Zafer, Başarı ve Kazanmak İçin İlkeler / Hon. Prof. Dr. Nurullah AYDIN

Zafer, Başarı ve Kazanmak İçin İlkeler / Hon. Prof. Dr. Nurullah AYDIN

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Cmt Haz 16, 2012 0:38

Zafer, Başarı ve Kazanmak İçin İlkeler

İnsanlar; daha etkin olmak için yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirir, amaçlarına ulaşmaya çalışır, hareket ederler. Kimi başarılı olur kazanır kimi başaramaz kazanamaz.

Savaşta üstler ve astlar uyum içinde ve aynı ölçüde cesur davranıyorlarsa, işte bu kuvvet demektir. (Sun Tzu; Savaş Sanatı, shf 60)

Askeri harekatlar ‘hile’ gerektirir. Güçlüyken zayıf görün, etkiliyken etkisiz görün!

Kaçarak onları yor!

Askeri harekatta önemli olan zaferdir, inat değil!

Ordu komutanı halkın yaşamından ve milletin güvenliğinden sorumludur!

Girdiği her savaşı kazananlar aslında usta değildirler. Başka orduları savaşmadan çaresiz bırakanlar, işte onlar en iyileridirler.

Komutanlar ulusun yardımcılarıdır. Yardımları bütün olursa, ülke de güçlü olur. Yardımları eksik olursa, ülke aciz düşer.

Gücün düşmana eşit değilse, bir açıklarını yakalayana dek bekle, sonra da kararlıca saldır. Mümkünse’ öfke ve aşağılanmaya dayanabiliyor, düşmanın meydan okumalarına sırt çevirebiliyorsan anlamına da gelir.

Sır vermeyen kazanır, açık olan yitirir!

Sivil yöneticilerin, ‘Asker’ arasında karmaşa yaratması üç türlü olur: Gerçeklerden habersiz bir yönetici, ‘Ordu’ya yapması gerekenin aksine hücum etmesini söylerse ya da tam tersine geri çekilmesini emrederse -buna elini kolunu bağlamak denir-; gene, sivil yönetici, ‘Askerlik’ hakkında bir şey bilmediği halde, askeri işlerde söz sahibi ise ‘Asker’lerin kafası karışacaktır. Sivil yöneticiler askeri harekatlar hakkında hiçbir şey bilmedikleri halde, ‘Ordu’nun komutasında söz sahibi iseler, ‘Asker’ tereddüde düşer. Ordu bir kere şaşırıp, duraksadı mı, düşman hemen bundan yararlanır. Buna karışıklıktan istifadeyle zafer kazanmak denir.


Başarılı bir savunma için saflaşmanı gizli tut.

Savunmadan anlayanlar yerin derinliklerinde gizlenir, hücumdan anlayanlar göğün tepesinde seyreder. Böylece ordularına bir zarar gelmeden tam zafere varırlar.

Bu yüzden galip bir Ordu önce kazanır, sonra savaşır; mağluplar ise önce savaşır, sonra kazanmaya gayret eder.

Düşmanını ayağına getirmek istiyorsan, kazanma heveslerini kullan.

Önemli bir geçidi tutarken düşmanını içeri sokmazsan sana kimse yaklaşamaz. Denildiği üzere ‘Deliğin ağzında bir kedi varsa on bin fare de olsa dışarı çıkmaya cesaret edemez’, Vadide bir kaplan varsa, on bin geyik de olsa oradan geçemez.


Gidemeyecekleri yere çık, hiç ummadıkları tarafa yönel! Yüzlerce fersah yorulmadan gidebilmek için tenha bölgelerden geç.


Düşmanlar çok sayıda olsalar bile savaşmamaları sağlanabilir.

Kalabalıklar, şekillenmenin getirdiği zaferden habersizdir. Hangi saflaşmayla galip geldiğimi herkes bilir ama zafere hangi saflaşmayla ulaştığımı kimse bilemez.

Askeri bir kuvvetin sürekli bir biçimlenişi yoktur. Tıpkı sürekli bir biçimlenişten yoksun olan su gibi düşmana göre değişip uyarlanarak zafere ulaşma yeteneğine deha denir.

Her konuda ön bilgi gerekir.

Derin ilke bilgisi görmeden bilir, Yol’un güçlü uygulanımını çabalamadan elde eder. ‘Derin Bilgi’, kapının dışına çıkmadan bilmek, pencereden bakmadan gökyüzünün yolunu görmektir. Güçlü eylemse, tüm durumlara uyarlanarak daha da güçlenmektir.”


Derin bilgi rahatsızlığı rahatsızlıktan önce, tehlikeyi tehlikeden önce, yıkımı yıkımdan önce, felaketi felaketlerden önce ayrımsamaktır. Güçlü eylem bedeni bedenle yüklenmeden eğitmek, akılla akıl tarafından kullanılmadan önce alıştırma yapmak, dünyadan etkilenmeden dünyada çalışmak, görevlerce engellenmeden görevlerini yerine getirmektir. Kişi, ilkenin derin bilgisiyle rahatsızlığı düzene, tehlikeyi güvenliğe, yıkımı yaşama, felaketi talihe dönüştürebilir. Yol üzerinde güçlü eylemle kişi bedeni uzun yaşarlık alanına, aklı gizemler küresine ve görevleri yüce tamamlanışa taşıyabilir.


Duygularından arınmış, sakin, serinkanlı, kayıtsız savaşçı kazanır, hırslı talih avcısı değil!

Şövalyelikte başarılı olanlar militarist değildir; savaşta iyi olanlar öfkelenmezler, karşıtlarına üstün gelmeyi bilenler işin içine duygularını katmazlar.


Yiğit at üstünde güzeldir. Yiğit akında gerektir. Bu topraklarda bizim dediğimiz olur.

Yay çekebilen ve ok salabilen bütün budunları buyruğum altında topladım. Hepsini Hun yaptım. (A. Haldun Terzioğlu; Büyük Hun Hakanı, Mete Han, shf 511)


Ben “imkansız” diye bir şeye inanmam! (Kitami Masao; Kılıçsız Samuray, shf 45)

Zor hedeflere ulaşmak için “Taahhüt Sırrı”nı uygulamak gerekir: Her şeyi kazanmak için, her şeyi riske atın.

Muzafferler önce kazanır, sonra savaşırlar. Yenilenler önce savaşır, sonra kazanmaya çalışır.

Liderlik yalnızlıktır. Lider; bir insanın sadece zafer için gerekli koşullar yaratıldıktan sonra savaşması gerektiğine inanır.

Başkalarını kontrol eden kişi güçlü olabilir ama kendini kontrol edebilen kişi, çok daha güçlüdür.

Kılıçsız Samuray’ın (Maymun Kral) Kaideleri:

En iyi asker saldırmaz!

Üstün bir savaşçı, savaşmadan zafere ulaşır!

En üstün fatih, mücadele etmeden fethedendir.

Veni, vidi, vici. Geldim, gördüm, fethettim.

Günün Sözü: Biliyle donanan kendini ve başkalarını daha iyi değerlendirir.


Hon. Prof. Dr. Nurullah AYDIN, 15 Haziran 2012
na741954@gmail.com
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Nurullah AYDIN

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x