Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular "Sudan"

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecinde Osmanlıya ait bölge coğrafyasında verilen mücadelenin izleri...

Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular "Sudan"

İletigönderen Türk-Kan » Sal Şub 19, 2008 19:34




Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular "Sudan"

[img]http://img340.imageshack.us/img340/9585/resim1mo4.jpg[/img]


Ortadoğu ile Türkiye'nin tarihsel, duygusal ve sosyal bağları ortak kader ile varoluş kavgası koşullarından kalan izler ışığında yeniden hatırlatılıyor. TRT, 13 ülkede 13 temel öykü etrafında dostluk, dayanışma, Türkiye sevgisi ve pek çok bağı anlatan yepyeni bir belgesel yapım ile karşınızda... "Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular"...

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecinde, Osmanlıya ait bölge coğrafyasının kızgın çöllerinde, geçit vermeyen dağlarında ve Osmanlı için stratejik öneme haiz diğer Anadolu gençlerinin verdiği ölümsüz mücadelenin izleri keşfedilerek bu mücadeleden kalan dostluk ve dayanışma öyküleri belgesel formu içerisinde yer alıyor.

Osmanlıdan kopan ülkelerde halen yaşayan ya da aile geleneği içerisinde aktarılarak bu güne kadar gelen o döneme ait izler ve hatıralar gündeme geliyor. Özellikle Ortadoğu ülkelerindeki Türkiye dostluğunun tarihsel kaynakları gün ışığına çıkıyor. Büyük bir kısmı ilk defa gündeme gelecek olan bu öyküler ile harmanlanan belgeler, hatıralar ve söyleşiler dışında yapımda kısa bir tarihsel bilgi de sunuluyor.

Sudan bölümünde ünlü Sudanlı mücahid Zenci Musa'nın hayatı anlatılıyor.

Trablusgarb savaşına gönüllü katılarak Osmanlı safında bir ömür savaşan Zenci Musa, 1. Dünya savaşında Teşkilat-ı Mahsusa reisi kuşçubaşı Eşref Bey'in emir eri olarak bir çok cepheye koşmuş sıra dışı bir kahraman. İri cüssesi, yufka yüreği ve yiğitliğiyle ün yapan Musa, Edirne'nin geri alınışına, Yemen'e silah ve altın kaçırılışına ve kanal harekatına katılır. Savaş sonrası İstanbul'da Anadolu'ya silah kaçıran karakol cemiyetinde yer alır. İngiliz İşgal komutanının işbirliği teklifine sert bir cevap verir ve tarihe geçen ve bugünde geçerli olan ünlü sözünü yüzüne haykırır:" sizinle daha işimiz bitmedi"...Hastalanınca Üsküdar'daki Özbekler tekkesinde inzivaya çekilir ve orada vefat eder. Bavulundan bir Kuran-ı Kerim, bir Osmanlı haritası, Kuşçubaşı Eşref'in resmi ve kefeni çıkar.

Zenci Musa, bir Osmanlı mücahidi olarak yaşamış ve öyle ölmüştür. Kara Afrika'nın temiz ve onurlu kimliğinin simgesi olan Musa'nın hayatı ve Sudan'daki Osmanlı izleri, Yakın tarih belgeselinde ekrana geliyor.








İzle:






Görüntü: XviD 29.00fps
Süre: 27 dakika
Dosya Boyutu: 164 MB
Çözünürlük: 512x384



Resim


indirmek icin tikla:
:arrow:


Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular "Sudan" (Bölüm 1)

Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular "Sudan" (Bölüm 2)




Rar - Şifresi: guncelmeydan

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen ismlkuyucu » Çrş Haz 18, 2008 13:23

teşekkürler ellerine sağlık.
Kullanıcı küçük betizi
ismlkuyucu
Üye
Üye
 
İletiler: 90
Kayıt: Cum May 16, 2008 16:28


Şu dizine dön: Yakın Tarihin İzinde Anılar ve Duygular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x