin” önerisi üzerine kapsam genişletilip, listeye Hasdal’ın yanı sıra Mamak Cezaevi de alındı.

Aydemir'den Hiç Söz Edilmedi

Komisyon üyeleri ilk olarak, Enver Aydemir için Eskişehir askeri cezaevine gitti ve kendisiyle de görüştü. Buna rağmen hazırlanan raporda Aydemir’den tek kelimeyle bile söz edilmediği görüldü.

Bunun sebebini sorduğumuz komisyon üyeleri, görüşmede Aydemir’in tavır ve konuşmalarından “inançları gereği vicdani retçi” olduğu konusunda şüpheye düştüklerini, sonrasında yaptıkları araştırmada da gerçek bir “vicdani retçi” olmadığı sonucuna varıp, gündeme taşımaktan vazgeçtiklerini söylediler. Bu konuda tüm komisyon üyelerinin fikir birliğine vardığı, AB veya Avrupa Konseyi’nden gelecek eleştiri ya da sorulara ise “Vicdani retçi, dünyanın her yerinde, herhangi bir ordusunda, hiçbir şarta bağlı olmadan askerlik yapmayı reddedendir. Oysa adı geçen kişi böyle değil” cevabının verilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun, Enver Aydemir hakkında bu sonuca varmasında Askeri Mahkeme'de yaptığı şu savunmanın etkili olduğu bildirildi:

Vicdani kanaatlerim nedeniyle mevcut düzen içerisinde laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti adına Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askerlik yapmam mümkün değildir. Ben vicdanen Allah’ın ve Kuran-ı Kerim’in emirlerinin doğrudan doğruya uygulandığı bir rejimle yönetilen ülke adına askerlik gibi önemli bir vazifeyi yapabilirim. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sisteminin benim düşündüğüm anlamda bireylere yeterli hak ve özgürlükleri tanımadığı için bu ülke için askerlik yapmam mümkün değildir…

Yargılamalarım neticelendikten sonra dahi askerlik yapmak amacıyla birliğime teslim edilirsem yine askerlik yapmayacağım. Bunun yerine ortak yaşamın gerekleri uyarınca belli kamu hizmetlerini yapabilirim. Ancak bu hizmetleri kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kurum ve kuruluşlarında yapmayacağım…


Komisyon raporunda, “vicdani ret” ve Enver Aydemir konularına hiç girilmese de, Aydemir’in şiddetle protesto edip, uymadığı “askeri elbise giyme” uygulaması ve katı disiplin, tüm sivil mahkumların ortak sorunu olarak eleştirildi.


Müyesser Yıldız
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21


Şu dizine dön: Türkiye Ağı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x