Bir YÖK desteği eksikti
AKPnin Ermenilere sunduğu Kafkas İttifakı, Gülün maç seyretmeye Erivana gitmesi, bir grup sözde aydının özür kampanyasının ardından şimdi de YÖK, üniversitelerde Ermenice öğretmek için bölümler açmaya hazırlanıyor
Hükümetin Kafkas ittifakı ve Abdullah Gülün Erivana maç seyretmeye gitmesiyle başlatılan yakınlaşma diasporanın yerli işbirlikçilerinin Türkiyeyi karalama kampanyalarıyla sürerken, Ermenilere bir destek de Yüksek Öğretim Kurulundan (YÖK) geldi. YÖK, iki üniversitenin 2009-2010 akademik yılı kontenjanları içine Ermenice bölümleri almasına karar verdi. Böylece önümüzdeki yıl ilk kez üniversitede Ermenice ve Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitimi almak mümkün olacak.
Ermeni edebiyatı bölümü
Karar YÖK Yürütme Kurulu tarafından alındı. Ermenice bölümü için talepler ise üniversitelerden geldi. Trakya Üniversitesi ve Nevşehir Üniversitesinin talepleri olumlu karşılandı ve bu iki üniversitenin ilgili bölümlerine öğrenci alımı için vize çıktı. Buna göre YÖK, Trakya Üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Ermenice Anabilim Dalı kurulmasına ve Ermenice Lisans programı açılmasına onay verdi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak olan bölümün kontenjanı 20 öğrenci olarak belirlendi. Nevşehir Üniversitesinde de 20 öğrenci alınacak bölümlerde dersler 2009 yılının Eylül ayında başlayacak.
Dışişlerinden olumlu görüş
Üniversitede Ermenice eğitim için YÖK, karar öncesi konuyu Dışişleri Bakanlığına da bir yazı ile sordu. Dışişleri Bakanlığı da olumlu görüş bildirdi. YÖK geçen yıl da Boğaziçi Üniversitesinin Ermeniceyi seçmeli ders olarak okutmasına izin vermişti. Genelkurmay Başkanlığı da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanlığında subaylar için Ermenice kursu düzenlemişti. Ermenice yükseköğretimin, ilerleyen zamanlarda arşivlerin açılması durumunda Ermeni arşivlerini okuyabilecek Türk akademisyenler yetişmesini hedeflediği de belirtildi. Erivandaki ve Bostondaki Ermeni arşivleri halen kapalı tutulurken, Kudüsdeki Patrikhane Arşivi ise sadece belli kişilere açık. Türkiye, arşivlerin açılması durumunda arşivleri doğrudan inceleyebilecek Ermenice bilen Türk uzman sayısını da artırmış olacak.
Sarkisyan İstanbula gelecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle Erivana gitmesinin ardından başlayan diplomatik girişimlerinin ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 14 Ekim 2009da İstanbulda oynanacak rövanş maçına geleceğini açıkladı.
KAYNAK....