Çekilecek ABD askerleri için iki yeni üs kuruldu! / Arslan BULUT

Çekilecek ABD askerleri için iki yeni üs kuruldu! / Arslan BULUT

İletigönderen Oğuz Kağan » Cum Ara 28, 2018 9:25

Çekilecek ABD askerleri için iki yeni üs kuruldu!

Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekileceğine kimse inanmadı ama ABD Başkanı Trump, sürpriz yaparak Irak'ın batısındaki El Anbar vilayetinde yer alan Aynü'l Esed askerî üssünü ziyaret etti.

Trump, üsteki ABD askerleriyle görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, "Irak'tan çekilmeye yönelik hiçbir planımız yok. Eğer Suriye'de bir şeyler yapmak istersek Irak'ı üs olarak kullanırız." dedi.

Bu arada, Amerikan haber kaynakları, Trump'ın Suriye'den çekilme kararından bir hafta sonra, ABD'nin Anbar vilayetinin ıssız bölgelerinde iki yeni askerî üs kurmakta olduğunu bildirdi. Üslerden biri, Suriye sınırına 100 kilometre mesafede bulunuyor. Suriye'deki Amerikan askerleri, yakın zamana kadar IŞİD hâkimiyetinde olan Anbar'daki bu yeni üslere yerleştirilecek. Trump'ın dediği gibi Suriye'ye istedikleri zaman müdahale edebilecekler!

Amerikan kaynakları haberi, Anbar'ın geçici konsey üyesi, Farhan el Duleimi'ye dayandırdı.

Duleimi'ye göre birinci üs, El Kaim bölgesindeki Kuzey Rumana'da ikincisi ise El Rutbah'ın doğusunda kuruluyor.

* * *

Anadolu Ajansı ise ABD'nin Irak'taki askerî üslerini inceledi. Buna göre ABD'nin Irak'ta yaklaşık 5 bin askeri ve 9 askerî üssü bulunuyor. ABD'nin Bağdat'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Victory Askerî Üssü ve Taci Askerî Üssü bulunuyor. Anbar'da Habaniyye ve Aynü'l Esed adlı iki askerî üssün yanı sıra ABD'nin Salahaddin vilayetinde de Beled Hava Üssü var. Kerkük'teki K1 Askerî Üssü ile Musul'daki Kayyara Askerî Üssü de Amerikan askerlerinin bulunduğu yerler arasında. ABD, Erbil'de de Harir Hava Üssü ile Erbil Havalimanı'nda olmak üzere iki üsse sahip.

Suriye'nin kuzeyi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni birbirine bağlayan Fişhabur Sınır Kapısı'na sadece 227 kilometre mesafede yer alan Harir, ABD'nin Irak'ın kuzeyinde Suriye sınırına en yakın askerî üssü konumunda.

* * *

Iraklı Güvenlik Uzmanı Sermet Beyati, Trump'ın Irak'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin sebebinin Anbar'daki askerî üste yaptığı "Suriye'de bir şeyler yapmak istersek Irak'ı üs olarak kullanırız." açıklamasından net şekilde anlaşıldığını belirtti. Beyati, bu açıklamanın ABD'nin Irak'ta kalıcı olduğu ve burayı kullanacağı anlamına geldiğini söyledi.

Beyati, "Irak'ta bilinen ABD askerî üssü sayısı 9'dur. Ancak ABD, Anbar'daki mevcut üslerinin yanı sıra vilayette 2 üs daha inşa ediyor. Anbar'da mevcut üslerini de çok aktif şekilde kullanıyor ve yaklaşık 4 bin askerini orada tutuyor." dedi.

Böylece iki yeni üs haberi ikinci kaynaktan da teyit edilmiş oldu. Suriye'den çekilecek ABD askerleri, yeni kurulan bu iki üsse yerleştirilecek.

Anbar, Irak Cumhuriyeti'nin yüzölçümü bakımından en büyük ili. Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan ile çevrilidir. Nüfusunun büyük çoğunluğunu Sünni Araplar oluşturur. Merkezi Ramadi'dir. Anbar Farsça'da "cephanelik" demektir.

ABD, Irak'ta IŞİD örgütünü El Anbar'a mevzilendirmişti. Öyle ki buradaki Irak ordusu, silâhlarını bırakıp kaçmıştı. Sonradan Irak ordu birlikleri bölgeye operasyon düzenledi ve IŞİD militanlarından sağ kalanlar, Suriye'nin Deyrizor bölgesine kaçtı. Şimdi oraya PYD/YPG hâkim oluyor...

* * *

Satır arasında yer alan bu bilgiler, Trump'ın dediği gibi ABD'nin "Suriye'de bir şeyler yapmak istediği zaman" nereden ve nasıl müdahale edebileceğini gösteriyor. Rusya ise Kuzeydoğu Suriye'nin, Suriye yönetimine bırakılması gerektiği görüşünü açıkladı. ABD ile Rusya arasında bir uzlaşma mı var yoksa ABD, Rusya ile Türkiye'yi ve ayrıca Türkiye ile Irak bünyesinde milis kuvvetleri bulunan İran'ı karşı karşıya getirmek mi istiyor? Türkiye bu ihtimalleri de değerlendiriyordur herhalde...

Arslan BULUT, 28 Aralık 2018
arslanbulut@yenicaggazetesi.com.tr
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Arslan BULUT

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x