
Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük mayınlı toprağın, 5 yıl içinde temizleyen yabancı şirkete 44 yıllığına devrini öngören tasarı, sert tartışmalara yol açtı. CHPli Ergin, AKP, bu işte ısrarcı olursa kesinlikle yabancı telkini olduğunu düşünürüz dedi.
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR YABANCIYA SATILIYOR
Mayınlı arazide yabancı sermaye baskısı
Gürol Ergin, AKP, bu arazileri yabancı şirketlere verme isteğinde ısrarcı olursa, bunda kesinlikle yabancıların telkini olduğunu düşünürüz dedi.
Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük mayınlı toprağın, 5 yıl içinde temizleyen yabancı şirkete 44 yıllığına devrini öngören tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun toplantısında gerilime neden oldu. CHP ve MHPli komisyon üyeleri, mayınlı alanın, toprakların kullanılması karşılığı değil maddi külfeti karşılığı temizlenmesi önerilerini yineleyince, sert tartışmalar yaşandı. Komisyon toplantısına ara verildiği saatlerde, AKPli komisyon üyelerinin strateji belirlemek üzere özel bir toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi. Komisyonun CHPli üyesi Gürol Ergin, AKP Hükümetinin mayınlı arazileri özel sektöre devretme konusundaki ısrarına bir anlam veremediklerini belirterek, GAP eylem planına bütçe haricinde 1 milyar YTL ek ödenek ayıran bu iktidar, mayınlı arazilerin devlet eliyle temizlenmesine de para ayırabilir. AKP, bu ısrardan vazgeçmezse, aklımıza farklı düşünceler gelecek dedi. Ergin, Başbakan Erdoğanın GAP için ayrılan 26 milyar YTL ödenekle oy avcılığı yaptığını, ancak mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda ise özel sektöre güvenildiğini söyledi.
O araziler halkın malı
Ergin, Bugün mayınlı arazileri konuşuyoruz. AKPliler, arazileri, 44 yıllık kullanım hakkı karşılığında yerli veya yabancı şirketlere vermek istiyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kalkınması konusunda samimiolan bir iktidarın, bu arazileri yöre halkına vermek için de bir çaba göstermesini beklerdik. Bu durumda, GAP için açıklanan düşüncelerin de samimi olmadığı ortaya çıkmıştır diye konuştu. CHPli üyelerin, mayınlı araziler konusunda AKP Hükümetine dışarıdan baskı yapıldığı yönünde bir kuşkusu olduğunu söyleyen Ergin, Hükümetin öne sürdüğü gerekçe, maddi güç yetersizliğiydi. Para verip temizletemeyeceklerini söylüyorlardı. Aynı hükümet, GAPa bir yıl için 1 milyar YTL ayırabiliyorsa, oranın temizlenmesine de para ayıracak durumda demektir. Bu gerekçe ortadan kalkmıştır. Hâlâ özel şirketlere kiralama isteği dile getirilirse, bunda kesinlikle yabancıların telkini olduğunu düşüneceğiz dedi.

Turistler artık arazi fotoğrafı çekiyor
TBMM Genel Kurulunda, Yabancılara Mülk Satışını Yeniden Düzenleyen Tapu Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine dün devam edildi. Verilen önergeyle, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunununda, yabancı yatırımcıların taşınmaz edimini sağlamak için yeni düzenlemeye gidilmek istendi. Önergeye, CHP ve MHP milletvekilleri karşı çıktı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Bu toprakları satmak mı istiyorsunuz diye tepki gösterdi. Bunun ardından önerge geri çekildi. Daha sonra, Tasarı üzerinde konuşan CHPli Atila Emek, AKPnin, önce verdiği sonra geri çektiği, yeni madde ihdas edilmesini öngören önergeyle, oldu-bitti yapmak istediğini söyledi. MHPli Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ise ülke güvenliğine ait stratejik yerler belirlenmeden tasarının aceleyle geçirilmek istendiğini belirtti. Serdaroğlu, En çok toprak satılan yerler Antalya, İstanbul, Muğla, Hatay ve İzmir. Tarihi ve turistik yerlerin fotoğrafını çeken turistlerin yerini satılık arazilerin fotoğrafını çeken girişimciler aldı dedi. Serdaroğlu, TOKİnin yabancılara konut yapacak olmasını da eleştirerek, 2007de yabancılara 2 milyar 952 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını kaydetti. Serdaroğlu, Fatih Sultan Mehmet, İstanbulu fethettiğinde, fethettiğim yerleri yabancılara satanlar Allahın gazabına uğrasın der diye konuştu.
Kaynak