78'lilerden Baykal'a çağrı

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

78'lilerden Baykal'a çağrı

İletigönderen Oğuz Kağan » Cmt Haz 27, 2009 14:05

Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Rüşen Sümbüloğlu, “Kendisi bir darbe ürünü olan AKP’nin darbecilerle hesaplaşamayacağını” vurguladı.

Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Rüşen Sümbüloğlu, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına yönelik girişimleri değerlendirdi. Geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik tartışmayı manidar bulduğunu belirten Sümbüloğlu, 12 Eylül’ün üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına karşın bütün partilerin darbecilerin yargılanması gerektiğini bir olgu olarak görmediğini kaydetti.

Sümbüloğlu, bu konunun gerçekten demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak değil, daha çok AKP ile CHP arasında süren iktidar kavgasının bir yansıması olduğunu ifade etti. 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için 30 yıl beklemiş olmanın toplumun en büyük ayıplarından birisi olduğunu dile getiren Sümbüloğlu, “Çünkü de- mokratikleşme, darbecilerle, darbecilerin yaratmış oldukları suç örgütleriyle, cinayet şebekelerinde ve onların karanlığa ittiği bütün olguları açığa çıkararak mümkün olabilecek bir şey. Bunu yapabilmek de bir toplumsal mutabakat gerekir” diye konuştu.

Sümbüloğlu, CHP Genel Başkanı Baykal’ın 30 yıl beklediğini ve samimiyse yalnızca geçici 15. maddeyle yetinmemesi gerektiğini kaydetti.

Baykal’ın 12 Eylül döneminde işlenen bütün suçların peşine düşmesini ve daha sonraki darbe süreçlerinin de üzerine gitmesini isteyen Sümbüloğlu, “Baykal böyle büyük bir buluşmayı sağlasın” dedi.

‘AKP’nin kendisi darbe ürünü’

AKP’nin ise darbecilerle hesaplaşıyormuş izlenimi verdiği sürecin baştan aşağı yalan ve demogoji olduğunu vurgulayan Sümbüloğlu, şunları ifade etti:

“Kendisi de darbenin bir ürünü olan AKP, darbecilerle hesaplaşamaz. Kendisi zaten zorunlu din dersleriyle yaratılmış olan 12 Eylül’ün devşirme politikalarıyla palazlanan bir parti değil mi? Eğer 12 Eylül olmasaydı AKP diye, Refah Partisi diye partilerin bu süreçte toplumun dini duygularını istismar ederek güçlenmesi mümkün olur muydu? Terorizmle mücadele adı altında helikopterlerden atılan Kuranı, Kerim’leri unutmadık.”

Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına yönelik girişimin yeni ortaya çıkan bir tartışma olmadığını belirten Sümbüloğlu, demokrasi ve emek güçlerinin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar taşıdığını, AİHM’de konunun Ekim 2009’da karara bağlanacağını dile getirdi.

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in tartışmalar üzerine yargılanması durumunda intihar edeceğini açıklamasını da değinen Sümbüloğlu, “O önce hayatlarını söndürdüğü 10 binlerce insanın hesabını versin. Bizim kaybetmiş olduğumuz değerler karşısında Kenan Evren’in intihar etmesi nedir ki? O yargılanacak, halkın lanetini son soluğuna kadar üzerinden atamayacak. Çünkü ülke tarihinde en büyük karanlığı yaşatan Kenan Evren ve onun zihniyetidir” diye konuştu.

‘Evren referandum talimatı veremez’

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da, “Kenan Evren talimatla referandum yaptırma noktasında değil. Bir anayasa var, bu anayasaya göre hareket edilir” dedi. Okay, Evren’in duygusal açıklamasını saygıyla karşıladıklarını, fakat önemli olanın anayasadaki darbe ve darbecileri koruyan geçici 15. maddenin kaldırılması olduğunu kaydetti.


Kaynak
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x