Yalçın Küçük Caligula'yı Yazdı

Kültür ve Sanat Etkinlikleri hakkında herşey bu bölümde

Yalçın Küçük Caligula'yı Yazdı

İletigönderen Hasta » Cmt Nis 21, 2007 8:43

Yalçın Küçük Caligula'yı yazdı

Yalçın Küçük'ün yeni kitabının adı "Caligula". Caligula Roma İmparatoru'dur.Gerçek ismi Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus'tur.
İmparator Tiberius'un öldürülmesinin ardından, askerlerin ve halkın sevinç gösterileriyle Üçüncü Roma İmparatoru olarak tahta oturduğunda 25 yaşındaydı.
Halk kurbanlar kesti. Ona "Güneş" diye seslendi. Asker ayakkabısı "caliga" (kaliga) sözcüğüne dayalı olarak Caliguala (Kaligula) adıyla anılmaktan hoşlandı. Bu, askere yakın olma arayışını gösteriyordu.
İlk yılları iyi geçti. Küçük başarıları abartıldı. Yandaşlarının yağcılığıyla kısa sürede şımardı. Kendini tanrılar katında görmeye başladı.
Zenginleri korurken halkın vergilerini giderek artırdı. Despot oldu. Dört yıllık iktidarı (MS 37-41) sonunda kendi askerleri tarafından öldürüldü.
Yalçın Küçük, öldürülmesinden sonra geçen iki bin yılın birikimiyle, geriye dönerek Caligula'yı ve Caligula döneminde Roma'da olan bitenleri değerlendiriyor.

İktidar/güç savaşı
Roma'da cumhuriyeti yıkmak isteyen zengin kesimin, iktidarı (gücü) nasıl etkilediğini, siyaseti nasıl yönlendirdiklerini anlatıyor.
Caligula dönemini anlatırken çok sayıda kaynaktan aktarmalar yapıyor. Kitabın bu bölümü, iki bin yıl öncenin çok renkli, ilgi çeken bir anlatımı olmuş.
Kitabın ikinci bölümünde ise, Yalçın Küçük, Caligula döneminin (iki bin yıl öncenin) penceresinden, Ecevit iktidarından sonra Türkiye'de olan bitenleri değerlendiriyor.
Ecevit iktidarının bir "komplo" ile sona erdirildiğini, egemen güçlerin "komplo"larının daha sonraki dönemde sürüp gittiğini yazıyor.
Kitabın üçüncü bölümünde, siyonizmin ve siyonistlerin Türkiye'deki sosyal, ekonomik ve siyasi oluşumlardaki gücü ve etkinliği konusundaki görüş ve iddialarını sürdürüyor.
Daha önce de yazmıştım. Yalçın Küçük, "genel kabul görmüş ve doğru oldukları varsayılan olayların, bilgilerin, inançların farklı yanlarının tartışılmasına kapı açan, özgün görüş ve değerlemeler ortaya koyan bir fikir adamıdır..."

Kitapları 100'ü buldu
Söylediklerini, yazdıklarını kabul ediniz, etmeyiniz... Önemli değil... O söylüyor ve yazıyor... Söylediklerinin ve yazdıklarının arkasında durmayı da beceriyor. Bedeli ne ise ödüyor.
Bir zamanlar bu bedel, hapishanede yatmak, yurtdışında sürgünde yaşamaktı... Günümüzde "eleştiri" şekline dönüştü... Ama o bütün bunları "olağan" karşılıyor.
Yalçın Küçük ciddi birikimi olan bir araştırmacıdır. 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kurulduktan sonra açılan ilk uzman yardımcılığı sınavını birincilikle kazandı.
DPT'de "Uzun Vadeli Planlar Şubesi"nde çalıştı. Kalkınma modelleri ve stratejileri konusunda uzman oldu. "Uzun Vadeli Planlar Şubesi Müdürlüğü"ne getirildi.
1966'da İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı model ve stratejisi konusunda fikir ayrılığına düşerek DPT'den ayrıldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı.
Bizim "üniversite çarkımız" Yalçın Küçük'ü dişlileri arasında ezmeye çalıştı. O ezilmedi. Çarkın arasından kurtuldu. Devamlı araştırıyor. Yazıyor. Yayımlanan kitaplarının sayısı yüzü buldu.



Güngör Uras/Milliyet
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Veled » Prş May 10, 2007 13:30

NuNNi, paylaşım için teşekkürler emeğinize sağlık
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

İletigönderen lafebesi » Sal Kas 11, 2008 0:02

oyununuda ızledım super bır oyun
bence herkes ızlemelı
tatmınsızlık bukadar ıyı anlatıla bılırdı ..
Kullanıcı küçük betizi
lafebesi
Üye
Üye
 
İletiler: 32
Kayıt: Cum Kas 07, 2008 12:03


Şu dizine dön: Kültür & Sanat Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x